TURISTIČKA ORGANIZACIJA KNIĆ

TURISTIČKA ORGANIZACIJA KNIĆ
5 zvezdica od 16 glasova

Kontakt

boracki_krs_borac_knic

 

Opština Knić teritorijalno pripada području Gruže, najživopisnijem delu Šumadije. U svom sastavu ima ukupno 36 sela i zauzima površinu od 413km.  Drumskim i železničkim saobraćajem dobro je povezan sa svim krajevima u Srbiji.

 

 

 

Šta obići u opštini Knić

Ako se pitate šta obići u opštini Knić, Turistička organizacija Knić vam preporučuje da posetite prirodne lepote gružanskog kraja, Borački krš, Gružansko jezero, kao i gružanska sela u kome će vas dočekati gostoprimljivi domaćini.

Ovde vas očekuju seoska turistička domaćinstva, najbolji gastronomski specijaliteti Gruže, šetnje cvetnim livadama, planinarenje po Gledičkim planinama, lov i ribolov.

Tokom godine ne propustite da posetite brojne manifestacije i vašare koji se organizuju u Kniću i još mogo toga.

veslanje_na_gruzanskom_jezeru_knic

U centralnom delu opštine formirano je Gružansko jezero na kome postoje veoma dobri uslovi za sportove na vodi (veslanje i kajak) i ribolov.

 

Borački krš

Borač se po prirodnim lepotama i svojoj prošlosti ubraja u najlepša sela gružanskog kraja. Nalazi se na nadmorskoj visini od 333m.

Karakteriše ga bogato kulturno-istorijsko nasleđe, pogodan geografski položaj i raznovrsnost flore i faune. Čitavim selom dominira Borački krš (503m) prirodna retkost vulkanskog porekla, po kome je čitav kraj prepoznatljiv. 

Na vrhu Boračkog krša se nalaze ostaci starog srednjovekovnog grada Borča iz doba despota Stefana Lazarevića. U podnožju krša se nalazi crkva iz XIV veka i groblje iz XVII veka. 

crkva-u-borcu-knic

Put pored crkve vodi ka vrhu Boračkog krša na kome se nalazi Kriva ploča, najteže dostupno mesto. Ovo mesto pruža jedinstveni pogled na gružanski kraj. 

Posebno obeležje selu daje Boračka reka, čista nezagađena voda koja se uliva u Gružansko jezero. U selu je očuvan veliki broj starih srpskih kuća, a u nekima od njih se može dobiti smeštaj i ishrana jer se meštani bave seoskim turizmom. 

Pored seoskog turizma selo je pogodno i za planinarenje, lovni turizam, pešačenje, sakupljanje lekovitog bilja.

 

Gružansko jezero

Gružansko jezero se nalazi u centralnom delu opštine Knić i zauzima površinu od 12 ha. Akumulacija jezera je formirana na reci Gruži. Osnovna namena jezera jeste vodosnabdevanje Kragujevca pa su aktivnosti na samom jezeru i oko njega veoma ograničene. 

gruzansko_jezero_knic

Jezero pruža izvaredne mogućnosti za razvoj sportsko-rekreativnog, izletničkog, vikend, lovnog i ribolovnog turizma, a čini izvanrednu dopunu seoskom turizmu kao osnovnom vidu turizma na ovom području.

 

Manastir Kamenac

U selu Čestin, nedaleko od magistralnog puta Kragujevac – Kraljevo, nalazi se zadužbina despota Stefana Lazarevića – manastir Kamenac. 

Smešten je u samom podnožju Gledičkih planina i nastao je u vreme gradnje manastira Kalenić, koji je od njega udaljen 8 sati hoda. Građen je deset godina u periodu od 1416. do 1426.

Prema predanju, za manastir Kalenić su zapregama vukli kamen sa Boračkog krša. Na mestu gde je podignut Kamenac bio je proplanak na kome je karavan noću odmarao. Odmah iza proplanka počinje veliki uspon i sluga koji je predvodio karavan, savaki put je ostavljao po malo kamenja, kako bi rasteretio stoku u zapregama. 

manastir-kamenac-knic

Kada je završen Kalenić na proplanku u Čestinu je bila hrpa kamena i sluga je optužen da je krao kamen. Despot Stefan je došao da proveri glasine i sluga mu je rekao da nije krao kamen, vać da je želeo da se i tu sagradi svetinja. Despot Stefan je otkupio zemlju i na njoj počeo da gradi manastir, koji je zbog pomenutog kamena, nazvan Kamenac. 

Na spoljašnjoj cokli se nalazi "stopa Sv. Save" ispod koje je u temelju ukopana povelja manastira. Ikonostas i rezbariju je radio Dimitrije Posniković u XIX veku. 

Manastir slavi 21. septembar – Malu Gospojinu.

Kroz dvorište manastirske porte se dolazi do najstarije škole u ovom delu Šumadije, koju je osnovao Nikolaj Nikolajević 1818.godine.

 

Manifestacije u Kniću

Posetite mnogobrojne manifestacije u Kniću, koje tokom godine organizuje Turistička organizacija Knić. Najpoznatije su:

 • Likovna kolonija - Gružanska jesen
 • Petrovdanski pesnički susreti koji se održavaju u selu Borač
 • Godišnji koncert KUD „Stevan Knićanin“ iz Knića
 • Knićansko leto
 • Toponičko poselo
 • Dani Stevana Knićanina
 • Gružansko proleće
 • Gulašijada u Čestinu
 • Novogodišnji karneval

prolecni_pejzaz_gruza

 

Vašari u opštini Knić

U svim selima opštine Knić organizuju se vašari povodom praznika posvećenih svetiteljima zaštitnicima. 

Najznačajniji i najposvećeniji su oni koji se još od XIX veka održavaju u Kniću:

 • Vašar u Kniću održava se 2. avgusta u čast Svetog Ilije, zaštitnika sela kome je posvećena crkva
 • Vašar u Kniću se održava 19. avgusta na  Dan preobraženja Gospodnjeg

 

Seoski turizam

Ukoliko volite seoski turizam, opština Knić je idelana destinacija za Vas.Turistička organizacija Knić se bavi razvojem, unapređenjem i promocijom turističkih potencijala opštine Knić i seoskog turizma. Takođe pruža usluge rezervacije smeštaja, organizuje sajmove i sastanke i doprinosi uspešnijem poslovanju u oblasti ekonomije.