TURISTIČKA ORGANIZACIJA MOJKOVAC

TURISTIČKA ORGANIZACIJA MOJKOVAC
5 zvezdica od 9 glasova

Kontakt

stari_most_na_tari_photo_nikola_zindovic


Mojkovac je prava oaza prirodnih lepota, na obali prelepe reke Tare, smešten između Prošćenskih planina, Sinjajevine i Bjelasice, i Nacionalnih parkova "Biogradska gora" i "Durmitor". Ovde vas pored divlje prirode i jedinstvenih pejzaža, očekuju usamljena planinska sela i srdačno gostoprimstvo, neverovatne avanture, ali i spokoj katuna. 

 

 

 

 


Gde se nalazi

Mojkovac se nalazi u severoistočnom delu Crne Gore, na obali reke Tare i u podnožju planina Sinjajevine i Bjelasice. Grad i središte opštine, Mojkovac je udaljen od Žabljaka 70 km, od Podgorice 90 km, a od Beograda 398 km. Najbliži aerodrom se nalazi u Podgorici.

 

 


Istorija

Mojkovac je osnovan u periodu vladavine Uroša I Nemanjića (1242. -1276.), a prema predanju naziv je dobio spajanjem reči "moj kovani novac", s obzirom da je srebrni novac kovan u Brskovu još u doba Rimljana. 

mojkovac_centar

Na lokalitetu koji je nekada nosio naziv Požar, danas se nalazi gradsko jezgro Mojkovca. Na ovim prostorima su se dešavale velike bitke, mnogobrojne bune i ustanci protiv raznih osvajača, koji su želeli da porobe ovu oblast. Tako je nakon Berlinskog kongresa, 1878. godine leva obala reke Tare, postala deo Crne Gore, dok je desna obala sve do 1912. godine prirpadala Osmanlijskom carstvu, kada je tokom Prvog balkanskog rata, konačno oslobođena i pripojena teritoriji Mojkovca.

Čuvena Mojkovačka bitka odigrala se 6. i 7. januara 1916. godine, kako bi se pomoglo povlačenje sprske vojske u Prvom svetskom ratu. U ovoj bitci se proslavio Serdar Janko Vukotić koji je porazio brojčano jaču i tehnički nadmoćniju austrougarsku vojsku.

Mojkovac je bio izuzetno razvijen industrijski centar 70-ih i 80-ih godina  XX veka, pa sve do raspada SFRJ, kada je većina industrijskih giganata zatvorena. Danas se Mojkovac pretežno bavi poljoprivredom i turizmom, za šta poseduje ogromne potencijale, a  u pripremi je i otvaranje Ski centar Žarski na Bjelasici.

 

 

Šta obići u opštini Mojkovac

Bilo da dolazite zimi na skijanje, ili u proleće na rafting na Tari, ili prolazite kroz Mojkovac na putu ka crnogorskom primorju, ne propustite da obiđete Mojkovac i njegove mnogobrojne prirodne lepote, turističke atrakcije, crkve i manastire, spomenike, brojne aktivnosti i manifestacije.

mojkovac

Obiđite preplepe planine koje su pogodne za planinarenje, šetnje, skyruning, skijanje, biciklizam. Obavezno vidite reku Taru i idite na rafting ili kajaking, fly fishing. Ovde vas očekuje lepota divljine koja ostavlja bez daha. 

 

 

Prirodne lepote

Obiđite najlepše prirodne lepote u opštini Mojkovac, kao što su:

 

 

Reka Tara

Reka Tara je najduža crnogorska reka, duga oko 150 km, koja teče od Feratova Polja do Donje Dobrilovine, kroz opštinu Mojkovac. Veličanstveni kanjon reke Tare, dug oko 78 km i dubok od 900 do 1300 m, drugi je kanjon po dubini na svetu, i sastavni je deo Nacionalnog parka Durmitor, koji je upisan u Svetsku prirodnu i kulturnu baštinu UNESKO-a.

tara_i_sinjajevina_leto_photo_nikola_zindovic

 

 

Sinjajevina 

Sinjajevina je visoka planina u Crnoj Gori, koja se nalazi između kanjona Tare, Jezera drobnjačkih, reke Tušine i strana Gornje Morače i Pčinje. Prosečno je visoka oko 1600 - 1700m, ali se na njoj nalazi i preko šest vrhova iznad 2000m, kao što je vrh Babin zub, koji je visok 2257m. Pored planinarenja, pešačenja, vožnje bicikle, možete obići prolećne i letnje katune, pored bogatih pašnjaka. A ovde se nalaze i odlični tereni za nordijsko skijanje, kao i prelepo Zabojsko jezero.

 

 

Zabojsko jezero

zabojsko_jezero_sinjajevina

Zabojsko jezero se nalazi na severoistočnom delu planine Sinjajevine, na nadmorskoj visini od 1477m. Ovo jezero sa najvećom dubinom od 19m, spada u najdublja jezera u Crnoj Gori. Zabojsko jezero je bogato ribom, pa će te ovde moći da pecate potočne pastrmke, kalifornijske pastrmke i malu ribu brkač.

 

 

Crna Poda

Crna Poda je prašuma crnog bora, koja se nalazi na visini od 950m, u kanjonskoj dolini reke Tare, između Bistrice i Dobrilovine. Izuzetno visoka stabla borova, koja dostižu visinu i do 45m, u  proseku su stara i po 400 godina. Ispod ove fascinantne prašume borova, nalazi se i tesnac Đavolje Lazi, gde se tok Tare sužava na svega 2-3m. Prašuma Crna Poda i Zabojsko jezero na Sinjajevini čine sastavni deo Nacinalnog parka Durmitor.

 

 

Bjelasica

Bjelasica je visoka planina u Crnoj Gori, koja predstavlja nastavak planinskog lanca koji obuhvata Pivske planine, Durmitor i Sinjajevinu, a nastavlja se preko Komova do Prokletija. Ova planina duga oko 30km, je vulkansko-silikatnog sastava i bogata je površinskim vodama. Na Bjelasici se nalaze nekolio jezera: Biogradsko jezero, Malo i Veliko Šiško, Pešića i Ursulovačko jezero. Najviši vrhovi Bjelasice su Crna (2.139 m) i Zekova glava (2.117 m). Mojkovačkoj opštini pripadaju severozapadni obronci Bjelasice, na desnoj obali reke Tare. 

 

 

Prošćenske planine

proscenjske_planine_panorama

Prošćenske planine se nalaze nedaleko od Mojkovca, severno u pravcu ka Pljevljima i Bijelom Polju, a nadvisuju desnu obalu reke Tare. Planine su izgrađene od škriljaca, a njene strme, gotovo vertikalne strane, čine kanjon Tare. Najveći vrhovi Prošćenskih planina su Ljeljeni vrh, ili kako je meštani zovu Jelinilika (1855m) i Ledenica (1688m). Na ovim planinama se nalazi selo Crvena Lokva, koje se nalazi na 1.600m nadmorske visine, i predstavlja najviše stalno naselje u opštini Mojkovac. Ukoliko volite etno turizam, ovde vas očekuju iskonska i neotkrivena lepota, bajkovita sela, pašnjaci i katuni.

 


Turističke atrakcije

Posetite najveće turističke atrakcije opštine Mojkovac, kao što su:

sinjajevina_i_tara_zimi

 

Srednjovjekovni grad Brskovo na Tari

Ukoliko volite istoriju, obavezno obiđite srednjovjekovni grad Brskovo na Tari. Arheološki lokalitet Brskovo se nazi oko 6 km istočno od Mojkovca, na kome su otkriveni kameni zidovi i rudarske jame.

Srednjovekovni grad Brskovo bio je rudarski i trgovački centar ove župe, u kome se kovao srebrni novac Uroša I. Grad je bio karavanska stanica koja je povezivala Kotor i rudnik Novo brdo, a u njemu se nalazio i konzulat Dubrovačke Republike. U Brskovu se najverovatnije nalazio i letnji dvor u kome su boravila dva kralja: Uroš I i Dragutin, što potvrđuje lokalitet kod Biogradskog jezera, poznat kao Kraljevo kolo. 

 

 

Stari most na Tari

Stari most na Tari, zajedno sa spomenikom junacima Mojkovačke bitke je simbol grada Mojkovca. Ovaj prelepi most sa rasponom luka od 46 m, sagrađen je 1934. godine, a obnovljen je 1950. godine, jer je tokom Drugog svetskog rata, jedan deo mosta bio srušen.

 


Crkve i manastiri

Ukoliko vas zanima verski turizam, u opštini Mojkovac vas očekuju mnogobrojne crkve i manastiri. Najstariji je, svakako, Manastir Svetog Đorđa u Dobrilovini, koji se po predanju vezuje za dinastiju Nemanjić, a nalazi se na levoj obali Tare.

 • Manastir Svetog Đorđa u Dobrilovini (XVI vek)
 • Crkva Sv. Blagovijesti u Poljima (1893.)
 • Crkva Sv. Vasilija Ostroškog na Ružici (1895.)
 • Crkva Sv. Arhanđela Mihaila u Štitarici (1896.)
 • Crkva Sv. Trojice u Slatini (2004.)
 • Saborni Hram Hristovog roždestva (2008.)
 • Crkva Sv. Petke u Jakovićima (2010.)
 • Crkva Sv. Prokopija u Lepencu (2011.)

 

 

Spomenici

Najvažniji spomenici u opštini Mojkovac su:

 • Spomenik serdaru Janku Vukotiću
 • Spomenik junacima Mojkovačke bitke na Bojnoj njivi
 • Spomenik poginulim junacima Mojkovačke bitke kod mosta na Tari
 • Partizanski spomen kompleks "Grotulja"

 

 

Aktivnosti

Ukoliko želite aktivan odmor, opština Mojkovac je prava desinacija za vas, jer vas ovde očekuju brojne aktivnosti, kao što su: 

fly_fishing_tara

 • Planinarenje
 • Rafting Tarom
 • Biciklizam
 • Kajak
 • Paraglajding
 • Sky runing
 • Seoski turizam
 • Lov i ribolov
 • Fly Fishing
 • Skijanje
 • Nordijsko skijanje
 • Sky Running

 


Manifestacije

U toku godine Turistička organizacija Mojkovac organizuje mnogobrojne manifestacije i razna dešavanja. 

Najvažnije manifestacije u Mojkovcu su:

 • Prvomajski uranak i veliki rafting-kajak spust "Mojkovac" - maj
 • Gradski maskenbal - Dječji maskenbal - maj
 • "Mojkovački bazar" - maj - oktobar
 • Međunarodni festival folklora "Zlatni ćemer" - jun
 • "Otkos za ponos" - jun - jul
 • Mojkovačka čorbijada - jul
 • Mojkovac Fest 2020 - avgust
 • Avanturistička trka Izazov Sjevera / Northern Challenge / - avgust
 • SkyRunning (nebesko trčanje) – septembar
 •  Međunarodni kup u ribolovu "Tara Challenge Fly Fishing 2020" - septembar
 • Filmski festival Mojkovačka filmska jesen - septembar
 • Mojkovac Oktoberfest - oktobar
 • Mojkovački Novogodišnji bazar - decembar

 


Turistička organizacija Mojkovac

Turistička organizacija Mojkovac je počela sa radom 01.11.2007. godine, kao pravno lice, čiji su članovi predstavnici opštine, u svojstvu osnivača, kao i predstavnici pravnih i fizičkih lica u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i njima srodnim djelatnostima na području Opštine Mojkovac.

Značajniji zadaci Turističke organizacije Mojkovac su: unapređenje i promocija izvornih vrijednosti područja opštine Mojkovac, stvaranje uslova za aktiviranje turističkih resursa na teritoriji opštine, podsticanje, koordiniranje i organizovanje kulturnih, umjetničkih, zabavnih, privrednih, sportskih i drugih manifestacija, koje doprinose obogaćivanju turističke ponude, podsticanje i organizovanje akcija usmjerenih na zaštiti i očuvanju turističkog prostora, životne sredine i kulturnog nasljeđa, pružanje servisnih usluga i informacija gostima, saradnja sa turističkim organizacijama opština u Republici, saradnja sa RTO Bjelasica & Komovi i izrada izvještaja i informacija za istu, itd.

U Turističkoj organizaciji Mojkovac možete dobiti informacije o turističkim agencijama, smještajnim kapacitetima, restoranima, turističkim aranžmanima i sl.

 

Mapa