Streč folija

od Admin u 10-05-2021 u Istražujemo

Streč folija

stec-folija

 


Iako je tek nastala u drugoj polovini 20. veka, streč folija je postala nezamenjiva i pouzdana vrsta ambalaže, koja ima izuzetno široku primenu. Bez obzira da li se koristi ručna streč folija ili mašinska streč folija, pakovanje paleta, nameštaja, prehrambenih proizvoda i drugih industrijskih proizvoda, postalo je mnogo jeftinije i izuzetno lako i sigurno. 

 

 

Šta je streč folija?

Streč folija je vrsta ambalaže koja je veoma rastegljiva, a koristi se za pakovanje tj. obmotavanje oko različitih predmeta. S obzirom da je veoma elastična i da dobro prijanja, prilikom pakovanja streč folija drži pakovane predmete čvrsto povezane. 

Streč folija se obično deli na industrijsku streč foliju i strč foliju za domaćinstvo.

 

Pronađite povoljne cene i najveći izbor kvalitetnih streč folija kod firme M folija.


Za šta se koristi streč folija?

Industrijska streč folija se najčešće koristi za pakovanje paleta, ali i za spajanje i učvršćivanje više manjih predmeta. Na paletama za transport, streč folija obmotava se čvrsto oko kutija i drugih vrsta proizvoda, kako bi osigurala prevoz tereta tokom transporta ili skladištenja. Ukoliko će teret prilikom transporta biti izložen suncu, koristi se specijalna streč folija otporna na UV zračenja.

Streč folija za domaćinstvo se koriti za pakovanje raznih prehrmbenih proizvoda, kao što su: povrće, hleb i pecivo, gotovi sendviči, suhomesnati proizvodi (salame, kobasice, parizer, šunka, pečenica, dimljeni vrat, pršuta, itd.). Streč folija za domaćinstvo sprečava da se prehrambeni proizvodi u dodiru sa vazduhom suše, i na taj način im održava svežinu.

Streč folija za pakovanje paleta služi da:

  • poboljša pakovanje, tako što formira jedan paket u kome proizvodi stabilni,
  • obezbeđuje efikasnije rukovanje i skladištenje paleta,
  • pruža određen stepen zaštite od prašine i vlage,
  • pruža određen stepen zaštite od neovlašćenog otvaranja ili krađe paketa,
  • pruža određen stepen zaštite od sunca (UV streč folija),
  • produžava rok trajanja određenih namirnica,
  • olakšava distribuciju i skladištenje jer obezbeđuje da kutije ostanu na paleti i da su pravilno poravnane.

 

Kada je nastala streč folija?

Streč folija je relativno novi izum, ali se ne zna tačna godina njenog nastanka, jer postoji nekoliko kompanija koje tvrde da su izmislile streč foliju. Najverovatnije je da su ove kompanije izumele razne vrste streč folija, koje su bile namenjenene za pakovanje paleta i većih kutija namenjenih za duži transport.

Sve do 1972. godine proizvodile su se dve vrste streč folije, od LDPE-a (polietilena male gustine) i PVC-a (polivinil hlorid-a). U početku streč folija od PVC-a bila je privlačnija, jer je bila rastegljivija u odnosu na foliju od LDPE-a. Međutim, ova vrsta folije nije bila pouzdana jer se vrlo lako kidala. S obzirom da su se pakovani proizvodi često razbijali, kompanije su vrlo brzo shvatile da je izdržljivost streč folije bitnija od njene rastegljivosti, zbog čega se odustalo od proizvodnje streč folije od PVC-a. 

U isto vreme mnogi proizvođači streč folija su pokušavali da pronađu nov tip streč folije, koja bi bila izuzetno otporna, ali i veoma rastegljiva, tako je krajem 70-tih godina 20. veka nastala nova streč folija ,koja se izrađivala od novog materijala, tj. LLDPE-a (linearni polietilen male gustine). Već 80-tih godina osmišljen je novi tip streč folije, koja je bila troslojna, a 90- tih streč folija je bila petoslojna.

Do početka 21. veka streč folija za pakovanje paleta dobila je još slojeva, pa se standard kretao između sedam i devet slojeva, a svaki sloj se satojao od različitih hemikalija, koje su povećavale kvalitet i izdržljivost streč folije.

I danas se non stop radi na tome da streč folija bude što kvalitetnija i izdržljivija, kako ne bi došlo do oštećenja pakovane robe prilikom transporta ili skladištenja. Mnogi proizvođači streč folije proizvode streč folije prema zahtevima kupca, što stvara velike uštede novca, jer se na taj način dobija adekvatna streč folija, koja odgovara određenim proizvodima za pakovanje, a s druge strane se koristi manja količina ove ambalaže, ukoliko se pravilo koristi za pakovanje.


Tipovi streč folije

Prema procesu proizvodnje postoje dva tipa streč folije: livena streč folija i duvana streč folija.

 

Livena streč folija

Livena streč folija proizvodi se procesom livene ekstruzije, kada se u kontinuiranom procesu termoplastični materijal topi i istiskuje kroz ravnu matricu na rashladni valjak, gde se gasi i ponovo učvršćuje. Livena ekstruzija zahteva manje sile za istezanje, a omogućava da je livena streč folija izuzetno prozirna, otporna na kidanje, i vrhunski prijanja na palete i proizvode za pakovanje. Ovim procesom se proizvode mašinska i ručna livena streč folija.

Prednosti livene streč folije

Livena streč folija je jeftinija od duvane streč folije. Zbog veće prozirnosti korisnici livene streč folije mogu videti proizvode koji su obmotani ovom vrstom streč folije. U poređenju sa duvanom streč folijom, livena streč folija se tiho odmotova i odlična je za dvostrano prijanjanje.

Mane livenog streč filma

U odnosu na duvanu streč foliju, livena streč folija nije otporna na razna opterećenja, zbog čega je manje otporna na kidanje.

 

Duvana streč folija

Duvana streč folija se proizvodi procesom duvane ekstruzije - koekstruzijom. Plastični granulati (PE, PP, PS, PA) se u procesu koekstruzije obično vertikalno istiskuju kroz prstenastu proreznu matricu, kako bi se formirala cev tankih zidova. Vazduh ulazi kroz otvor u sredini, koji naduvaava foliju poput balona. Zahvaljujući ovom procesu proizvodnje duvana streč folija je robusnija i otpornija na kidanje u odnosu na livenu streč foliju.

Prednosti duvane streč folije

Duvana streč folija izdržava veće opterećenje i ima veći kapacitet istezanja, što omogućava veću sigurnost upakovanih proizvodi. Zbog veće otpornosti na kidanje duvana streč folija je bolja za pakovanje tereta sa oštrim ivicama.

Nedostaci duvane streč folije

Zbog komlikovanije procesa proizvodnje, duvana streč folija je skuplja od livene streč folije. Takođe nije jednako prozirna, a prilikom odmotavanja sa rolne, mnogo je bučnija.


Vrste streč folije

Postoje dve osnovne vrste streč folija: ručna streč folija i mašinska streč folija.

Pored ove dve vrste streč folije postoje i ručna streč folija na mini rolnama (mini roll streč folija), crna streč folija, predistegnuta streč folija, UV streč folija, makropreforirana streč folija, streč folija ojačana vlaknima, perforirana streč folija sa rupama za ventilaciju, itd.

 

Ručna streč folija

Ručna streč folija je vrsta streč folije koja se koristi za ručno pakovanje paleta i drugih vrsta proizvoda. S obzirom da se ručno obmotava oko paleta, kutija ili drugih vrsta proizvoda, obično se koristi u oviru kompanija sa manjim obimom proizvodnje. 

Ručna streč folija može biti na rolnama određene širine i metraže, različitih debljina izraženih u mikronima koja se kreće od 11 do 30 μm.

Ručna streč folija se ručno namotava oko predmeta koji se pakuju. Kako bi se pakovanje izvršilo što lakše i za što kraće vreme, ručna streč folija se namotava na manje rolne, dizajnirane za lakše rukovanje.

Ručna streč folija na mini rolnama (engl. mini roll) je vrsta ručne streč folije koja se namotava na rolne malih dimenzija, zbog čega se koristi za pakovanje, tj. ručno umotavanje manjih i lakših paketa. Ručna streč folija na mini rolnama može imati i rolne sa ručkom, zbog čega se lako koristi, a može se koristi za kućnu primenu, ali i u industriji. Ručne streč folije na mini rolnama najčešće se koriste za pakovanje pošilji i dostavu raznih proizvoda koje nose kurirske službe.


Mašinska streč folija

Mašinska streč folija je vrsta streč folije koja se koristi za mašinsko pakovanje paleta, paketa i drugih proizvoda namenjenih za transport, distribuciju ili skladištenje. Mašinsko namotavanje ove vrste streč folije je veoma brzo, lako i efikasno, a može se izvršiti automatskim ili poluautomatskim mašinama za pakovanje. Na ovaj način se smanjuje trošak, kao i utrošak same mašinske streč folije, jer se smanjuje otpad, kao i ćvršće umotavanje samih paleta ili paketa, što daje veliku sugurnost čitavom transportu. 

U odnosu na ručnu streč foliju, mašinska streč folija je duplo rastegljivija, što znači da ćete sa manje folije obmotati duplo više paleta i proizvoda za pakovanje, a samim tim ćete uštedeti i novac.

Prema načinu proizvodnje mašinska streč folija može biti livena i duvana streč folija. Takođe se proizvodi i predistegnuta mašinska streč folija.

Mašinska streč folija može biti na rolnama određene širine i metraže, različitih debljina izraženih u mikronima koja se kreće od 12.5 do 38 μm.


Crna streč folija

Crna streč folija se koristi za pakovanje vrednijih paleta ili paketa, jer svojom neprozirnošću pruža dodatnu sigurnost upakovanih proizvoda prilikom transporta ili skladištenja. Crna streč folija je izuzetno jaka i elastična, a pruža dodatnu vizuelnu zaštitu vrednim predmetima i paketima.


Predistegnuta streč folija

Predistegnuta streč folija, kao što sam naziv kaže, je vrsta strč folije, koja mehanički isteže skoro do svog maksimuma, pre nego što se obmota na rolne. 

Prednosti predistegnute streč folije leže u tome što je ona već rastegnuta skoro do maksimuma, zbog čega je potrebno mnogo manje energije da bi se istezala tokom umotavanja paleta, kutija i durgih proizvoda za transport. Na ovaj način ručno namotavanje predistegnutom streč folijom pruža sličnu stabilnost koja se dobija umotavnjem mašinske streč folije. Potrošnja folije se smanjuje i do 50 %, a novčana ušteda se kreće od 25%-40%.

Predistegnuta streč folija pruža odlično istezanje, izvrsno prijanjanje i vrhunsku stabilizaciju opterećenja.