Otkopana turska topovska kula kod Varoš kapije u Smederevu

od Admin u 01-09-2020 u Vesti i saopštenja

Otkopana turska topovska kula kod Varoš kapije u Smederevu

 

masinski_radovi_varos_kapija_smederevska_tvrdjava_photo_podunavlje.info

 

U toku avgusta nastavljena je druga faza zaštitnih istraživanja u sektoru Varoške kapije Smederevske tvrđave, koje izvodi Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

 

U toku radova na Varoškoj kapiji i kuli 15, koje su stradale u eksploziji 5. juna 1941. godine, pojavili su se ostaci turske topovske kule. Kada su Turci osvojili Smederevsku tvrđavu, 1483. godine izgradili su nov odbrambeni prsten, prilagodivši odbranu grada novom načinu ratovanja, koji je doneo pronalazak baruta.

Ovaj odbrambeni turski prsten oko tvrđave imao je na uglovima tri topovske kule, a na ulazu petougaonu kulu, sa topovima na dve strane, koja je bila prolazna, i kroz nju se izlazilo pravo na Varošku kapiju. 

 

Ako vas zanima šta obići u Smederevu, pročitajte ovde.

 

Smederevska tvrđava je bila opasana vodom sa tri strane, zbog čega su ga zvali i "Vodeni grad". S druge strane ovog spoljašnjeg zida, prema gradu, nalazio se se kanal, koji je povezivao Jezavu sa Dunavom.

Tokom dosadašnjih ispitivanja, pronađen je i vodovod od keramičkih cevi, za koji se pretpostavlja da je izgrađen u tursko doba, jer je postavljen u pravcu turskog hamama u Tvrđavi.

S obzirom da se nakon mašinskih radova, prelazi na ručno iskopavanje, protpostavlja se da će tokom ovih dubljih iskopavanja doći do još zanimljivih nalaza o Smederevskoj tvrđavi.

(Izvor: podunavlje.info)