SMEDEREVSKA TVRĐAVA

SMEDEREVSKA TVRĐAVA
4.83 zvezdica od 6 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Omladinska 1
  11300 Smederevo
  Srbija
 • Telefon: +381 26 612 840
 • Telefon: +381 26 615 666
 • Mobilni: +381 64 84 49 388
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme

  Ponedeljak 08:00 - 20:00
  Utorak 08:00 - 20:00
  Sreda 08:00 - 20:00
  Četvrtak 08:00 - 20:00
  Petak 08:00 - 20:00
  Subota 08:00 - 20:00
  Nedelja 08:00 - 20:00

smederevska_tvrdjava_panorama

 

Grad bogate istorijske prošlosti i drevna kapija Dunava, Smederevo je sjajna destinacija za jednodnevni izlet sa decom, romantičan vikend ili venčanje, gde vas očekuju prelepa srednjovekovna tvrđava, krstarenje Dunavom, mnogobrojne znamenitosti, kupanje na jezeru i uživanje u pogledu na Dunav uz gastronomske specijalitete i smederevska vina.

 

 


Šta obići u Smederevu

Pored čuvene smederevske tvrđave u Smederevu možete obići mnogobrojne znamenitosti koje se nalaze u samom centru grada, u blizini velikog gradskog trga, Muzej i Galeriju savremene umetnosti, letnjikovac Obrenovića, vilu Zlatni breg u Plavincima. Ukoliko želite da vreme provedete u prirodi, možete otići na kupanje i izlet u Jugovo ili Šalinački lug i Šalinačko jezero.

dunav-kod-smedereva-i-zalazak-sunca

Ukoliko vas zanima verski turizam, u okolini Smedereva možete obići i mnogobrojne crkve koje se nalaze na spisku spomenika kulture od velikog značaja. 

 

Javno preduzeće "Smederevska tvrđava" osnovala je Skupština grada Smedereva kao javno preduzeće za obavljanje delatnosti od opšteg interesa za grad Smederevo: Zaštita i održavanje kulturno-istorijskih spomenika. Pored zaštite i održavanja kulturno-istorijskog spomenika, preduzeće je zaduženo i za oblast razvoja turizma kao i promovisanja i korišćenja turističkih potencijala grada Smedereva. U sastavu preduzeća je i TURISTIČKO-INFORMATIVNI CENTAR (026 615 666) koji pruža sve turističke informacije kako pridošlim posetiocima tako i turistima koji tek planiraju dolazak u Smederevo. Preduzeće zapošljava i turističke vodiče koji pružaju usluge obilaska ne samo smederevske tvrđave već i centra grada i svih ostalih turističkih znamenitosti u gradu, kao i usluge vođenja kroz kompleks Vile Dinastije Obrenović - "Zlatni Breg".

 

Poklonike vinskog turizma u okolini Smedereva, koje je oduvek čuveno kao voćarski i vinogradarski kraj, očekuju brojne vinarije i odlična smederevska vina i rakije.

 

Javno preduzeće Smederevska tvrđava pruža usluge turističkog vođenja. Ukoliko vas zanimaju organizovane ture sa vodičem, najavite svoju posetu unapred.
U ponudi su:

Obilazak Smederevske tvrđave,
Turistički obilazak Smedereva,
Turistički obilazak Smedereva za đačke ekskurzije,
Obilazak Vile Zlatni breg,
Organizovana tura "Smederevski put vina",
Organizovana tura "Putevima zmajeva",
Krstarenje Dunavom,
Panoramsko razgledanje,
Venčanje u Smederevu.

 

U toku godine u Smederevu se organizuju i mnogobrojne manifestacije, festivali i druga dešavanja, koja ne smete propustiti.


Smederevska tvrđava

Svakako najupečatljiviji i najposećeniji lokalitet u Smederevu jeste tvrđava iz 15-og veka, od koje najčešće i počinje razgledanje Grada Smedereva. Sa njenih kula posetioci mogu da sagledaju monumentalnost najveće ravničarske tvrđave u Evropi, ali i da prošetaju poslednjim i ujedno jedinim sačuvanim srpskim srednjevekovnim dvorom. Dunav se može videti i kroz prozore dvora Despota Đurđa Brankovića, dvora koji je u 15-om veku bio zastakljen čuvenim venecijanskim staklom sa ostrva Murano. Pored toga, posetiocima se pruža jedinstvena mogućnost da se upoznaju sa starim srpskim kalendarom, to jest originalnim graditeljskim natpisom, na Despotovoj kuli, u kome se navodi godina 6938-a (po novom kalendaru 1430-a).

 

smederevska_tvrdjava_i_rov_photo_by_igor_markov

 

Bilo da je posmatrate iz vazduha, sa Dunava ili prošetate njenim zidinama, smederevska tvrđava će vas oduševiti svojom monumentalnošću i lepotom. Okružena Dunavom, Jezavom i širokim vodenim rovom, smederevska tvrđava je u vreme svoje gradnje od 1428. do 1430. godine, bila jedna od najvećih srednjovekovnih tvrđava u Evropi i srpska prestonica. 

 

smederevska_tvrdjava_nocu_crveno_nebo

U okviru ovog vodenog utvrđenja, koje je građeno po modelu carigradske tvrđave, nalazila su se dva grada: Mali grad sa 6 kula, u kome se nalazio utvrđeni zamak despota Durđa Brankovića i Veliki grad sa 19 kula, koji je danas, nažalost u ruševinama, u kome su se nalazila mitropolija i kuće u kome je živelo stanovništvo.

 

Mali grad Smederevske tvrđave otvoren je za posetioce svakog dana od 08 do 20 časova. Cena ulaznice: 120,00 dinara
Za decu do 7 godina u pratnji odrasle osobe i lica sa posebnim potrebama ulaz je slobodan.

 

Ukoliko se odlučite za organizovanu turu sa vodičem saznaćete mnogobrojne detalje o pet faza gradnje ove tvrđave, kao i zanimljive istorijske detalje o životu Đurađa Brankovića i njegove žene Irene Kantakuzen, u narodu poznatije kao prokleta Jerina.

U Malom gradu se nalaze:

 • Donžon kula,
 • Palata sa prestonom dvoranom Đurađa Brankovića,
 • Južna palata, 
 • Ktitorski natpis,
 • Pristanište,
 • Most, 
 • Kapija i,
 • Bunar.


Muzej i Galerija savremene umetnosti

Odmah po izlasku iz tvrđave nailazi se na Muzej i Spomenik žrtvama eksplozije u tvrđavi 5-og Juna 1941-e godine o kojoj se tako malo zna a fotografije tog stravičnog događaja mogu se u videti u Muzeju Smedereva,. Pored tih dokumenata Muzej čuva i izlaže ogroman broj predmeta iz istorije Smedereva koje je svakako zanimljivo pogledati, a i čuti interesantno izlaganje kustosa.

Smederevski zavičajni muzej sadrži istorijsku, etnološku, arheološku, umetničku i numizmatičku zbirku, koje obuhvataju vremenski period od praistorije do polovine XX veka. U sklopu Muzeja je i Galerija savremene umetnosti, koja organizuje likovne, istorijsko-dokumentarne i studijsko-tematske izložbe.   


Glavni gradski trg

Na samo par stotina metara od tvrđave i muzeja nalazi se glavni gradski trg kojim dominira Crkva Svetog Đorđa, sagrađena sredinom 19-og veka, i oslikana od strane čuvenog ruskog slikara Andreja Bicenka. Pored crkve, trg oivičavaju zgrada Suda, starog Opštinskog Načelstva i Spomenik neznanom junaku i poginulim Smederevcima u Prvom svetskom ratu.

 

glavni_gradski_trg_smederevo

Glavni gradski trg u Smederevu nalazi se na mestu gde se nekada nalazila velika pijaca, i oduvek je bio mesto na kome su se okupljali Smederevci.

Lokalni turistički vodiči mogu se iznajmiti u Javnom Preduzeću "Smederevska tvrđava" kao i u Turističko-informativnom centru na samom Trgu, ili putem brojeva +381 26 615 666 i +381 26 612 840.

 

Od Trga ka Dunavu vodi šetališna ulica Kralja Petra I, a u njoj se nalazi 20-ak kafea idealnih za kratak predah pred nastavak razgledanja Smedereva.


Hram Svetog Georgija 

Hram Svetog Georgija u Smederevu je sagrađen po ugledu na manastir Manasiju u periodu od 1850-1854. Ova prelepa građevina od belog mermera ima pet kupola, a na zapadnoj strani visoki zvonik i portal iznad koga je skulptura Sv.Georgija i aždahe. Ovaj treći po veličini hram u Srbiji radio je Andreja Damjanov po projektu čuvenog češkog arhitekte XIX veka, Jana Nevole. 

U crkvi se nalazi ikonostas kijevkog slikara Andreja Vasiljevića Bicenka, koji je oslikan 1935. godine, jer je prethodni ikonostas uništen, tokom Prvog svetskog rata.


Zgrada starog opštinskog doma

Zgrada starog opštinskog doma u Smederevu nalazi se u samom centru, u blizini Trga republike. Sagrađena je u stilu eklektizma 1928. godine po projektu ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova. Ova prelepa ugaona građevina ima naglašen ulaz iznad koga se nalaze četiri skulpture na balustradi, koje personifikuju pravdu, rad, nauku i kulturu.

U ovoj znamenitoj građevini trenutno se nalazi sedište Podunavskog upravnog okruga.


Zgrada opštinskog suda

Zgrada opštinskog suda u Smederevu sagrađena je krajem XIX veka kao zgrada okružnog načelstva, u kome su bili smešteni politička uprava, nadleštva, štedionica, žandarmerija, zatvor i sreski sud. Ovo impozantno zdanje u centru Smedereva sagrađeno je po projektu Aleksandra Bugarskog, jednog od najvećih srpskih arhitekti XIX veka. Fasada je bogato dekorisana, i dok je prizemlje rustično izvedeno u duhu neorenesanse, sprat je izveden u klasitičkom stilu sa dekoracijama karakteritičnim za stari akademizam.


Zgrada smederevske gimnazije

U blizini Trga republike u Smederevu nalazi se i prelepa zgrada smederevske gimnazije, koja je sagrađena 1904. godine po skicama arhitekte Milorada Ruvidića, na mestu nekadašnje kafane "Markićeva".

Ova skladna i elegantna građevina rađena je u renesansnom duhu pune simetrije, sa rustičnim prizemljem i bogato dekorisanim spratom u duhu klasicizma i primesama secesije.

Ispred Gimnazije se nalazi bronzani spomenik čuvenom srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću, koji je rad akademika Nikole Jankovića.


Karađorđev dud

Ne propustite da obiđete i čuveni Karađorđev dud, star preko trista godina, koji se nalazi neposrednoj blizini gimnazije.

 

karadjordjev-dud

Pored toga što predstavlja pravi botanički raritet, ovaj ogromni dud u centru Smedereva, predstavlja i značajno istorijsko mesto ovog grada, jer je upravo ovde turski zapovednik 1805. godine predao ključeve Smedereva Voždu Karađorđu.

 

Zgrada Prve smederevske kreditne banke

Zgrada Prve smederevske kreditne banke nalazi se u glavnoj ulici Kralja Petra I, a sagrađena je početkom XX veka (1903.-1904.) po projektu inženjera Jovana Banića i Dimitrija Miloševića. Ova danas pomalo oronula zgrada izgrađena je u duhu eklektizma ima impozantno ulazno stepenište, koje je bilo raskošno uređeno.

 

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Smederevu nalazi se starom smederevskom groblju. Ova jednokupolna crkva iz XV veka sagrađena je u moravskom stilu, sa fasadom od opeke i kamena. Crkva je iznutra oslikana, najverovatnije u XVI veku, a posebo su zanimljve ilustracije Psalma 148. i 149. na kojima ćete moći da vidite srednjovekovne muzičke instrumente. 


Vinski grad

Ne propustite da posetite i Vinski grad u centru Smedereva u kome se nalaze simpatične kućice od starih bačvi i buradi, u kojima su okupljeni vinari i rakijari smederevskog vinogorja. Svakog dana od 9 do 15h ovde možete kupiti smederevska vina i rakije od lokalnih proizvođača.

 

vinski_grad_smederevo

Svakako je neizostavan i ručak u nekom od ribljih restorana na obali Dunava ili u restoranima sa etno specijalitetima, kakvih ima mnogo u gradu, a celokupnu ponudu vinarija i restorana možete videti na sajtu.

 

Vila Zlatni breg

Vila "Zlatni breg" je nekadašnji letnjikovac Obrenovića, koji se nalazi u mestu Plavinac, do koga se dolazi starim putem Beograd - Smederevo. Prvobitnu vilu u prelepom okruženju sa pogledom na Dunav, saradio je knez Mihajlo 1865. godine. Nakon razvoda kraljica Natalija je 1897. godine uz pomoć čuvenog arhitekte Jovana Ilkića, preuredila ovu vilu, koja će kasnije postati letnji dvor kralja Aleksandra Obrenovića.

 

vila_zlatni_breg

Nakon Drugog svetskog rata, ovaj letnjikovac Obrenovića na Plavincu ponovo je renoviran i pretvoren u vilu zatvorenog tipa koja se koristila za potrebe protokola.

Ispred vile se nalazi fontana sa bronzanom figurom Lede s labudovima, rad čuvene Olje Ivanjicki.

Vila Zlatni breg se može posetiti organizovano uz prethodnu najavu Turističko-informativnom centru Smedereva, a prijave za obilazak se primaju do 12h dan pre početka ture razgledanja.

 

Turističko-informativni centar Smedereva
Trg Republike 1-3, Smederevo
tel: +381 26 615 666
e-mail: turizam.info@smederevo.org.rs


Izletište Jugovo

Izletište Jugovo se nalazi na desnoj obali Dunava. Od Smedereva starim putem od Beograda, udaljeno je 5km. Ovo omiljeno izletište Smederevaca idealno je za kupanje i zabavu, kao i brojne sportove, jer se ovde pored bazena, nalaze dečija igrališta i tereni za mali fudbal, tenis, košarku, odbojku na pesku, kao i mnogobrojni restorani.

 

Šalinački lug

Šalinački lug se nalazi pored mesta Šalinac, koje je od Smedereva udaljeno oko 10km.

Šalinački lug je jedan od poslednjih ostataka 300 godina starih lužnikovo-jasenovih šuma, u kome se trenutno nalazi oko 311 stabala na površini oko 19 hektara. 

Prošetajte Šalinačkim lugom i uživajte u ogromnim stablima i krošnjama ove drevne šume, koja je pod zaštitom države.

Ukoliko volite istoriju, u blizini Šalinačkog luga se nalaze i ostaci tvrđave Kulič, koja se nalazi blizu ušća Velike Morave u Dunav.


Šalinačko jezero 

Šalinačko jezero se nalaze u mestu Šalinac, udaljeno od Smedereva oko 10km.

uredjena_plaza_salinacko_jezero

Tokom letnjih meseci Šalinačko jezero je omiljeno mesto za kupanje, a ovde vas očekuju lepo uređena plaža i kafe bar na samoj plaži.


Smederevski put vina

Ljubitelji vina i vinskog turizma mogu obići smederevski put vina i tom prilikom obići brojne vinarije u okolini Smedereva.

Boravak u Smederevu ne bi bio potpun ako se ne poseti neka od čuvenih smederevskih vinarija jer smederevsko vinogorje ima tradiciju dugu 1700 godina, koja traje od III veka n.e., kada je Rimski car Gaj Aurelije Prob zasadio prve vinograde u ovom delu Srbije.

Uz prethodnu najavu probajte čuvena smederevska vina i posetite njabolje vinarije Smedereva:

 • Vinarija Jeremić
 • Podrum Dionis
 • Podrum Janko
 • Podrum Ilić 
 • Vinarija Vodnjanka
 • Podrum Dobrava

 

Crkve u okolini Smedereva

Ukoliko vas zanima verski turizam u okolini Smedereva se nalazi veliki broj izuzetnih crkava, koje se nalaze na spisku spomenika kulture. 

U okolini Smedereva se nalaze:

 • Crkva Svete Trojice u Vranovu
 • Crkva Svetog arhanđela Gavrila u Osipaonici
 • Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Kolarima
 • Crkva Svetog Proroka Jeremije u Vrbovcu
 • Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Lipama
 • Crkva Svetog proroka Ilije u Mihajlovcu

 

Znamenitosti u okolini Smedereva

U okolini Smedereva takođe možete obići i znamenitosti, koje predstavljaju spomenike kulture opštine Smederevo, kao što su:

 • Vila Mitinac u Plavincu
 • Kuća Popovića u Kolarima
 • Stara drumska mehana porodice Mladenović u Saraorcima
 • Tvrđava Kulič
 • Kuća Milivoja Manasića u selu Radinac
 • Arheološki lokalitet Ornice u selu Vranovo
 

Manifestacije u opštini Smederevo

Tokom godine u opštini Smederevo se organizuju mnogobrojne manifestacije, festivali i ostala dešavanja. 

Smederevo u poslednje vreme dobija sve više visoko-kvalitetnih smeštajnih kapaciteta pa se u njemu može provesti i više dana, posebno u vreme održavanja manifestacija kao što su "Tvrđava Teatar", "Dunavski filmski festival", "Smederevska Jesen", "Međunarodni viteški turnir"... 

smederevska_tvrdjava

Posetite manifestacije:

Januar

 • Izložba slavskih kolača - Centar za kulturu Smederevo

April

 • Nušićevi dani pozorišni festival - Centar za kulturu Smederevo
 • Uskršnji dani - Mala Krsna
 • Trka zaprega "Šalinački lug" – Šalinac
 • Smederevski dani cveća – Smederevo

Maj

 • Noć muzeja  - Smederevo
 • Jagodijada - Malo Orašje
 • Rodna polja Dobrog Dola - Dobri Do
 • Izvor žive reči - Kolari

Jun

 • Međunarodni dan Dunava - Smederevo
 • Bijenale likovnih i primenjenih umetnosti Srbije - Centar za kulturu Smederevo
 • Pastirski dani - Lipe
 • Kosidba na Plavincu - Smederevo, Plavinac
 • Ivandanske svečanosti – Skobalj

Jul

 • Smederevsko kulturno leto - Smederevo
 • Patosofiranje pozorišni i multimedijalni festival - Centar za kulturu Smederevo
 • Bostanijada - Osipaonica
 • Sabor harmonikaša, Lugavačke julske noći - Lugavčina
 • Vrbovački kupindan - Vrbovac

Avgust

 • Tvrđava teatar - Smederevska tvrđava
 • Dani breskve - Vodanj
 • Raljsko prelo - Ralja
 • Dani voća – Udovice
 • Dani poljoprivrede i lova – Drugovac

Septembar

 • Smederevska jesen turističko-privredna manifestacija - Smederevo

Oktobar

 • Smederevska pesnička jesen međunarodni festival poezije - Centar za kulturu Smederevo
 • Festmlek, Biljani petak – Mihajlovac

 

Nadamo se da će se završetkom pandemije Korona virusa steći uslovi da se bezbedno organizuju ove manifestacije i festivali koji svoje termine imaju tokom leta i u ranu jesen.

Sa festivalima ili bez njih Smederevo i dalje sija sjajem poslednje srpske srednjevekovne prestonice.

Dobro došli u Smederevo!