Šta sve treba da znate pre nego što krenete na putovanje na Mauricijus

od Admin u 25-09-2018 u Putovanja

Šta sve treba da znate pre nego što krenete na putovanje na Mauricijus

 

hotelski_bazen_i_plaza_grand_baie_mauricijus_photo_by_ira_petrov

 

Ako maštate o prelepim egzotičnim plažama i pogledu na tirkizno more i beli pesak, onda je Mauricijus prava destinacija za vas. Potrudili smo se da objasnimo šta sve treba da znate pre nego što krenete na putovanje na Mauricijus.

 

 

U svom putopisu "Prateći ekvator: Put oko sveta" čuveni američki pisac Mark Tven je između ostalih opisao i rajsko ostrvo Mauricijus, na koje je stigao davne 1896. godine. Opisao ga je kao stenoviti niz zelenih vrhova i litica, na kome živi najveći broj različitih nacionalnosti i rasa, na koji je on do tada naišao.

Od jednog starosedeoca je čuo predanje "...da je Mauricijus nastao pre raja, tako da je Bog stvorio raj prema Mauricijusu".

Najnoviji film Metju Mekonahija i En Hatavej "Serenity" (Spokoj) snimljen je na Mauricijusu. Dok budete gledali ovaj triler, obratite pažnju na lokacije, koje će vam dočarati nestvarne prizore ovog prelepog ostrva.

 

Gde se nalazi

Mauricijus je malo ostrvo na južnoj hemisferi, vulkanskog porekla.  Nalazi se ispod Sejšelskih ostrva, a istočno od najvećeg afričkog ostrva Madagaskar, u sred indijskog okeana. Okruženo je koralnim grebenom, zbog čega je u potpunosti sigurno za kupanje.

ostrvo_mauricijus_pogled_sa_broda_photo_by_ira_petrov

Mauricijus je deo arhipelaga u indijskom okeanu pod nazivom Maskarenska ostrva, kome pripadaju i ostrva Reunion i Rodrigez.

Obala Mauricijusa je duga 177km, ali s obzirom da je centralni deo ostrva planinski i vrlo malo naseljen, sva naselja se nalaze uz morsku obalu, pa je saobraćaj dosta gust i vozi se polako.

Zapadna obala ostrva je turistički najrazvijenija, i dok se vozite zapadnom obalom jedno za drugim se smenjuju mala mesta poput Grand bej, Kjuerpajp, Flik en Flak, Tamarin.

Najveća gužva je naravno u glavnom gradu Mauricijusa koji se zove Port Luis.

 

Viza za Mauricijus

Građani Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine ne moraju da vade vizu za Mauricijus pre putovanja. Viza za Mauricijus se dobija na aerodromu.

 

Praktični saveti za Mauricijus

Zvaničan jezik na Mauricijusu je engleski, ali stanovništvo rađe govori kreolski i francuski jezik.

Za Mauricijus nije potrebno nositi posebne adaptere za struju, s obzirom da većina hotela ima dve vrste utikača: standardni utikač i engleski sa tri ulaza. Ukoliko odsedate u privatnom smeštaju, za svaki slučaj ponesite engleski adapter (sa 240V na 220V).

Na Mauricijusu ima komaraca, ali nisu malarični. U letnjem periodu, koji se poklapa sa kišnim periodom (od januara do marta) komarci su najaktivniji, pa je potrebo koristiti sredstva protiv komaraca.

 

Kada je najbolje ići na Mauricijus?

Na Mauricijusu je toplo tokom čitave godine, jer ima tropsku klimu, pa je u priobalnom delu najniža temperatura 18 C, dok je u unutrašnjosti ostrva temperatura i do 5 stepeni niža. S obzirom da se Mauricijus nalazi na južnoj hemisferi, leto počinje 22. decembra i traje do 21. marta, što se takođe poklapa sa kišnim periodom, jer su u to doba cikloni najaktivniji (ponekad kišni period traje i do aprila meseca), a moguće su i tropske oluje. Leta su topla, a temperatura se kreće od 25 C (najniža) do 33 C (najviša);  vlažnost vazuha je izuzetno visoka, naročito na istočnoj obali i u centralnim delovima ostrva, koji su tokom leta podložniji padavinama.

zalazak_sunca_plaza_grand_baie_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Na Mauricijusu je najhladnije u toku zime, od 22. juna do 23. septembra, a najniža temperatura je 18 C, dok je najviša tempratura 24 C. Tokom zime duvaju jugoistočni vetrovi, pa je potrebno poneti pantalone i tanji džemper za večernje šetnje.

Na Mauricijus je najbolje ići od oktobra do decembra i od aprila do juna, što znači, u toku jeseni i proleća, kad je toplo, i kad su vetrovi slabijeg intenziteta, a broj kišnih dana izuzetno mali.

Što se tiče temperature vode, ona se kreće od 22° C u toku zime (jun, jul, avgust) do 27° C tokom leta (januar, februar, mart). U toku jeseni i proleća, temperatura vode je oko 24° C.

 

Pročitajte više: Šta obići na Mauricijusu

 

Rent a car i vožnja na Mauricijusu 

Ako se odlučite da uzmete rent a car na Mauricijusu, treba da znate da:

  • Najam automobila po danu iznosi između 30-40 evra.
  • Za rentiranje automobila na Mauricijusu dovoljna vam je vaša važeća vozačka dozvola.
  • Većina saobraćajnih znakova na ostrvu je na francuskom jeziku.
  • Na Mauricijusu se vozi na levoj strani.
  • Većina rasakrsnica na Mauricijusu je rešena kružnim tokom sa više izlaza, pa je ponekad vrlo teško pogoditi pravi izlaz, zbog toga pripremite mape ili uključite GPS.
  • Na Mauricijusu se vozi polako, saobraćajna policija je česta na putevima, tako da vam iz Grand Beja, koji je na severu do Tamarina na jugu treba oko dva sata vožnje.
  • U naseljenim mestima dozvoljena brzina je 40 km/h, van naseljenih mesta 90km/h, a na autoputu 110km/h.
  • Osim autoputa, putevi na Mauricijusu su izuzetno uski, i pored većine puteva nema trotoara.
  • Na istočnom delu Mauricijusa, put ide uz samu obalu. Izuzetno je uzak, pa ćete ponekad morati i da zastanete, da biste propustili autobus ili kamion, koji vam ide u susret.
  • Vozite oprezno, jer postoji mogućnost da naiđete i na parkiran automobil na sred puta, u nekom od naseljenih mesta kroz koja ćete prolaziti.

pejzaz_i_put_na_mauricijusu_photo_by_ira_petrov

Ukoliko niste spremni da vozite na Mauricijusu, pored organizovanih tura, koje ćete naći u lokalnim turističkim agencijama, bolje rešenje je da rentirate automobil sa vozačem, koji će vas bez problema voziti po ostrvu, prema planu koji vi budete osmisli.

 

Hrana i piće na Mauricijusu

Kada su u pitanju hrana i piće na Mauricijusu, ono što možete da očekujete je nesvakidašnja kuhinja koja je nastala ukrštanjem indijske, afričke, francuske i kineske kuhinje. Glavni specijaliteti ostrva su svakako riba i morski plodovi, a glavni sastojci su indijski začini, pirinač i nudle. Glavno jelo je kari, koji se dosta razlikuje od indijskog karija. Jela su izuzetno aromatična i često vrlo ljuta, pa pre nego što naručite neko od jela, proverite stepen ljutine, da ne bi došlo do neprijatnog iznenađenja.

Škampi ili hobotnica su specijaliteti Mauricijusa, i možete ih jesti na razne načine, u salatama, kuvane sa šafranom, kao i kari sa škampima ili hobotnicom i zelenom papajom. Kreolske kobasice kuvane u kreolskom sosu su takođe specijalitet ostrva.

S obzirom da je Mauricijus veliki proizvođač šećera od šećerne trske, obavezno probajte i rum sa Mauricijusa, koji je izuzetno aromatičan i podseća na odličan konjak. Ukoliko više volite koktele, na Mauricijusu ćete uživati u voćnim koktelima na bazi ruma. Lokalno pivo koje se proizvodi na Mauricijusu zove se Feniks (Phoenix) i odličnog je ukusa. Omiljeni bazalkoholni napici na Mauricijusu su čaj, lasi (indijski jogurt) i bademovo mleko.

pijaca_port_luis_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Na lokalnim pijacam pronaćićete razno voće i povrće, pa ne propustite priliku da obiđete bar jednu pijacu. Nakon naporne šetnje nagradite sebe i popijte izuzetno zdravu kokosovu vodu.

 

Internet na Mauricijusu

Svi hoteli i restorani na Mauricijusu imaju odličan WiFi, tako da kad je u pitanju internet na Mauricijusu, nećete imati problema. Glavni mobilni provajderi na ostrvu su Oragne i Emtel, pa ukoliko želite da imate internet i dok se vozite, možete kupiti vrlo povoljno SIM karticu od ovih provajdera.

 

Novac na Mauricijusu

Zvanična valuta na Mauricijusu je mauritanski rupi (MUR). Ukoliko vas zanima odnos između evra i MUR-a, jedan evro je oko 49,53 mauritanskih rupija. Na aerodromu, kao i u svim većim gradovima naći ćete bankomate.

 

Prevoz sa aerodroma na Mauricijusu

Većina hotela nudi prevoz sa aerodoroma, ili do aerodroma. Hotelski prevoz može biti prilično skup, zato na vreme proverite cenu prevoza.

Lokalne turističke agencije, takođe nude prevoz sa i do aerodroma, koji možete zakazati pre svog puta online.

Do aerodroma možete doći i redovnom autobuskom linijom, koja povezuje Port Luis i Maheborg. Ukoliko budete išli na aerodrom autobusom, krenite minimum dva sata ranije, i obavezno obavestite vozača ili konduktera da želite da siđete na stanici kod aerodroma, jer se ponekad dešava, da vozač ne stane na ovoj stanici.

Poslednja opcija je taxi, koji može biti izuzetno skup, s obzirom da većina taxija na Mauricijusu ne uključuje taksimetar, tako da se cena vožnje mora odrediti cenkanjem pre početka, nikako na kraju vožnje.

 

Javni prevoz na Mauricijusu

Javni prevoz na Mauricijusu je izuzetno razgranat, tako da ćete moći za manje od jednog evra, koliko košta autobuska karta u jednom smeru, da se vozite po ostrvu do skoro svih turističkih atrakcija.

autobus_na_autobuskoj_stanici_mauricijus_photo_by_ira_petrov

Ono što je problem, kada su u pitanju autobusi na Mauricijusu, je što morate znati gde da siđete ili što do nekih atrakcija morate promeniti i po dva do tri autobusa.

 

Kratka istorija Mauricijusa

Mauricijus je do pre 400 godina bio nenastanjen. Arapski moreplovci znali su za ovo ostrvo kao Dina Arobi i uneli ga na svoje mape. Uz pomoć arapskih mapa Portugalci su bili prvi Evropljani koji su osnovali prvo naselje na ostrvu 1507. godine. Kasnije, Mauricijus su nastanili Holanđani od 1638. do 1710. godine, a  ostrvu su dali ime Prins Mauritz van Nassaueiland, po princu Mauricu, sinu holandskog namesnika Vilema I Orkanskog.

painting_by_julian_pender_hume_mauritius_before_the_arrival_of_man_photo_by_ira_petrov

Nažalost, ovi prvi stanovnici su izazvali nestanak mnogih životinjskih vrsta poput ptice Dodo i džinovskih kornjača.

Dolaskom Francuza, koji su vladali ostrvom od 1715. do 1810. godine, ostrvo dobija naziv Francusko ostrvo (Isle de France). U vreme Napoleonovih ratova 1810. godine Britanci preuzimaju ostrvo i vraćaju mu prethodni naziv. 

Mauricijus postaje nezavisan 12. marta 1968. godine.