TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE KOSJERIĆ

TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE KOSJERIĆ
5 zvezdica od 12 glasova

Kontakt

most_preko_reke_skrapez_kosjeric

 

Planinski vrhovi i netaknuta priroda, razvijen seoski turizam i neodoljivi gurmanluci mame u Kosjerić, sve veći broj izletnika, vikendaša i turista koji vole aktivan odmor. Svi koji žele da upoznaju srpsko selo, kulturu i tradiciju, kao i da upražnjavaju različite vrste aktivnog odmora, Kosjerić je idealna destinacija.

 

 

Sadržaj:
Kosjerić
Destinacije
Šta posetiti u Kosjeriću
Prirodne lepote
Crkve u okolini Kosjerića
Znamenitosti
Arheološka nalazišta u okolini Kosjerića
Spomenici
Seoski turizam
Aktivnosti
Manifestacije

 

 

Kosjerić

Kosjerić se nalazi u zapadnoj Srbiji na obali reke Skrapež, koja izvire na planini Povlen. Nalazi se u plodnoj dolini, okružena visokim vrhovima planina Povlen (1347m), Kozomor (1007m), Maljen (1104m), Subjel (924m).

stare-fotografije-kosjeric-razglednica
U drugoj polovini 18. veka uoči Kočine krajine u ovaj kraj pristiže stanovištvo iz Crne Gore, istočne Bosne, sa Starog vlaha. Kosjerić je postao varoš 1893. godine, a grad tek 1966. godine.

Kosjerić je udaljen od Beograd 130km, od Novog Sada 216km, od Čačka 57km, a od Valjeva 43km.

 

Destinacije u opštini Kosjerić

U opštini Kosjerić se nalaze mnogobrojne destinacije koje možete obići, kao što su:

 • Kosjerić
 • Seča Reka
 • Makovište
 • Subjel
 • Radanovci
 • Ražana
 • Mušići
 • Kosjerićka Mionica
 • Donji Taor
 • Skakavci
 • Rosići
 • Varda

Selo Seča Reka poznato je po crkvi brvnari iz 15. veka, dok je selo Kosjerić poznato po seoskom turizmu, a selo Makovište po nalazištu fosila.

Mionica kosjerićka se nalazi na padinama planine Subjel, gde izvire reka Mionica, u čijim brzacima se mogu pecati ribe klen, krkuša i plova i loviti niska divljač. Selo je poznato po domaćoj vrsti šljive i šljivovici.

Selo Subjel je nekada bilo kulturno središte Crnogorskog sreza, u kojem je prva škola počela sa radom 1844. godine. Ovde se nalazi crkva sv. apostola Luke, kao i spomenik Draži Mihajloviću.

Radanovci kod Kosjerića su nekada bili istorijski znamenito selo, jer je upravo ovde stradao narodni heroj Žikica Jovanović Španac. Danas ovo selo je poznato po manifestaciji "Vrućijada", koja se održava na Sretenje.

U Ražani se nalazi Crkva Uspenja Presvete Bogorodice sa kraja XIX veka.

U selu Galovići se nalazi Galovićki majdan kamena iz koga se vadio ružičasti mermer od koga su izrađivane nadgrobe ploče najviđenijim ljudima Srbije u doba kneza Miloša Obrenovića.

 

Šta posetiti u Kosjeriću

Ako se pitate šta posetiti u Kosjeriću, Turistička organizacija opštine Kosjerić vam predlaže da obiđete Stari han u kome se nalazi Vizitorski centar i etnološka zbirka, koja će vam prikazati istoriju ovog kraja. Ispred hana, fotografišite se kod spomenika Antoniju Kosijeru, osnivaču grada Kosjerić i prvom doseljeniku u ove krajeve.

park-kosjeric

Fotografišite i zgradu Sreskog načelstva, koja je sagrađena 1891. godine. Uživajte u slikama i posetite Legat Lize Marić Križanić. Prošetajte kroz grad i obiđite spomenike Karađorđu, generalu Ljubomiru Mariću, spomenik Olimpijska česma. 

 

Dok ste u Kosjeriću, ne propustite da probate prirodne voćne rakije, koje proizvodi Destilerija Zarić.

 

U okolini Knića pronaći ćete mnogobrojne crkve, a jedna od najlepših je crkva brvnara u Sečoj Reci. U Tubićima pronađite arheološki lokalitet staro groblje, kao i ostatke srednjovekovne tvrđave Zlostup. U selu Paramun obiđite lokalitet na kome se nekada nalazila istoimeno srednjovekovno utvrđenje. 

Ukoliko volite pešačenje i planinarenje, okolina Kosjerića je idealna destinacija, jer se ovde nalaze obronci planine Crnokosa, DrmanovinaMaljen, Povlen i Subjel. Ovde vas očekuju prelepe šume, cvetne livade, branje lekovitog bilja i šumskog voća, malinjaci i voćnjaci i neverovatni vidikovci, sa kojih se pruža fantastičan pogled.

 

Prirodne lepote opštine Kosjerić

U okolini Kosjerića vas očekuju mnogobrojne prirodne lepote, kao što su:

 

Taorska vrela

Taorska vrela su udaljena od Kosjerića oko 20 km, a nalaze se u podnožju planine Povlen, u selu Donji Taor. Spomenik prirode Taorska vrela čine prelepi slapovi Vrelskog potoka, koji se ovde uliva u reku Skrapež. Nekada se ovde nalazilo čak 12 vodenica, čiji se ostaci nalaze u blizini. Na kratkom rastojanju naići ćete na nekoliko nataloženih bigrenih naslaga, preko kojih se spuštaju kaskade, slapovi i vodopadi.

 

Brdo Grad

Brdo Grad je brdska zaravan na obližnjoj planini Drmanovina. Od Kosjerća je udaljeno oko 7 km, a nalazi se na nadmorskoj visini od 1022 m. Brdo Grad, svake godine, na Petrovdan, osvane prepuno posetilaca, jer se upravo ovde održava najpoznatija manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva "Čobanski dani".

 

Vodopad Veliki skakavac

Vodopad Veliki skakavac na reci Kamešina je visine 15 m, a nalazi se u selu Skakavci, u okolini Kosjerića, na južnoj padini planine Maljen. U selu se nalaze i dva termalna izvora, kao i mnoga seoska domaćinstva koja pružaju odličan smeštaj.

 

Crkve u okolini Kosjerića

crkve-kosjeric-razglednica

Obiđite najlepše crkve u okolini Kosjerića:

 

Crkva Svetog Đorđa u Sečoj Reci 

crkva_brvnara_seca_reka_kosjeric razglednica

Crkva Svetog Đorđa u Sečoj Reci je crkva brvnara podignuta 1812. godine, na mestu hrama, koji su Turci zapalili 1805. ili 1806. godine, o čemu svedoči natpis na zapadnim vratima crkve.

Ova izuzetno vredna crkva brvnara, koja je proglašena spomenikom kulture od velikog značaja, predstavlja jedan od najuspešnijih primera osaćanskog graditeljstva u Srbiji, jer su je gradili majstori iz Osata iz istočne Bosne.

Na crkvi se nalaze dvoja vrata, bogato ukrašena drvorezom, kao i dovratak zapadnih vrata, na kome se vide cvetni motivi. U crkvi se nalaze i vredne ikone a oko nje se nalaze krajputaši koji potiču iz perioda Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

 

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Ražani

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Ražani izgrađena je krajem XIX veka, u periodu od 1890. do 1900. godine. Prvo zvono, teško 320 kg, u Prvom svetskom ratu Austrijanci su odneli i pretopili za vojne potrebe. U porti ove crkve sahranjen je Svetomir Đukić, osnivač srpskog olimpizma. U crkvi se nalaze četiri freske jevanđelista koje je naslikao naivac iz Oparića, Janko Brošić. Ovde se nalaze i čuvene svetinje, tj. delovi moštiju sedam svetitelja, kao blagoslov oca Valentina, sveštenika iz Moskve.

 

Znamenitosti Kosjerića

stari_han_kosjeric

Navažnije znamenitosti u Kosjeriću su:

 

Stari han

Nedavno adaptirani Stari han, podigao je 1854. godine Antonije Radojević, potomak prvog doseljenika u Kosjerić, Antonija Kosijera, čiji spomenik se nalazi ispred starog hana.

Stari han je nekada pružao smeštaj putnicima i trgovcima, koji su prolazili kroz Kosjerića na svom putu iz Beograda za Dubrovnik ili Bosnu. Danas se u njemu nalazi moderan vizitorski centar, kao i stalna izložba o Kosjeriću.

Kosjerićki stari han je građen od prirodnih materijala. Podrum je izrašen od masivnih kamenih kvadera, dok je sprat izrašen od drvene bondoručne konstrukcije u ombinaciji sa ispunom od ćerpiča. Krov je pokriven ćeramidom, a trem je uokviren niskom drvenom ogradom. U centralnom delu se nalazila mehana, pored koje se nalazila soba za noćenje.

 

Zgrada Sreskog načelstva

Zgrada Sreskog načelstva u Kosjeriću je najverovatnije sagrađena 1891. godine, u vreme formiranja ove varoši. Tokom Drugog svetskog rata ovde se nalazila tamnica u kojoj su smeštani partizani. Ovo tipsko prizemno zdanje ima pravougaonu osnovu i fasadu koja je podeljena pilastrima, dok se iznad prozora nalazi kordon venac.

 

Olimpijska česma

Olimpijska česma se nalazi u centru Kosjerića i posvećena je Svetomiru Đukiću, rodonačelniku olimpijskog pokreta u Srbiji. Svetomir Đukić je rođen u selu Ražana kod Kosjerića. Bio je oficir vojske Kraljevine Srbije i divizijski general u vojsci Kraljevine Jugoslavije. Zajedno sa grupom srpskih oficira osnovao je Srpski olimpijski klub 23. februara 1910. godine, na četvrtom spratu palate "Rosija", današnjem hotelu "Moskva". 

Svetomir Đukić je bio prvi direktor Srpskog olimpijskog kluba, i vođa prve srpske olimpijske selekcije Kraljevine Srbije, koja je učestvovala 1912. godine na Petim letnjim olimpijskim igrama u Stokholmu. 

Kao uspomena na Svetomira Đukića, svake godine u Kosjeriću se organizuju Olimpijski dani, koji se završavaju atletskom trkom "Olimpijski trofej".

 

Legat Lize Marić Križanić

Legat Lize Marić Križanić sadrži veliki broj slika ove srpske slikarke, a nalazi se u zgradi u kojoj se nalazi i Narodna biblioteka "Sreten Marić". 

autoportret_liza_maric_krizanic

Slikarka Draginja - Draga Marić, poznatija kao Liza, rođena je sestra poznatog esejiste, profesora i akademika Sretena Marića, i pravnika i državnog savetnika za međunarodno pravo, Dragoslava Marića. Rođena je 1905. godine u selu Subjel, kod Kosjerića. Pripada generaciji mladih slikara, koji su stvarali između dva rata u Beogradu. Nakon boravka u Parizu, u kome je delila stan sa čuvenom pesnikonjom Desankom Maksimović, udala se 1926. godine za poznatog karikaturistu Pjera Križanića. U njenom slikarskom opusu preovladava ulje na platnu, a njeni glavni motivi su mrtva priroda, kao i prizori iz Beograda i Dubrovnika.

 

Arheološka nalazišta u okolini Kosjerića

Ukoliko volite istoriju i arheologiju u okolini Kosjerića posetite i mnogobrojna arheološka nalazišta, kao što su:

 

Staro groblje u Tubićima

Staro groblje u Tubićima je proglašeno za spomenik kulture. Na ovom groblju se nalaze nadgrobni spomenici iz različitih perioda, pa čak i jedna praistorijska humka, koja je nažalost delimično uništena. Ovde se nalaze tri spomenika iz rimskog perioda, dva stećka u obliku sanduka, a najveći broj nadgrobnih spomenika, koje čine niske poluobrađene ili amorfne ploče, datiraju iz srednjeg veka.

 

Nalazište fosila u Makovištu

Nalazište fosila u Makovištu kod Kosjerića po mišljenu arheo-amatera iz Srbije je najverovatnije i najveće nalazište fosila u regionu. 

Naime, ovo nalazište na padinama Povlena, nalazi se odmah pored puta na mestu koje meštani sela zovu "Burma". Ovde se nalaze brojni primerci puževa, školjki i korala, koji su stari najmanje sto miliona godina, a nekada su se nalazili na dnu okeana, pre stvaranja kontinenata.

Stručnjaci smatraju da se ovo područje nekada sastojalo od mnoštva ostrva, poput današnje Indonezije.

 

Spomenici u Kosjeriću

Najvažniji spomenici u Kosjeriću su:

 • Spomenik Svetomiru Đukiću - osnivaču srpskog i jugoslovenskog olimpizma
 • Spomenik Žikici Jovanoviću Špancu u selu Radanovci
 • Spomenik Karađorđu
 • Spomenik generalu Ljubomiru Mariću

 

Seoski turizam u Kosjeriću

Seoski turizam u Kosjeriću je izuzetno razvijen. Ukoliko volite soski turizam, Turistička organizacija opštine Kosjerić će vam pomoći da pronađete najbolji smeštaj. Najpopularnija seoska domaćinstva koja pružaju udoban smeštaj u Kosjeriću su:

 • Milogošće
 • Domaćistvo Milese i Milutina Jovanovića
 • Gostoljublje
 • Seoski turizam Stojanić
 • Konaci Janković
 • Domaćinstvo Dragane Đokić

 

Aktivnosti u Kosjeriću

Uz seoski turizam, za sve one koji vole aktivan odmor, u Kosjeriću mogu pronaći mnogobrojne aktivnosti, kao što su:

kosjeric_zapadna_srbija

 • Seoski turizam
 • Planinarenje
 • Pešačenje
 • Biciklizam
 • Lov
 • Ribolov
 • Bazeni

 

Manifestacije u Kosjeriću

Tokom godine Turistička organizacija opštine Kosjerić organizuje mnogobrojne manifestacije, sportska takmičenja i turnire, likovne kolonije, koncertre i druga raznovrsna dešavanja. Najpoznatija manifestacija opštine Kosjerić je letnja manifestacija "Čobanski dani", pravi Sabor narodnog stvaralaštva, koji svake godine u julu mesecu okupi mnogobrojne posetioce, kako bi probali čobanski doručak i učestvovali u čobanskim igrama, smotri pevanja i izložbi ručnih radova.

plakat_kalendar_manifestacija_2020_kosjeric

Posetite manifestacije u Kosjeriću:

 • Božićna povorka i paljenje Badnjaka u porti Crkve u Kosjeriću - Badnje veče, 06.januar (Nacionalna kuća "Izvor", Crkva u Kosjeriću)
 • Memorijalni Božićni turnir u malom fudbalu "Milovan Joksimović - Bato - 05.-07.januar (Sportska hala Kosjerić)
 • Božićna šetnja do Subjelske crkve - 7.januar (Kosjerić - Subjel)
 • Plivanje za Časni krst - Bogojavljenje, 19.januar (Rosićko jezero, Rosići)
 • Svetosavska akademija - 26.januar (Narodna biblioteka)
 • Memorijalni koncert "Milovan Filipović - Žućo" - prvi vikend u februaru (Narodna biblioteka)
 • Vrućijada - 15.februar (Centar sela Borak)
 • Čajanka (Tradicionalna zabava povodom Međunarodnog dana žena) - 07.mart (Hotel Olimpik)
 • Dan opštine Kosjerić - 07.mart (nekoliko lokacija Kosjerić)
 • Sportski dani FC "Titan" - kraj marta (Sportska hala Kosjerić)
 • Tradicionalna planinarska akcija - 22.mart (Teritorija opštine Kosjerić)
 • Opštinska i okružna Smotra recitatora Zlatiborskog okruga - mart i april (Narodna biblioteka)
 • "Veseli Vaskrs" - početak aprila (Ulica Olge Grbić)
 • Prolećni dečji koncert - maj (Narodna biblioteka)
 • Likovna kolonija - kraj maja (Mušići)
 • 16.Memorijalna atletska trka "General Svetomor Đukić" - 13.maj (Glavna ulica)
 • Vidovdanska svečanost - 28.juna (Sportska hala Kosjerić)
 • 40.Čobanski dani - 10.-12.jul (Kosjerić)
 • Veliki letnji turnir u malom fudbalu - krajem jula (Sportski poligon)
 • Dečji letnji kamp - druga polovina jula (Subjel)
 • Muzičko leto u Kosjeriću - jul/avgust (Caffe Bar Breza Stage)
 • 3.Dani Petra Lazića - početak avgusta (Narodna biblioteka, Perk, Caffe Bar Breza Stage)
 • 16.Međunarodni art kamp - prva polovina avgusta (nekoliko lokacija u Kosjeriću)
 • Ulični basket - prva polovina avgusta (Glavna ulica)
 • Dani fudbala - sredina avgusta (Seča Reka)
 • "Dani sećanja na vrednosti oslobodilačkih ratova Srbije" - 12. avgust (Ivanovića brdo)
 • Regionalni dečiji festival "Mali opanak" - kraj avgusta/ početak septembra (Narodna biblioteka)
 • 25.Nadmetanje u lovnom streljaštvu - prva nedelja septembra (Lajkovača, Radanovci)
 • Memorijalni kup "Dragoljub Lazić Laske" - prva nedelja oktobra
 • Akcija "Mesec knjige" - oktobar (Narodna biblioteka)
 • "Lepo pevam - daleko se čuje" - oktobar (Narodna biblioteka)
 • Jesenji kros za učenike OŠ - početak okotobra (Stadion)
 • Godišnji koncert KUD "Maksim Marković" - novembar (Narodna biblioteka)
 • Takmičenje pevača amatera - 10.novembar (Narodna biblioteka)
 • Novogodišnji bazar - 26.-31.decembar (Prostor ispred TOOK)

 

Gastronomija Zapadne Srbije

gurmanluci_zapadne_srbije

U Kosjeriću vas pored nedirnute priode, čistog vazduha i ljubaznih domaćina, očekuje i poznata gastronomija Zapadne Srbije u kojoj dominiraju:

 • Gibanica
 • Uštipci
 • Kačamak s tek pomuženim mlekom
 • Pečenje iz furune
 • Jagnjeća sarmica
 • Kolači s malinama

 

Turistička ponuda Kosjerića

Turistička organizacija opštine Kosjerić je javna ustanova za unapređenje i razvoj turizma, čiji je osnivač opština Kosjerić od 1994.godine.

Zadaci Turističke organizacije opštine Kosjerić:

 • Očuvanje, zaštita i valorizacija turističkih vrednosti na području opštine Kosjerić
 • Promocija i unapređenje turizma
 • Koordinacija ponude i potražnje
 • Kulturno-edukativna delatnost u turizmu opštine Kosjerić