Šta obići na Mauricijusu

od Admin u 25-09-2018 u Putovanja

Šta obići na Mauricijusu

makaki_monkey_black_river_gorges_national_park_mauritius_photo_by_ira_petrov.jpg

 

Ako vam dosadi plivanje i izležavanje na plaži, a niste sigurni šta obići na Mauricijusu, potrudili smo se da vam detaljno opišemo turističke atrakcije Mauricijusa.

 

 

Mauricijus ima raznovrsnu turističku ponudu, tako da možete obilaziti najepše plaže, prošetati po morskom dnu sa specijalnom kacigom, a da ne pokvasite kosu, maziti lavove ili tigrove u Nacionalnom parku Kasela,  uživati u nesvakidašnjem prizoru raznih vrsta kitova ili plivati sa delfinima, jahati na plaži, igrati golf, ići na krstarenje katamaranom, pijuckati organski rum u destileriji ili organski čaj u fabrici čaja, pešačiti u nekoliko nacionalnih parkova na ostrvu, obilaziti hinduističke hramove, uživati u kreolskom ritmu Sega muzike kao da ste na Jamajci, isprobavati neobične specijalitete, naći se oči u oči sa majmunima, maziti ogromne kornjače, slušati predivan cvrkut neobičnih ptica, roniti, surfovati, voziti kvadove na mini safariju, obilaziti neobične krajolike i vodopade, brojati koliko zaista ima boja zemlje, posmatrati kako se prave makete brodova, prošetati najvećom botaničkom baštom na južnoj hemisferi, prebrojavati krokodile u Vanila parku, naučiti nešto o istoriji ostrva, kupiti organski šećer od šećerne trske, organski rum, organski čaj, drvene makete brodova, neobične suvenire, i još mnogo toga...

 

Najlepše plaže na Mauricijusu

Ukoliko niste smešteni u hotelu na plaži, ono što treba da znate je da na većni gradskih plaža postoji divna prirodna hladovina. Na javnim plažama nema ležaljki, a na nekim plažama nema ni restorana u blizini, pa ponesite sa sobom voće, grickalice, hladno piće i vodu. Van sezone, plaže su poluprazne, jer stanovnici Mauricijusa, za razliku od turista, smatraju da je voda još uvek hladna za kupanje. U sezoni najveća gužva je vikendom kada čitave porodice dolaze na plažu da se kupaju i zapale roštilj.

Smatra se da su najlepše plaže na Mauricijusu: Plaža Blue Bay, Plaža Le Morne, Plaža Belle Mare, Plaža Gris Gris, Plaža Flic en Flac, Plaža Grand Baie, itd.

 

Plaža Blue Bay

Prelepa peščana plaža Blue Bay (Plavi zaliv) je prvo što ugledate prilikom sletanja na Mauricijus. Smatra se najlepšom plažom na ostrvu, nalazi se na jugoistočnom delu ostrva, a idealna je za razgledanje podvodnog sveta, dobila je i status pomorskog rezervata, kako bi se sačuvali koralni grebeni.

plaza_blue_bay_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Na plaži se nalaze brodići sa providnim dnom.

ostrvo_dva_kokosa_ile_des_deus_cocos_mauricijus_photo_by_ira_petrov

U ovom plavom zalivu se nalazi i malo Ostrvo dva kokosa (Ile des Deux Cocos).

Na ostrvcetu se nalazi luksuzan hotel, a moguće je iznajmiti i nekadašnju vilu britanskog guvernera po astronomskim cenama. Do ostrva dva kokosa voze brodići, koji vas mogu vratiti na obalu u dogovoreno vreme.

 

Plaža Le Morne

Plaža Le Morne se nalazi na krajnjem jugozapadu ostrva Mauricijus i spada u najlepše plaže na Mauricijusu. Nalazi se ispod bazaltne stene Morne Brabant, koja je istovremeno i spomenik, i nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.

le_morne_maricijus_photo_by_ira_petrov  

Ova bazaltna stena za koju je vezana tužna priča koja se dogodila 1835. godine, bila je poznato utočište odbeglih robova, koji su se ovde skrivali. Kada su britanski vojnici krenuli ka vrhu planine, ne bi li ih obavestili da je ropstvo zvanično ukinuto u Britanskom carstvu, uplašeni robovi su , ne razumevajući vojnike, skočili sa stene, izabravši rađe smrt nego ropstvo.

plaza_le_morne_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Javna plaža La Morne je duga peščana plaža, na kojoj ćete zaista moći da budete sami. Idealna je za surfovanje i druge sportove na vodi. Ne zaboravite da ponesete sa sobom hranu i piće, jer u blizini nema restorana.

 

Plaža Belle Mare

Plaža Belle Mare (lepo more) je najlepša plaža na istočnoj obali Mauricijusa.

plaza_belle_mare_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Ova divna peščana plaža dugačka je oko 10km i pored luksuznih rezorta, na njojoj ćete moći uvek da pronađete deo raja samo za sebe.

 

Plaža Gris Gris

Plaža Gris Gris se nalazi na krajnjem jugu ostrva Mauricijus. Ovde je more uvek uzburkano, a zbog mnogobrojnih vulkanskih stena, koje se nalaze na južnom delu ostrva, zabranjeno je kupanje. 

plaza_gris_gris_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Bez obzira, vredi se spustiti na jug i uživati u prizoru neobuzdanog indijskog okeana i Crne magije, što je tradicionalno značenje naziva Gris Gris.

 

Plaža Flic en Flac

Plaža Flik i flak (Flic en Flac) spada među najlepše plaže na zapadnom delu Mauricijusa. U okolini ove duge peščane plaže nikli su kompleksi apartmana za izdavanje, jeftinije vile, restorani, kao i nekoliko luksuznih hotelskih rezorta.

plaza_flic_en_flac_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Javna plaža je omiljena plaža stanovnika Mauricijusa, i u letnjoj sezoni, vikendom je velika gužva.

 

Plaža Grand Baie

Javna plaža Grand Bej (Grand Baie) je omanja peščana plaža, na kojoj se retko ko kupa jer se tu nalaze usidreni mnogobrojni ribarski čamci, katamarani i jahte.

plaza_grand_baie_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Najlepše plaže u okolini turistički narazvijenijeg mesta na Mauricijusu se plaže koje se nalaze malo iznad ili ispod Grand Beja. To su plaže: La Cuvette, Pereybere, Mont Choisy, Trou aux Biches.

 

 

Šetnja po morskom dnu indijskog okeana

Na Mauricijusu vam se pruža prilika da prošetate po morskom dnu indijskog okeana sa specijalnom kacigom, a da ne pokvasite kosu. Sa platforme usred mora, do koje stižete čamcem, zaranja se na dubinu od oko 5-6m, sa izuzetno teškom kacigom na glavi, o čijoj težini nećete razmišljati dok budete fascinirano gledali oko sebe.

setnja_po_dnu_indijskog_okeana_sa_kacigama_photo_by_ira_petrov

U pratnji vodiča koji će zaroniti sa vama, prošetajte po dnu i uđite u jato riba!

 

Nacionalni park Kasela

Obiđite Nacionalni park Kasela i uđite u kavez da mazite lavove Ako savladate strah, doživiće te naverovatno iskustvo. . 

zena_mazi_lava_casela_park_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Pre ulaska u kavez u kome se nalazi i po desetak lavova, čuvari kojih ima duplo više od grupe odvažnih, daće vam najvažnija uputstva i naravno ogroman štap. U kavezu ne smete da čučnete ispred lava, ne smete da ga direktno pogledate u oči, i nikako ne smete da potrčite.

lavici_u_casela_parku_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Ukoliko je ovo previše opasno iskustvo za vas, možda se osmelite i rešite da uđete u kavez sa lavićima. Iako deluju kao mali mačići, ne zaboravite da su im kandže ipak oštre!

Ovo nezaboravno iskustvo možete dodatno doplatiti, ukoliko se odlučite da posetite Nacionalni park Kasela (Casela Nature Park), koji se nalazi u blizini mesta Flik end Flak (Flic en Flac).

voznja_kvadovima_safari_casela_park_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Ovaj park sadrži safari, tj. obilazak životinja autobusom ili kvadovima, zip lajn, zoološki vrt, ulazak u kavez sa lavovima, ulazak u kavez sa tigrovima, a moguća je i šetnja sa lavovima, i još mnogo toga.

 

Kitovi na Mauricijusu

Ako ste ikada maštali o tome da posmatrate kitove i uživate u ovom nesvakidašnjem prizoru, zapadna obala Mauricijusa je stanište kitova zubana.

kit_uljesura_zaranja_mauricijus_photo_by_ira_petrov 

Kitovi zubani su dobili naziv po svojoj izduženoj vilici, a većina ima preko 200 zuba. U porodicu kitova zubana spadaju Ulješura (Sperm whale), Patuljasta ulješura (Dwarf sperm whale), Grejev kljunasti kit (Gray's beaked whale), Blenvilov kljunasti kit (Blainville's beaked whale), kao i Pilot whale, koji najviše potseća na delfina. Brzi brodovi kojima ćete krenuti u potragu za kitovima su opremljni sonarom, ali verovatnoća da ćete ih zaista videti i čuti njihovu pesmu, kreće se oko 60 procenta.

dva_kita_uljesure_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Kad ih budete ugledali, jednostavno ćete zanemeti pred njihovom veličinom i razigranošću, jer Ulješura je duga oko 18m i teška oko 50 tona i predstavlja najveću životinju sa zubima koja postoji na našoj planeti.

 

Plivanje sa delfinima na Mauricijusu

Mnogi imaju želju da plivaju sa delfinima, a Mauricijus je pravo mesto na kome možete ispuniti i tu želju. Zaliv Tamarin na jugozapadu ostrva Mauricijus je poznat po tome što se u njemu redovno pojavljuju jata delfina. 

jato_delfina_zaliv_tamarin_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Sami izaberite da li ćete sa čamca samo posmatrati razigrane delfine kako se međusobno utrkuju i zabavljaju, ili ćete pokušati da plivate zajedno sa njima na sred mora uz pratnju lokalnog vodiča.

 

Rum sa Mauricijusa

Možda niste znali, ali jedan od glavnih izvoznih artikala sa Mauricijusa je rum. Pored velike destilerije u kojoj se proizvodi, na ostrvu postoji i nekoliko manjih destilerija u kojima se proizvodi rum od organski gajene šećerne trske.

rhumerie_de_chamarel_mauritius_photo_by_ira_petrov

Jedna od njih, Rhumerie de Chamarel, nalazi se u najlepšem delu ostrva Mauricijus, Šamarel (Chamarel). U predivnom ambijentu destilerije, koja je sva u cveću, moći ćete da na miru probate razne vrste ruma, koji potsećaju na najbolje vrste konjaka.

 

Čaj sa Mauricijusa

Ako ste ikada poželeli da posetite fabriku čaja, na Mauricijusu imate priliku da se upoznate sa čitavim procesom proizvodnje, od sušenja listova, usitnjavanja, pa sve do pakovanja u filter kesice. Naučićete da se crni čaj razlikuje od zelenog čaja samo po tome što se mnogo duže suši, kao i koji se sve začini i arome dodaju da bi se dobili razni ukusi čaja.

dve_radnice_u_farbici_caja_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Fabrikom se širi divan miris čaja, vanille, kokosa, mente i egzotičnog voća.

bois_cheri_tea_plantation_mauritius_photo_by_ira_petrov

Pored fabrike se nalazi mali muzej čaja, plantaže čaja i divan restoran pored jezerceta, sa koga se pruža prekrasan pogled na Mauricijus. U čajdžinici ćete moći da probate i kupite sve vrste čajeva koje proizvodi ova fabrika čaja.

 

Nacionalni parkovi na Mauricijusu

Ako ste rešili da obiđete Mauricijus, ne propustite da obiđete Nacionalni park Klisura crne reke (Black River Gorges National Park), koji je najlepši i ujedno najveći Nacionalni park na ostrvu.

Obuhvata oko 2 procenta ukupne površine ostrva, a sa vidikovca ćete videti nepregledne divlje guste šume, koje su stanište mnogobrojnim endemskim vrstama.

makaki_monkey_black_river_gorges_national_park_mauritius_photo_by_ira_petrov

Ako budete imali sreće možda se nađete oči u oči sa makaki majmunima, koji u potrazi za hranom ponekad dođu do jednog od vidikovca u Nacionalnom parku.

U ovoj klisuri živi oko 300 endemskih cvetnica, tri vrste endemskih ptica (mauritanski soko, ružičasti golub i maurtanska papiga), divlja svinja, makaki majmuni i jelenovi.

Ukoliko volite pešačenje, pored Nacionalnih parkova, možete obići dve planine, Le Pouce (812m) i Corps de Garde (719m), čije staze za pešačenje su malo zahtevnije, pa morate biti u kondiciji za njihov obilazak.

Na istočnom delu Mauricijusa se nalazi Nacionalni park Vallée de Ferney (Dolina Fernej), u kome postoje organizovane ture sa vodičem, a u okolini se nalaze plantaže šećerne trske.

 

Hinduističko svetilište Grand Bassin

Najveće hindusitičko svetilište na ostrvu Mauricijus je sveto jezero Grand Bassin (Ganga Talao - sam naziv znači jezero Ganga), na koje vernici dolaze bosi peške krajem februara ili početkom marta, u vreme najvećeg praznika na Mauricijusu posvećenog bogu Šivi, Maha Shivaratri, kako bi u obližnjim hramovima ponudili žrtvu u vidu voća i cveća. Jezero Ganga je vulkansko jezero, nastalo na mestu nekadanšnjeg vulkanskog kratera.

statua_sive_pored_grand_basin_mauricijus_photo_by_ira_petrov

U blizini hrama Sagar Shiv Mandir je i ogromna statua Šive, koja je visoka 33m.

Jednom prilikom dok su putovali oko sveta, bog Šiva je poželeo da pokaže najlepše mesto na svetu, Mauricijus, svojoj ženi Parvati. Sagnuvši glavu, na Mauricijus se prosuo deo svete reke Gang, koju je Šiva nosio na glavi, kako ne bi došlo do poplave u Indiji, te je tako prema ovoj legendi nastalo sveto jezero Ganga Talao.

statua_sive_pored_svetog_jezera_ganga_tao_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Za obilazak ovog hrama, kao i za sve hinduističke i budističke hramove, pravilo je da se pre ulaska izujete, kao i da budete pristojno obučeni, što podrazumeva da su vam pokrivena ramena i kolena. Nemojte se iznenaditi, ako pored jezera budete naišli i na pokojeg majmuna, jer dolaze do hrama u potrazi za hranom.

 

Botanička bašta na Mauricijusu

Ako volite neobično drveće i cveće, obavezno posetite botaničku baštu na Mauricijusu. Botanička bašta ser Sivusegur Remgulem (Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden) je najstarija botanička bašta na južnoj hemisferi. Osnovao ju je Pjer Puavr, francuski namesnik na Mauricijusu, koji je zasadio tropske biljke i drveće sa raznih ostrva indijskog okeana, iz Afrike, Azije, Južne i Severne Amerike, kao i Okeanije.

sir_seewoosagur_ramgoola_botanical_garden_photo_by_ira_petrov

Danas se ova botanička bašta nalazi u mestu Pamplemus (Pamplemousses) i prostire se na 37 hektara, a najpoznatija je po svojim džinovskim amazonskim lokvanjima, koji su na Muricijus stigli iz Južne Amerike. Listovi ovog lokvanja  dostižu i do 3m u prečniku.

Pored lokvanja, moći ćete da vidite razne začine, neobične tropske biljke i 85 vrsta palmi sa svih kontinenata, a mnoga stabla su zasadili svetski lideri, prilikom posete Mauricijusu.

 

Svetilište Pjera Lavala

U mestu Sainte-Croix (Sveti krst), pored Port Luisa, nalazi se i svetilište Pjera Lavala, francuskog katoličkog sveštenika i misionara, koji je umro 1864. godine, a koji je proglašen za sveca 1979. godine, za vreme boravka pape Jovana Pavla II na Mauricijusu. 

 

Sega muzika

Dok ste na Mauricijusu, ne propustite da poslušate uživo karakterističnu muziku ovog ostrva, koja ima sjajan ritam, a peva se isključivo na kreolskom jeziku (maternjem jeziku stanovništva, kojise koristi pored francuskog i engleskog).

sega_muzicari_i_plesacice_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Sega muzika je tradicionalna muzika i ples, za koje se pretpostavlja da su nastali početkom 18. veka, kao izraz patnje robova i njihove želje za slobodom. Originalnom zvuku doprinose tradicionalni muzički instrumenti, poput  bubnja sa kozjom kožom, koji se zove ravan, muzička udaraljka triangl i drvena tuba napunjena semenom, koja se zove maravan. 

plesacice_igraju_sega_ples_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Sega muzika i ples su se 2014. godine našli na Uneskovoj listi nematerijalne svetske baštine.

 

Džinovske kornjače na Mauricijusu

Iako su džinovske kornjače, koje su nekada davno živele na Mauricijusu, izumrle, na ostrvu ćete ipak na nekoliko mesta naići na džinovske kornjače, koje su donete sa Madagaskara i Sejšelskih ostrva (La Vanile Nature Park, botanička bašta, Casela Nature Park).

aldabranska_dzinovska_kornjaca_vanila_park_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Aldabranska džinovska kornjača je izuzetno ugrožena vrsta, pred izumiranjem i jedna je od najvećih kornjača na svetu. Na većini ostrva u indijskom okeanu postojale su razne vrste džinovskih kornjača, koje su, nažalost, izumrle, osim aldabranske, koja je opstala na jednom od sejšelskih atola, Aladabri, po kome je i dobila ime. 

Aldabranska kornjača uglavom živi u rezervatima, osim dva krda koja žive u divljini na dva Sejšelska atola (Fregate Island Private i Curieuse Island). Glavna karakteristika ove džinovske kornjače je njen izuzetno dug vrat, koji joj omogućava da dohvati grane na drvetu udaljene i do metar u visinu.

aldabranske_dzinovske_kornjace_u_drustvu_dve_patke_dok_jedu_vanila_park_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Najveći broj džinovskih aldabranskih kornjača na svetu nalazi se upravo na Mauricijusu, u rezervatu i zoološkom vrtu Vanila (La Vanille), u kome ćete takođe videti i oko 200 nilskih krokodila, i još mnogo drugih životinja, okruženih prelepim gustim rastinjem. Ljubitelje insekata očekuje impresivna postavka sa izuzetno velikim brojem eksponata.

Jedan deo vrta je posvećen izumrloj ptici Dodo, koja je simbol ovog ostrva, kao i drugim životinjskim vrstama, koje su živele na ovom ostrvu, sve do dolaska Holanđana, koji su bili prvi naseljenici Mauricijusa. Vanila park se nalazi na krajnjem jugu Mauricijusa, 2km od mesta Rivière des Anguilles.

 

Vodopadi na Mauricijusu

Ukoliko volite prirodu, iako malo ostrvo, Mauricijus ima nekoliko prelepih vodopada, koje možete videti usput, ako krenete u istraživanje ostrva. 

alexandra_falls_mauritius_photo_by_ira_petrov

Aleksandra vodopadi (Alexandra Falls) su visoki 70m i nalaze se u Nacionalnom parku (Black River Gorges National Park), na putu od svetog jezera Grand Basin ka Chamarel-u. 

vodopadi_kaskade_500_stopa_mauricijus_photo_by_ira_petrov

U njihovoj blizini se nalaze i prelepi vodopadi Kaskade 500 stopa (Cascades 500 pieds), koje možete videti sa istog vidikovca.

chamarel_waterfall_mauritius_photo_by_ira_petrov

Šamarel vodopadi (Chamarel Waterfall) su visoki 95m, a nalaze se na 1,5km pre ulaza u Sedam boja zemlje (Terres de 7 Couleurs).

grand_river_south_east_waterfall_mauritius_photo_by_ira_petrov

Vodopad na Velikoj reci (Grand River South EastWaterfall) se nalazi u jugoistočnom delu Mauricijusa i obično se može videti u kombinaciji sa obilaskom Ostrva jelenova (Ile aux Cerfs). Okruženi gustim šumama, i crnim bazaltnim stenama, ne propustite da obiđete ove zaista spektakularne vodopade.

 

Koliko ima boja zemlje?

Na Mauricijusu postoji prirodan fenomen koji je nastao kao rezultat neravnomernog hlađenja vulkanskih stena. U najlepšem delu Mauricijusa, Šamarelu, postoje dva parka u kome se možete zabaviti i izbrojati koliko ima boja zemlje (sedam ili dvadeset tri, koliko reklamiraju u Dolini boja - La Vallée des Couleurs).

terres_de_7_couleurs_mauritius_photo_by_ira_petrov

Sedam boja zemlje (Terres de 7 Couleurs) je nekadašnje privatno imanje Šarla de Šazala de Šamarela (Charles de Chazal de Chamarel), po kome čitava oblast i nosi ime, na kome je šest godina proveo u zatočeništvu kapetan Metju Flanders (Matthew Flinders), moreplovac koji je prvi opisao Australiju.

 

Makete brodova

Mauricijus je poznat po proizvodnji drvenih modela starih brodova, koja je započela još 1968. godine. Modeli istorijskih brodova se izrađuju od tikovine ili mahagonija. Za modele velikih brodova potrebo je čak 400 sati rada.

makete_brodova_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Ukoliko želite da ponesete sa sobom vredan suvenir, onda su modeli brodova HMS Bounty, HMS Victory, HMS Endeavour, Golden Hind i Titanic, prava uspomena na nezaboravan boravak na ovom rajskom ostrvu.

 

Kolonijalna palata Eureka

Ukoliko volite istoriju, onda obavezno obiđite kolonijalnu palatu Eureka i naučite ponešto o istoriji Mauricijusa. Ovde ćete videti kako su živeli privilegovani vlasnici plantaža. A pored glavne palate, obavezno obiđite kuhinju i deo u kome je živela posluga.

kolonijalna_palata_eureka_moka_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Palata Eureka se nalazi u prelepoj oblasti Moka, koju nadvisuje planina Le Pouce.

kupatilo_u_palati_eureka_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Kolonijalna palata Eureka je deo nekadašnje plantaže šećerne trske, iz sredine 19. veka. Prošetajte predivnom palatom sa 109 vrata, u kojoj se nalaze nameštaj iz kolonijalnog perioda, klavir, stare mape i neobičan tuš star 150 godina.

waterfall_ravin_moka_mauritius_photo_by_ira_petrov

Ukoliko imate vremena, nakon obilaska palate, prošetajte i do obližnjih Ravin vodopada, do kojih vodi obeležena uska šumska staza.

 

Ugašeni vulkan Trou aux Cerfs

Ako vam se pruži prilika, zavirite u krater ugašenog vulkana Trou aux Cerfs, koji se nalazi kilometar od grada Kjuerpajp (Curepipe). Ovaj nekadašnji krater vulkana je dubok oko 100m, i širok oko 1 km. Sada je omiljeno mesto za šetnju, džoging ili jednostavno uživanje u neverovatnom prizoru sa mnogobrojnih klupa, jer se sa ovog mesta pruža predivan pogled na ostrvo i indijski okean.

ugaseni_vulkan_trou_aux_cerfs_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Unutar “Jelenovog kratera” sad se nalazi malo jezero.

 

Aapravasi Ghat

Ukoiko želite da saznate nešto o istoriji Mauricijusa, posetite muzej Aapravasi Ghat (Apravaši gat), još jedno mesto koje se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Nalazi se u glavnom gradu Mauricijusa, Port Luisu.

aapravasi_ghat_mauritius_photo_by_ira_petrov

Apravaši gat simbolično označava mesto na koje je zakoračilo oko pola miliona radnika, koji su na ostrvo stigli iz raznih krajeva Indije, Male Azije, Afrike, Malezije i Singapura u periodu između 1849. i 1923. godine, kako bi radili na plantažama šećerne trske.

ostaci_nekadasnje_luke_apravasi_gat_port_luis_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Na ovom mestu sada se nalaze samo ostaci nekadašnje luke i odlična muzejska postavka.

 

Krstarenje oko Mauricijusa

Vožnja katamaranom je vrlo popularna na Mauricijusu, a u lokalnim agencijama će vam ponuditi nekoliko opcija za krstarenje oko Mauricijusa. Pored večernje romantične vožnje, moći ćete da izaberete vožnju katamaranom do malih ostrva, na kojima ćete moći da se usamite i uživate u toplom moru i prelepim plažama.

krstarenje_katamaranom_mauricijus_photo_by_ira_petrov
Popularne destinacije za krstarenja oko Mauricijusa su ostrvca, koja se nalaze nedaleko od ostrva. Na severu se nalaze Gunner's Quoin i Flat Island (Ravno ostrvo), na zapadu su Ile aux Benitiers i najfotogeničnije ostrvce Crystal Rock (Kristalna stena).

ile_aux_cerfs_mauritius_photo_by_ira_petrov

Na istoku se nalaze najpopularnija ostrva za obilazak: ostrvce Île aux Aigrettes, koje je od 1985. godine pretvoreno u Nacionalni park, kao i ostrvce Ile aux Cerfs, na kome se pored prelepih pustih plaža, nalazi i golf teren sa 18 rupa.

 

Posmatranje ptica na Mauricijusu

Za ljubitelje ptica, na Mauricijusu postoji prirodni rezervat Rivulet Terre Rouge Bird, koji se nalazi severno od Port Luisa, na najvećem estuaru na ostrvu.

zebrasti_golub_na_grani_mauricijus_photo_by_ira_petrov

U ovom rezervatu se okupljaju razne vrste ptica selica, a najveći broj ptica ćete videti u periodu od oktobra do marta.

crveni_fudi_na_grani_drveta_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Pored endemskih vrsta ptica, na Mauricijusu možete videti raznobojne ptice pevačice, koje će vas zabaviti dok budete posmarali tirkizno more i beli pesak. 

crvenorepi_bulbul_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Na Mauricijusu žive zebrasti golub, tufnasti golub, crveni fudi (ili madagaskarski fudi), obična majna (Acridotheres tristis), crvenorepi bulbul (Red-whiskered Bulbul), belorepa tropska ptica, itd.