TURISTIČKA ORGANIZACIJA POŽEGA

TURISTIČKA ORGANIZACIJA POŽEGA
5 zvezdica od 9 glasova

Kontakt

gradski-trg-u-pozegi_12

 

Za samo dva sata iz Beograda stižete do prelepe i osunčane Požeške kotline u kojoj se nalazi Požega, središte istoimene opštine. Okružena mnogobrojnim planinama, bogata prelepim rekama, opština Požega je sjajna destinacija za sve one koji vole aktivan odmor, pešačenje i planinarenje, vožnje biciklom, ribolov, obilaske brojnih kulturno-istorijskih spomenika i verski turizam.

 


Provedite svoj odmor u Požegi, a Turistička organizacija Požega će vam pružiti sve potrebne informacije o najvažnijim atrakcijama u ovoj opštini, kao i o mnogobrojnim seoskim domaćinstvima, koja pružaju udoban smeštaj i pravi autentični doživljaj ovog prelepog dela Zapadne Srbije.

 

 

Gde se nalazi

Opština Požega se nalazi u Zlatiborskom okrugu, na putu između Čačka i Užica. Od Beograda je udaljena 180 km, a od Užica 25 km. Nalazi se u prostranoj i plodnoj kotlini u kojoj se granaju donji tokovi reka Skrapež, Moravica i Đetinja od kojih nedaleko od centra Požege, nastaje Zapadna Morava.

Opština Požega je okružena planinama Maljen, Ovčar i Kablar, Krstac, Klik, Trešnjevica, Blagaja i Loret. 

 

Šta obići u Požegi?

gradski-trg-u-pozegi_07

 

Ako vas zanima šta obići u Požegi, Turistička organizacija Požega vam preporučuje da obavezno posetite Spomen kompleks Milošu Obrenoviću u selu Gornja Dobrinja, Crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Gorobilju, Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u selu Prilipac, Manastir Svetog Đorđa u selu Godovik. 

Ljubitelji prirode moraju obići Tometino polje, meandre reke Kamenice, vodopade i slapove u selu Godovik, klisuru Crna Kamenica, Rošku banju i Viseći most na Rzavu, kao i dva stroga prirodna rezervata "Čalački potok" i "Vražiji vir". 

Ljubitelji posmatranja ptica, moraju obavezno posetiti ove krajeve, jer je opština Požega međunarodno značajno područje za ptice (IBA područje).

U samoj Požegi, lepoj varošici na obali Skrapeža, ne propustite da prošetate gradskim trgom, obiđete gradski park i posetite veoma zanimljiv Muzej Železnice i slikate se pored najstarije lokomotive napravljene na Balkanu. 


Spomen kompleks Milošu Obrenoviću

spomen-kompleks-milosa-obrenovica-gornja-dobrinja

 

Spomen kompleks Milošu Obrenoviću nalazi se u selu Gornja Dobrinja koje je udaljeno od 20 km severno, u podnožju planine Maljen. U okviru ovog spomen kompleksa posvećenog Milošu Obrenoviću nalaze se: Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla, čardak, zvonik i spomenik knezu Milošu. 

Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla nalazi se u centru sela, na mestu stare crkve brvnare, a kao svoju zadužbinu podigao ju je Miloš Obrenović 1822. godine. Crkva je posvećena apostolima Sv. Petru i Pavlu, a izgrađena je od kamena i cigle. 

Na spoljnoj fasadi naglašena je priprata, naos i polukružna apsida sa nižim krovom, dok je na zapadnom fasadnom prostoru smešten portal. Ikonostas, čiji je glavni slikar bio Đorđe Krstić, izrađen je u Beču kao dar kralja Milana Obrenovića, postavljen je 1883. godine. Građen je od drveta dimenzija 6,45 m širine i visine 4,5 m. Ravne površine su sivo-plave boje, a okviri ikona i dveri su ukrašeni rezbarijom i pozlatom. Carske dveri su rađene u stilu klasicizma. Svako se krilo završava u vidu luka i sve dveri su sa pozlatom. 

Obratite pažnu na najznačajnije ikone u crkvi: Bogorodica sa Hristom, Isus Hristos, Sveti car Konstantin i Sveta carica Jelena, Sveti Petar i Sveti Pavle, Sveti Jovan Krstitelj i Sveti Nikola.

Jugozapadno od porte izdiže se zvonik na tri sprata sa četvorougaonim krovom pokriven šindrom. U spomen kompleksu se nalazi i očuvani čardak kneza Miloša, koji je knez Miloš podigao 1860. godine, kao zadužbinu svom ocu Todoru. Drveni čardak je jednoprostorna zgradica sa strmim piramidalnim krovom pokrivenim šindrom, a ovo neobično zdanje vredan je spomenik narodnog neimarstva. Čardak je služio za smeštaj i boravak kneza i njegovih gostiju za vreme crkvenih sabora i drugih svečanosti. Donji deo ove građevine čini česma sa izvorom hladne pitke vode.

Istočno od čardaka nalazi se spomenik knezu Milošu Obrenoviću, koji je podignut 1990. godine, i delo je vajara Miroslava Protića, rodom iz Gornje Dobrinje. 

Nedaleko od kompleksa nalazi se par značajnih građevina. Škola podignuta 1857. godine i stambena zgrada sveštenika, učitelja i kraljevog poslanika Milana Popovića izgrađena 1890. godine. Na raskršću glavnog puta za Požegu, Milanovac i seoskog puta za selo Duškovci, nalazi se stara mehana, sagrađena 1869. god. 

Posetite ovaj jedinstven spomen kompleks i saznajte zašto je knez Miloš voleo baš ovde da se odmara i uživa. U okolini ovog izuzetnog kulturnog zdanja, očekuje vas zadivljujuće lepa, čista i očuvana priroda, kao i lep i miran seoski ambijent, koji će vam pomoći da se odmorite i opustite daleko od gradskih gužvi i buke.

 

Muzej Železnice

muzej-zeleznice-pozega

 

Muzej Železnice nalazi se pored nove železničke stanice, na kilometar od centra grada. Ovaj jedini muzej u Požegi počeo je sa radom 12. aprila 1990. godine nakon deset godina od ideje o njegovom formiranju, čiji je pokretač bio Stojan Stamatović, koji je svoj radni vek proveo na železnici, radeći kao skretničar, manevrista, kondukter, otpravnik vozova, šef stare i nove železničke stanice u Požegi.

U okviru ovog muzeja uzanih pruga, na uređenoj površini od oko 1,5 hektara nalazi se više od 500 orginalnih eksponata uzanog koloseka, koji predstavljaju deo istorijskog i tehničkog razvoja srpskih, ali i bivših jugoslovenskih republika. 

Muzej Železnice sastoji se od četiri stanična koloseka, stanične zgrade, pet skretnica, dva vodonapojnika, robne vage i lokomotivske okretnice. Stanična zgrada je sačuvala originalni enterijer tipske stanične zgrade sa uzanih pruga. Sagrađena je po uzoru stanice u Preljini kod Čačka. U staničnoj zgradi nalaze se čekaonica, kancelarija otpravnika vozova i kancelarija šefa stanice.

Postavku muzeja čine i četiri stanična koloseka ukupne dužine 645 metara, signalno-sigurnosna sredstva i uređaji, okretnica i kolska vaga, kao i specijalna železnička vozila: snežna radilica, dresina pumpalica i tri nožne dresine, kao i snežno grotlo za lokomotive, kolica sa mehanizmom i sajlom za hladno povlačenje lokomotiva, mehanizam za savijanje šina i dva vodonapojnika. 

Na četiri koloseka smešteno je 10 parnih, 18 putničkih i teretnih vagona i četiri železnička bicikla. Najznačajniji eksponat ovog muzeja je svakako lokomotiva Rama iz 1873. godine, koja je proizvedena u nemačkoj firmi Kraus, a za koju se smatra da je dovukla prvi voz u Sarajevo i trenutno je jedina lokomotiva koja je u voznom stanju. Pored nje, tu su i: Lokomotiva Milan, prva jugoslovenska i prva lokomotiva proizvedena na Balkanu 1882. godine u Majdanpeku, koja je dobila ime po tadašnjem kralju Srbije, Milanu Obrenoviću; Lokomotiva Kostolac iz 1916. godine američke proizvodnje, rađena je za potrebe francuskih vojnih železnica na Solunskom frontu; Salon kola Franca Jozefa I, Austrougarskog prestolonaslednika iz 1887. godine; kao i Putnička kola IV razreda iz 1887. godine.


Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Gorobilju

Crkva Svetog Jovana Krstitelja je crkva brvnara koja se nalazi u Gorobilju, oko 7. kilometra od Požege. Sagrađena je 1705. godine i jedna je od najstarijih, ali i najmanjih crkvi u Srbiji, čija je dužina 9,9 metara, a širina 4,5 metara. Crkva je posvećena Rođenju Svetog Jovana Krstitelja i sigurno je najveća znamenitost u Gorobilju. Nakon seobe Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem 1690. godine, novodoseljeno stanovništvo na ovom prostoru zateklo je pust kraj, bez crkve. Da bi crkva bila što neupadljivija nije bila izdignuta od zemlje, a vrata su bila vrlo niska. Prema predanju neimenovani spahija postavio je Srbima uslov da "crkva ne bude veća od obora". Iako je ova malena crkva podignuta u šumi, kako ne bi bila upadljiva Turcima,  dva puta je bila paljena.

Ikone su slikane u nekoliko faza, a ornamentalne motive srećemo jedino u unutrašnjosti crkve. Prekrivena je šindrom i ukrašena obojenim trakastim šarama. Konstrukciju hrama čine hrastova brvna debljine 12 cm, koja su na krajevima spojena u ćert. Ikonostas su slikali zograf iz Negrišora (Dragačevo) Janko Mihailović Moler i njegov sin Sreten Protić- Molerović 1833. godine. Crkva je temeljno obnovljena, prepokrivena šindrom, a pored nje izgrađena je nova drvena zvonara.

U blizini se nalazi i spomenik prirode Stablo hrasta cera Počeča.

 

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u selu Prilipac

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice je sagrađena 1374. godine, kao zadužbina kneza Lazara. Nalazi se u selu Prilipac, udaljenom oko 6 km od Požege. Selo i crkva vezani su za priču o sukobu velikaša Nikole Altomanovića i Lazara Hrebeljanovića. 

Po predanju čuvenog dubrovačkog hroničara Mavra Orbina, knez Lazar i župan Nikola, koji je bio poznat u istoriji kao nasilnik, sastali su se u zimu 1372. godine na brdu u Kapicama (kako se selo nekada zvalo) kako bi razrešili međusoban spor. Tom prilikom Nikolini ljudi su pokušali da na prevaru ubiju Lazara, ali ga je spasio zlatan krst koji je nosio na grudima, i koji je zaustavio smrtonosan udarac mača. Nakon toga spor je rešen bitkom u kojoj je kao pobednik izašao knez Lazar. Na mestu gde je pregovarao sa Nikolom, a nedaleko od mesta gde se kasnije odigrao i boj, knez Lazar je sagradio crkvu u znak zahvalnosti Bogu što je ostao živ i pobedio u boju. 

Crkva u Prilipcu okrenuta severoistoku, podignuta je na jednoj uzvišici iznad polja gde se uliva reka Kravarica u Moravicu, usred borove šume i posvećena je Rođenju Presvete Bogorodice. 

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Prilipcu je srednje veličine, nepravilne osnove, i nejednakih zidova, jer je zidana bez metra. Ukopana je malo u zemlju, pa se u nju ulazi niz dva stepenika. Ozidana od lomljenog kamena i sige, a na fasadama nema naročitih dekoracija, sem venca koji je jako izražen svuda ispod strehe. Crkva je jednobrodna sa trodelnim oltarom, koji se spolja završava sa okruglom oltarskom apsidom. Unutar crkve nema živopisa. Dvadesetak veoma lepih ikona na ikonostasu nastale su u periodu od 1830. do 1840. godine. U porti crkve se nalazi prelep konak, svratište brojnih putnika namernika, koji svojim izgledom ostavlja bez daha svakog ko ga poseti.

 

Likovna kolonija Prilipac

Već po tradiciji slikarska kolonija Prilipac se održava svake godine na Malu Gospojinu (21.septembar) u crkvi Rođenja presvete Bogorodice, u selu Prilipac, nedaleko od Požege. Otvaranje manifestacije prati bogat kulturno-umetnički program u dvorištu crkve. Živopisna i očuvana priroda ovog sela velika je inspiracija za mnoge umetnike i vajare iz Srbije, koji posećuju ovu likovnu koloniju i stvaraju svoja umetnička dela. U toku manifestacija koja traje nedelju dana, umetnici slikaju okolne seoske pejzaže i portrete, a nakon završetka manifestacije, svoja dela poklanjaju crkvi koja poseduje tri galerije, koje se mogu posetiti svakog dana.

 

Tometino Polje

tometino-polje- divnic

 

Tometino Polje mnoge podseća na američke prerije iz vestern filmova. Ova prelepa visoravan je pravi raj za pešačenje i planinarenje, jer nije previše zahtevna, a uz put ćete zaista uživati u neverovatnim prizorima raskošnih planinskih livada, usamljenih jaruga i impozantnih visinskih udolina, kao i uzbuđujućim pogledima sa vidikovaca, sa kojih se vide Maljen, Subjel, meandri reke Kamenice.

Tometino Polje ima blagu i prijatnu klimu, a prosečna temperatura vazduha u toku leta ne prelazi 22°C, dok zime obiluju snegom puna četiri meseca, a zahvaljujući svom položaju i klimatskim uslovima, predstavlja jedinstvenu vazdušnu banju u opštini Požega, koja izuzetno povoljno utiče na lečenje neurovegetativnih oboljenja, oboljenja krvi, pluća kao i poremećaja izazvanih stresom. 

Tometino Polje je čuveno po livadama sa lepom mekom travom, koje u proleće požute od narcisa, najlepšeg planinskog cveta. U Tometinom Polju se nalaze dva Stroga rezervata prirode: Čalački potok i Vražji vir. 

U Tometinom Polju vas očekuju nesvakidašnji prizori, obeležene pešačke staze i uređena seoska turistička domaćinstva.


Klisura Crna Kamenica

klisura-crne-kamenice

 

Mala reka Crna Kamenica koja izvire na istočnoj strani Golupca, protiče kroz Divčibare, nakon čega prolazi kroz klisuru neverovatne lepote. Klisura Crna Kamenica je puna brzaka i slapova, okružena šumom crnih borova. Ova planinska rečica dalje teče preko maljenskih visova, sve do Tometinog polja gde se sastaje sa belom Kamenicom, odakle dalje teče kao Kamenica, reka koja se uliva u Zapadnu Moravu. 

Strogi rezervat Vražiji vir, koji obuhvata oko 29 ha šume u kojoj rastu beli bor, breze, bukve, jarebike i hrast kitnjak, obuhvata i mnogobrojne vodopade i virove Crne Kamenice. Najlepši među njima zove se Vražiji vir, po kome je rezervat i dobio ime.

 

Posmatranje ptica

Kada je u pitanju posmatranje ptica, teritorija opštine Požega je međunarodno značajno područje za ptice (IBA područje), a posebno područije Maljena i Tometinog Polja, gde se u gnezdilišnom periodu mogu posmatrati mnogobrojne ptice, kao što su krstokljun, čižak, leganj, obični popić, ćubasta senica, obična crvenrepka, kos kamenjar, senica šljivarka i strnadica kamenjarka. 

Za neke od navedenih vrsta, vezanih za planinska područja i četinarske šume, to su jedini lokaliteti ovih ptica u severozapadnoj Srbiji tokom letnjeg perioda i samim tim granica rasprostranjenja. Na Maljenu se gnezdi veliki broj ptica grabljivica, a otvoreni tereni Tometinog Polja su njihovo lovište.

Na teritoriji opštine Požega zabeleženo je više od 170 vrsta ptica, a pored lokacija na Maljenu i Tometinom polju, postoje i druge lokacije koje su pogodne za posmatranje ptica, kao što su: kanjon Rzava gde se može videti više vrsta ptica grabljivica i sova, požeška kotlina sa rekama Skrapež, Đetinja i Zapadna Morava, gde se mogu posmatrati ptice vodenih staništa.

 

Planinarenje i pešačenje

Teritorija opštine Požega je idealna za planinarenje i pešačenje jer obuhvata područje između najvišeg vrha Maljena (Kraljev sto, 1103 m) na severu, Ovčara (985 m) i Kablara (889 m) na istoku, Krstaca (623 m) na jugoistoku, Klika (927 m) na jugu i Trešnjevice (635 m) na istoku, kao i Blagaja, (Ravni krš 844 m) na jugozapadu. 

Planina Blagaja koja se nalazi između Arilja, Požege i Sevojna, čiji se najviši vrh Ravni krš, nalazi na 844 metra nadmorske visine, i jedina je planina ove opštine, koja je uneta u katalog planinara Srbije. Za planinare, izviđače, i sve one koji se bave rekreativnim pešačenjem posebno su atraktivni i kanjoni reke Rzav, Đetinje, Skrapeža, Kamenice, kao i prirodni rezervati Vražiji Vir i Čalački potok, u okolini Tometinog Polja, idealni za šetnju kroz netaknutu prirodu. Na teritoriji opštine Požega formirane su planinarske staze ka vrhu Blagaje i Loreta.

U prelepoj požeškoj kotlini, za ljubitelje planinarenja i rekreativnog pešačenja postoji staza Roška Ploča – Drežnička Gradina koja vas vodi do lokalnih atrakcija: Roška banja i Viseći most na Rzavu. 


Biciklističke rute

Na teritoriji opštine Požega nalaze se dve biciklističke rute: Lunovo selo-Požega-Arilje i Put davnina (Požega–Pilatovačko polje–Prilipac). Za obe ove biciklističke rute nije potrebna posebna pripremljenost, veoma su lagane za vožnju i nisu fizički zahtevne. 

Biciklistička ruta Lunovo selo-Požega-Arilje (ZS–G1) je duga 24 km i većim delom vodi magistralnim putem, zbog čega traži opreznost. Visinska razlika je 89m. Tokom ove rute koja polazi iz sela Lukino selo, a zatim prolazi kroz zaseok Tvrdići (Rujkića mehane), selo Zdravčići, selo Visibaba, odakle se stiže u Požegu, gde možete posetiti Muzej Železnice i najstariju lokomotivu napravljenu na Balkanu. Iz Požege ova biciklistička ruta ide dalje ka selu Gorobilje, gde možete posetiti crkvu brvnaru u Gorobilju s početka 18. veka. Odavde ruta ide kroz zaseoke Nikolići i Viroštak, i sela Grdovići, a preko sela Vrane stiže se do crkve Svetog Ahilija, zadužbine kralja Dragutina iz 13. veka u centru Arilja.

trg-slobode-pozega

 

Biciklistička ruta Put davnina (Požega–Pilatovačko polje–Prilipac) (ZS-POZG-PP1) duga je samo 11,3 km, a kod zaseoka Nikolići se spaja sa prvom rutom koja završava u Arilju. Visinska razlika je 42m. Ova ruta počinje u centru Požege, sa Trga Slobode i vodi ka selima Rasna, Vranjani i Roge u kojima se nalaze arheološka nalazišta iz mlađeg kamenog doba, dok su u selima Rupeljevo, Godovik i Pilatovići pronađeni tragovi iz metalnog doba. Ruta dalje vodi do sela Gorobilje u kome se nalazi Crkva brvnara Jovana Krstitelja iz XVII veka, u čijoj porti se čuva antički rimski spomenik-žrtvenik. Sledi selo Prilipci u kome se nalazi Crkva Rođenja Presvete Bogorodice iz XIV veka koja je poznata po manifestaciji "Likovna kolonija", odakle staza vodi kroz naselja Budimka i Gasovi, sve do požeške petlje, odakle skreće ka naselju Vektra, mostom preko Moravice ka Maslaćima, nakon kojeg slede zaseoci: Čolića potok, Bajića (Jotića) potok, Bukvića potok i Kravarička reka, u čijoj se blizini, na jugoistočnoj strani kotline, nalazi manastir Prilipac (crkva rođenja Presvete Bogorodice). Poslednje tačke rute su Majdan i naselje Nikolići.


Ribolov

Požeška kotlina je idealna za ribolov, jer se ovde granaju donji tokovi Skrapeža, Moravice i Đetinje od kojih nastaje Zapadna Morava. Ove prelepe reke bogate su ribom kao što su: klen, skobalj i mrena. Svake godine u julu mesecu Ribolovačko udruženje "Skrapež" organizuje međunarodno takmičenje u pecanju na Marića Bari pod nazivom "Moravska regata". Tokom ove lokalne manifestacije čamcima se plovi Moravom, od sela Pilatovići, do Jelen Dola, a zatim se na Marića Bari, koja je pored putnog pravca Požega-Čačak, okuplja veliki broj strastvenih pecaroša koji uživaju u pecanju, druženju i spemanju ribljih specijaliteta.

 

Manifestacije u opštini Požega

trg-slobode-pozega-2

 

U toku godine Turistička organizacija Požega organizuje mnogobrojne manifestacije. Izuzetno zanimljive, manifestacije u Požegi veoma su posećene, zbog čega ne propustite priliku da posetite neku od njih u toku godine.

A ovo su najvažnije manifestacije u Požegi:

 • Gimfest - festival nauke i umetnosti Gimnazije "Sveti Sava" iz Požege - mart
 • Dan Opštine Požega - od 1. do 7. aprila
 • Vredne ruke našeg kraja - april (Gradski trg)
 • Maglenijada - požeški rok festival - april (Gradski trg)
 • Dečiji Vaskrs - april (Gradski trg)
 • Festival cveća - maj (Gradski trg)
 • Sabor narodnog stvaralaštva - 1.jun (KC Požega)
 • Moravska regata - međunarodno takmičenje u pecanju na Marića Bari - jul
 • Štraparijada - takmičenje u vuči balvana konjima - 12.jul
 • Pasuljijada u selu Rečice - takmičenje u kuvanju pasulja - jul
 • Predtakmičenje mladih trubačkih orkestara za Sabor trubača u Guči - jul (Gradski trg)
 • Kupusijada u selu Zaselje - avgust
 • Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" - avgust (Gradski trg)
 • Sabor raspevanih Požežana - koncert izvornog narodnog pevanja - avgust (KC Požega)
 • Džipijada u Požegi - oktobar
 • Gulašijada u selu Čestobrodica - takmičenje u kuvanju gulaša - oktobar
 • Prasetinijada u selu Otanj - takmičenje u pečenju praseta na ražnju - oktobar
 • Novogodišnji bazar - decembar (Gradski trg)