TURISTIČKA ORGANIZACIJA KRALJEVA

TURISTIČKA ORGANIZACIJA KRALJEVA
4.85 zvezdica od 13 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Trg srpskih ratnika 25
  36000 Kraljevo
  Srbija
 • Telefon: +381 36 316 000
 • Telefon: +381 36 316 001
 • Fax: +381 36 316 000
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme Trenutno otvoreno

  Ponedeljak 07:00 - 20:00
  Utorak 07:00 - 20:00
  Sreda 07:00 - 20:00
  Četvrtak 07:00 - 20:00
  Petak 07:00 - 20:00
  Subota 09:00 - 14:00

Istorija | Šta posetiti | Atrakcije | Manastiri | Banje | Planina Goč | Seoski turizamArheološka nalazišta | Aktivnosti | Manifestacije

kraljevo

 

Kraljevo se nalazi u centralnom delu Srbije, 170km od Beograda. Smešteno je u kotlini koju obrazuju reke Ibar i Zapadna Morava, i čini granicu između dve različite oblasti – blagih valjevskih i šumadijskih planina na severu (Kotlenik) i oštrog kopaoničkog i starovlaškog masiva na jugu (Željin, Goč i Stolovi). 

 

Na zapadu se oslanja na planinske delove Starog Vlaha (Jelica, Čemerno), a dolinom Zapadne Morave opština Kraljevo otvorena je prema Velikom Pomoravlju. 

 

Istorija Kraljeva

Istorija Kraljeva ukazuje na nekoliko naziva koji su se tokom vremena menjali. Prvi pomen naselja pod nazivom Rudo Polje sreće se 1476. godine, a oko 1540. godine, u upotrebi je dvojni naziv: Rudo Polje i Karanovac. 

Svoj konačni naziv Kraljevo je dobio, na zahtev građana, 19. aprila 1882. godine, prilikom posete kralja Milana Obrenovića Karanovcu. U kratkom posleratnom periodu od 1949. -1955. nosio je naziv Rankovićevo.

Ovaj kraj se nalazio u sastavu srpske države od njenog nastanka i igrao je važnu ulogu u privrednom, društvenom i političkom životu, pre svega kao duhovni centar mlade srpske države, jer je upravo ovde krajem 12. veka Veliki župan Stefan Nemanja podigao svoju zadižbinu, manastir Studenicu, a početkom 13. veka njegov sin Stefan Prvovenčani, svoju zadužbinu manastir Žiču, u kome je i krunisan kao prvi srpski kralj.

Nakon potpisivanja Požarevačkog mira i uspostavljanja austrijsko-turske granice duž Zapadne Morave, Karanovac postaje značajnije naselje tek od 1718. godine, a tokom 19. veka izrasta u značajno gradsko središte Srbije.

Kraljevo se u to doba prostiralo između Stare čaršije i Pljakinog šanca, a Laza Zuban 1832. godine je u svom prvom urbanističkom planu Karanovca, odredio tri glavna sokaka i mrežu ulica koje polaze od centralnog kružnog trga u četiri pravca.

 

Šta posetiti u Kraljevu

Dok ste u Kraljevu, obiđite suvenirnicu u Turističkoj organizaciji Kraljeva, Narodni muzej i Gospodar Vasin konak. Uživajte u ukusima slatka u novootvorenom Muzeju slatka u kući Cvetića. Prošetajte do spomen parka Kraljevački oktobar i spomenika Otpora i pobede ili Ibarskim kejom do Eko kuće. 

Ne propustite da obiđete manastir Studenicu i Savinu isposnicu, manastir Žiču, planinu Goč i srednjovekovni grad Maglič.

 

Turističke atrakcije Kraljeva

Posetite brojne turističke atrakcije Kraljeva, kao što su:

 • Staro gradsko jezgro
 • Narodni muzej u Kraljevu
 • Gospodar Vasin konak 
 • Muzej slatka - Kuća Cvetića
 • Spomenik otpora i pobede
 • Ibarski kej
 • Spomen park Kraljevački oktobar 
 • Srednjovekovni grad Maglič 
 • Krstovgrad

 

 

Manastiri

U okolini Kraljeva ne propustite da obiđete najvrednije manastire: 

Manastir Studenica

Manastir Studenica je zadužbina Stefana Nemanje. Bogorodičina crkva u Studenici sagrađena je između 1183. i 1196. godine. i jedan je od najlepših spomenika Raške graditeljske škole, i najugledniji je među srpskim manastirima.

manastir_studenica

Manastirski kompleks Studenice čine glavna manastirska crkva posvećena Bogorodici, Kraljeva crkva (posvećena sv.Joakimu i Ani) i crkva sv. Nikole-Nikoljača, a u okviru manastirskog kompleksa su i ostaci temelja crkve sv.Jovana, Savina trpezarija, kula, riznica, konaci.

Njena raskošna skulpturalna plastika u belom radočelskom mermeru ima romansko-vizantijske odlike. Veličanstvene Studeničke freske predstavljaju blistavi početak srpskog vizantijskog slikarstva, a čuveno "Raspeće" i dan danas izaziva divljenje. 

Studenica je upisana u listu svetsve baštine UNESCO-a kao spomenik univerzalne vrednosti 1986. godine.

 

Manastir Žiča

Manastir Žiča se nalazi u plodnoj ravnici, na samo 6km od Kraljeva prema Mataruškoj Banji i pripada raškoj školi.
Zadužbina je kralja Stefana Prvovenčanog i jedna je od najvećih svetinja srpskog naroda. Gradnja glavne manastirske crkve Sv. vaznesenja započeta je oko 1206. godine, a završena pre 1217.godine.

manastir_zica

U njoj je 1217. godine prvi srpski arhiepiskop Sava krunisao svog starijeg brata kao prvog srpskog kralja i posvetio episkope novoosnovanih eparhija. U Žiči su krunisana još dva srpska kralja iz dinastije Nemanjića (1169-1371), Stefanovi sinovi – Radoslav i Vladislav.

Od manastirskog kompleksa iz srednjeg veka sačuvane su samo Crkva sv. Spasa i mala crkvica sv.Petra i Pavla. Sve ostale zgrade su novijeg porekla.

 

Manastir Gradac

Manastir Gradac je zadužbina Jelene Anžujske. Građen je u stilu raške škole i leži na uzdignutoj zaravni iznad Gradačke reke, na obodu šumovitih padina Golije. Smatra se da je završen u poslednjoj četvrtini 13. veka.

 

Gornja isposnica Svetog Save

gornja_isposnica_svetog_save_rodocel

Gornja isposnica Svetog Save je udaljena desetak kilometara od manastira Studenica. U ovom arhitektonskom biseru Sveti Sava je napisao Studenicki tipik i žitije Svetog Simeona.

 

Banje

U okolini Kraljeva se nalaze dve banje:

 

Mataruška banja

Mataruška banja se nalazi 8 km jugozapadno od Kraljeva, na desnoj obali reke Ibar na obroncima planina Stolovi i Čemerno, na 215 m nadmorske visine. Umereno-kontinentalna klima, reka Ibar i prostran park pružaju izvanredne mogućnosti za zdravstveni i sportsko-rekreativni turizam.

Lekovita mineralna voda Mataruške banje, temperature 42-51°C, daju izvanredne rezultate u lečenju reumatskih, ginekoloških i neuroloških oboljenja, kao i svih posttraumatskih stanja i oboljenja perifernih krvnih sudova.

 

Bogutovačka banja

Bogutovačka banja se nalazi 23 km južno od Kraljeva na šumovitim padinama planine Troglav, na 520 m nadmorske visine. Umereno-kontinentalna klima, nezagađena životna sredina okružena šumovitim obroncima okolnih planina i reka Lopatnica pružaju izvanredne uslove za lečenje, odmor i rekreaciju.

Lekovita mineralna voda Bogutovačke banje, temperature 25-27°C, pomaže u lečenju neuropsihijatrijskih bolesti, oboljenja srca i krvnih sudova, neuroze srca, povišenog krvnog pritiska, kao i pojedinih reumatskih oboljenja i oboljenja organa za varenje.

 

Planina Goč

Plana Goč se prostire između reka Ibra i Zapadne Morave, 30 km jugoistočno od Kraljeva i 202 km od Beograda. Njegova nadmorska visina kreće se između 300 i 1,154 metara. Na istočnoj strani pokriven je bogatim i lepim šumama, a sa zapada sav je u goletima i kamenjaru. 

Na planini Goč za sada postoji jedna takmičarska staza, duga 1500m a široka 40m, kao i dve manje, rekreativne staze, dužine po 250m. Skijalište je u toku sezone otvoreno svakog dana od 9 do 16 h a jedna staza je osetljena za nočno skijanje od 19h do 22h. Nedaleko od smučarskog doma na Goču, postoji tridesetmetarska skakaonica, jedina skakaonica u Srbiji.

 

Srednjovekovni grad Maglič 

Srednjovekovni grad Maglič se nalazi 24km jugozapadno od Kraljeva na vrhu strmog brda. Opasan je debelim zidovima i ima sedam kula visine desetak metara, dok je glavna Donžon kula visine oko 20m. Unutrašnjost grada je podeljena na dva dvorišta. Manje je prazno, a u većem dvorištu se nalaze ostaci palata, crkve sv.Đorđa, nekoliko zgrada, kao i ostaci pekare i dve cisterne za vodu.

maglic

Pretpostavlja se da je izgrađen posle mongolske provale 1240. godine, a prvi pisani podaci o Magliču potiču iz 1337. godine, iz vremena arhiepiskopa Danila II, koji je na Magliču, pored tada postojećih objekata, podigao palate i ćelije. 

 

Seoski turizam

Ukoliko volite seoski turizam, u opštini Kraljevo može vam ponuditi odmor u brojnim seoskim domaćinstvima u kraljevačkim selima. Poslednjih deset godina seoski turizam je doživeo pravi procvat u ovim krajevima. 

Najposećeniji su:

 

 

Lopatnica

Lopatnica se nalazi u blizini tvrđave Maglič i manastira Žiča, zbog čega je idealno mesto za vaš smeštaj i razgledanje kraljevačke opštine. Prava oaza mira, kroz koji protiče jedna od najčistijih reka, Lopatnica ima izuzetno razvijen seoski turizam. Ovde vas očekuje pravi odmor i zdrava hrana. Za one koji vole aktivan odmor tu su planinarenje i šetnje planinskim stazama, vožnje biciklima, rafting na reci Ibar ili paraglajding sa Stolova.

 

Rudno

Rudno je planinsko selo u kojem je izuzetno razvijen seoski turizam, a nalazi se u rezervatu biosfere Golija-Studenica. Ovde vas očekuje netaknuta priroda, planinske reke, pašnjaci i livade, divlje jagode i borovnice, lekovito bilje. Zbog nadmorske visine od 1100m i ruže vetrova, Rudno je prava vazdušna banja. Gostoprimljivi domaćini i domaći specijaliteti su svakako razlog da posetite jednu od najlepših destinacija ovog kraja.

 

Krstovgrad

Turistički kompleks Krstovgrad se nalazi na uzvišenju iznad Mataruške banje, odakle se pruža veličanstven pogled na čuvenu dolinu vekova. Zaljubljenici srednjovekovne istorije moraju posetiti Krstovgra, jer on raspolaže  sa preko 5000 vrednih eksponata iz srednjeg veka, kao i Rubensove slike, skulpture čuvevenog skulptora Ivana Meštrovića, repliku prestola Stefana Prvovenčanog i još mnogo toga.

 

Arheološka nalazišta u blizini Kraljeva

Arheološka nalazišta u blizini Kraljeva su svedoci da su stari Rim i Vizantija ostavili tragove i na ovom području. Od tada datiraju Janok, Rajanovac i u susedstvu Vrnjačka Banja. 

 • Crkvine – Konarevo
 • Gornja Ribnica
 • Rajanovac - Trajanovac

 

Aktivnosti u Kraljevu

Turistička organizacija Kraljevo vam preporučuje brojne aktivnosti kojima možete da se bavite u Kraljevu i njegovoj okolini.

 • Pešačke staze
 • Skijanje
 • Noćno skijanje
 • Skakaonica
 • Teniski tereni 
 • Bazeni
 • Ribolov
 • Lov
 • Seoski turizam
 • Rafting na Ibru
 • Paraglajding sa Stolova 
 • Biciklizam
 • Planinski biciklizam
 • Kajak i kanu
 • Panoramsko razgledanje avionom
 • Vožnja u terenskim vozilima 
 • Vožnja kvadovima
 • Streličarstvo
 • Konjički sport i jahanje

 

Manifestacije u Kraljevu

Tokom godine Turistička organizacija Kraljevo organizuje brojne manifestacije u Kraljevu. Dobro došli na manifestacije:

 • Tube fest - 13. mart
 • Maglič fest – Tvrđava Maglič - 05.maj
 • Dani jorgovana - Kraljevo- Maglič - 06.maj
 • Narcisu u pohode – planina Stolovi - 13.maj
 • Smotra dečjeg stvaralaštva – selo Ratina - maj
 • MTB maraton – Kraljevo-Ulcinj - 24.jun - 03.jul
 • "Rock & river" – reka Ibar - kraj juna
 • Veseli spust - Maglič- Kraljevo - 01.jul
 • Ušćansko leto – Ušće - 07.jul
 • Dani pesme – selo Roćevići - 12.jul
 • Dani lopatnice – selo Lopatnica - 21.- 22.jul
 • Sajam seoskog turizma – Rudno - 27.- 28.jul
 • Studentski spust bez granica – reka Ibar - 18.avgust
 • Kraljevski filmski festival - 31.avgust - 04.septembar
 • Srebrni kazan - Pasuljijada - 07.- 09.septembar
 • Projada – selo Ratina - 15.septembar
 • Rakijada – selo Bukovica - 20.oktobar

 

Promocija grada Kraljeva

Turistička organizacija Kraljeva (skraćeno TOK) je javna ustanova grada Kraljeva, osnovana sa zadatkom da prezentuje, razvija i promoviše turističke vrednosti grada.

turisticka_organizacija_kraljeva

Delatnost TOK-a podrazumeva:

 • Razvoj, unapredjenje i promociju turizma grada Kraljeva
 • Podsticanje izgradnje turističke infrastrukture
 • Izradu i distribuciju turističkog promotivnog materijala
 • Organizaciju i učešće u organizaciji turističkih i drugih manifestacija
 • Promociju turističke ponude Kraljeva na domaćim i medjunarodnim sajmovima turizma
 • Koordinaciju u radu svih učesnika turističke ponude grada
 • Pružanje turističkih informacija posetiocima i organizacija turističkog razgledanja grada i njegove okoline u pratnji turističkih vodiča
 • Promociju i prodaju suvenira i proizvoda starih zanata
 • Praćenje i anlizu prometa domaćih i stranih turista i dr.

 

Info centar Kraljevo

Info centar se nalazi se u zgradi Turističke organizacije Kraljeva. Radno vreme info centra je svakog radnog dana od 7,00-20,00 h, subotom od 9,00 - 14,00h, nedeljom ne radi. 

suvenirnica_kraljevo

Turističke usluge koje TOK pruža posetiocima Kraljeva u  svom info centru:   

 • Lokalna vodička služba
 • Info servis
 • Prodaja suvenira