Najbolji izleti u okolini Beograda

od Admin u 29-04-2021 u Putovanja

Najbolji izleti u okolini Beograda

 

najbolji-izleti-u-okolini-beograda-3.png

 

Čim grane sunce, poželimo da na kratko odemo na neki izlet u okolini Beograda. Ukoliko ne želite da previše gubite vreme na vožnji, mi vam predlažemo da odete na izlet na razne destinacije u okolini Beograda, koje su udaljene najviše sat vremena.

 

 


 

Prošetajte Kraljevom i kraljičinom vilom, Karađorđevim gradom, parkom Bukovičke banje, dvoracem Šlos, ostacima rimskog grada "Castra Herculis" najstarijom školskom bibliotekom u Srbiji u Karlovačkoj gimnaziji, ili prelepim ulicama i starim gradskim jezgrom. Okupajte se u jezerima, sunčajte se na srpskim Havajima, bazenima, Dunavskim adama.

Obiđite pećinu Risovača, Mauzolej dinastije Karađorđević, Muzej Prvi srpski ustanak, ambare i kotobanje i muzej "Macura" u Staroj Pazovi, arheološki lokalitet Belo brdo u Vinči, Patrijaršijski dvor, najlepšu kuću i stari podrum vina u Karlovcima, Memorijalnu sobu srpske slikarke Danice Jovanović, Ljubišin muzej, Narodni muzej Aranđelovac.

Roštiljajte ili idite na romantičan piknik na skrivena jezera Garaši, Sotsko jezero, Jezero Bruje i Moharačko jezero, Surduk, Zabran, Specijalni rezervat prirode "Carska bara". Provozajte se fijakerom, čamcima, kajacima, biciklama, "carskom lađom" ili jednostavno prošetajte obeleženim pešačkim stazama.

Predahnite dok se vaša deca budu igrala na dečijim igralištima, jahala ponije, vozila bicikle, mazila domaće životinje i posmatrala razne ptice i vodozemce.

Opustite se uz sjajnu hranu i još bolja vina u prelepim vinarijama, i etno restoranima koje vam preporučujemo.    

A ovo su najbolji izleti u okolini Beograda, udaljeni od pola sata do sat vremena.


1. Restoran i vinarija Tarpoš

restoran-i-vinarija-tarpos

 

Na samo sat vremena od Beograda, na obodima Orašačkog brda kod Aranđelovca, nalazi se restoran i vinarija Tarpoš. Ovde vas očekuju izuzetna hrana, vrhunska vina i očaravajući pogled u srce Šumadije. U okviru vinarije se nalaze dve sale i prelepa terasa sa pogledom na bajkovitu ustalasanu Šumadiju i okolne planine Bukulju i Venčac. Broj mesta u restoranu je ogrnaičen, pa ukoliko planirate izlet do Aranđelovca, preporučuje se da na vreme rezervišete svoja mesta.

U najbližoj okolini vinarije Tarpoš možete obići planine Bukulji i Venčac, kao i skrivena jezera Garaši i Vodojaža (Grošaničko jezero), kao i veoma zanimljivu pećinu Risovača, koja će oduševiti vaše mališane. Ukoliko volite istoriju, ne propustite da obiđete Muzej Prvi srpski ustanak i spomen ploču Marićeva jaruga u Orašcu, ili Karađorđev grad i Mauzolej dinastije Karađorđevića na Oplencu.

Restoran i vinarija Tarpoš oduševiće vas svojim vrhunskim vinima, neverovatno ukusnim zalogajima i romantičnim okruženjem.

 

2. Stara Pazova

pescana_plaza_belegiska_ada

 

Obiđite Staru Pazovu i provozajte se fijakerom, a uz zvuke tamburaša probajte ukusne sremske specijalitete, kulen, šunke, pijani šaran, šufnudle, gomboce, štrudle, kao i domaće rakije dudinjaru i kukuzaru. Stara Pazova je udaljena oko 36 minuta od Beograda (45km).

 

kucerak_u_sremu_natkrivena_basta_4

 

Dok ste u Surduku obavezno posetite Kućerak u Sremu. U ovom etno restoranu očekuju vas ljubazni domaćini, prava domaćinska atmosfera, domaća hrana i ukusno spremljeni sremski specijaliteti. Šarmantan etno restoran u Surduku idealan je i za izlet sa decom, ili opušteno uživanje sa društvom nakon šetnje, vožnje čamcem po Dunavu ili pecanja.

 

Ovde možete da pecate, posmatrate ptice i okupate se na Dunavu, prošetate i obiđete dvorac Šlos, ambare i kotobanje, stare znamenite građevine, crkve i spomenike, neobičan muzej "Macura" neoavangardne umetnosti, kuću fudbala i još mnogo toga.

Ovde se nalaze prelepe peščane plaže i izletišta, a najčuvenija je Belegiška ada, najveća rečna ada u ovom delu ravničarskog toka Dunava, koju često nazivaju i srpski Havaji.

Na teritoriji opštine Stara Pazova postoji 19 crkvi i hramova. Najstariji pravoslavni hram iz 1777. godine nalazi se u Starim Banovcima i posvećen je Prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja. 

Sve dalje informacije o poseti opštine Stara Pazova, pružiće vam Turistička organizacija opštine Stara Pazova.

 

3. Etno selo Zabran

drveni_mostic_i_etno-selo_zabran

 

Etno selo Zabran je etno selo blizu Beograda, koje se nalazi u omiljenom izletištu Zabran, a udaljeno oko 40 minuta od Beograda (36km). Posetioci ga najčešće nazivaju "Zabranska bajka" jer je prava bajkovita oaza idealna za jednodnevni izlet tokom čitave godine i savršeni kutak za bekstvo od gradske buke. 

Ako na izlet idete sa decom, ovaj prelep etno restoran ušuškan usred šume ima sjajno osmišljeno igralište za decu u obliku drvenog broda, koji će pretstavljati pravu avanturu za vaše mališane.

A dok se oni budi zabavljali, vi ćete moći da se potpuno opustite i uživate u ukusnim zalogajima domaćih specijaliteta i laganim zvucima akustične gitare ili tamburice.

 

4. Vila Prezident (Sremski Karlovci)

pogled-na-frusku-goru-vila-prezident-sremski-karlovci-2.jpg

 

Čarobni Sremski Karlovci se nalaze na sat vremena od Beograda (79km) i sjajna su destinacija za jednodnevni izlet. Ovde vas očekuju prelepe ulice i brojne istorijske znamenitosti: Trg Branka Radičevića, Patrijaršijski dvor, riznica i dvorski park, Saborna crkva Svetog Nikole, Crkva Presvetog Trojstva i Župni ured, Karlovačka gimnazija i najstarija školska biblioteka u Srbiji, Česma "Četiri lava", Magistrat - sedište Opštine Sremski Karlovci, najstarija apoteka u Vojvodini, Gradski muzej u dvorcu "Ilion" plemićke porodice Rajačić. Na kraju dana potpuno opušteni i prepuni utisaka, zasladite se vojvođanskim specijalitetima, kuglofom i gutljajima karlovačkih vina, bermeta ili konjaka.

Na samo kilometar od centra Sremskih Karlovaca, prema Stražilovu, nalazi se Vila Prezident koja će Vam zasigurno dočarati vojvođansku atmosferu.

Vila Prezident je idealno mesto za romatičan vikend za dvoje na Fruškoj gori, koji će Vam zasigurno dočarati vojvođansku atmosferu i omogućiti da se opustite i prepustite uživanjima u domaćim specijalitetima vojvođanske kuhinje, zvucima tamburaša, širokom vinskom asortimanu i romantičnom okruženju prelepe Fruške gore.


5. Vinarija In Ilić-Nijemčević (Bikića Do)

vinogradi_vinarija_ilic_nijemcevic_2.jpg

 

Na prelepim obroncima Fruške Gore, gde se već vekovima gaji vinova loza i pravi čuveno fruškogorsko vino, smestila se vinarija In Ilić-Nijemčević. Pored posete vinariji, obilaska vinograda i vinskog podruma, možete obići i neke od turističkih atrakcija ove prelepe vojvođanske planine, koji se nalaze u blizini. Nedaleko od same vinarije, u mestu Bikić Do, nalazi se i zanimljiva etno kuća, a ublizini su i manastiri Privina glava i Berkasovo, koje možete posetiti. Obiđite i tri skrivena jezera: Sotsko jezero, Jezero Bruje i Moharačko jezero.

A ako volite boravak u prirodi, napravite piknik na Izletištu Lipovača i uživajte u gutljajima fruškogorskih vina vinarije In Ilić-Nijemčević.


6. Vinarija Plavinci (Grocka) 

terasa-vinarija-plavinci

 

Na samo 40 min od Beograda (32km) u naselju Plavinci, u opštini Grocka, na Smederevskom putu, kod Zaklopače, nalazi se organska Vinarija Plavinci, koju možete posetiti uz prethodno zakazivanje. Vinarija se nalazi na brežuljcima koji su se nekad plavili od plavog kamena kojim se prskalo grožđe, odakle se pruža fantastičan pogled na Dunav. 

Opustite se uz čaaroban pogled, ukusne zalogaje i sjajna organska vina. Terasu koja prima oko 50 gostiju, možete iznajmiti i za privatnu žurku.

Pre nego što posetite Vinariju Plavinci, prošetajte glavnom ulicom Grocke, koja će vas poput vremeplova vratiti u pravu srpsku varoš iz 18. i 19. veka. Za one koji vole malo avanture, predlažemo plovidbu kajacima, ili posetu tri rečne ade, koje se nalaze u blizini Grocke, do kojih možete doći lokalnim čamcima. Za ljubitelje istorije predlažemo da posete Vinču, tj. arheološki lokalitet Belo brdo, zbirku predmeta vinčanske kulture u biblioteci "Ilija Garašanin" u Grockoj, kasnorimsku grobnicu u Brestoviku, Rančićevu kuću u Grockoj, ili Manastir Rajinovac u naselju Begaljica. 

 


7. Vinarija Stojanović (Inđija)

basta-sa-pogledom-na-dunav-vinarija-stojanovic

 

Za samo sat vremena stižete do sjajne Vinarije Stojanović, koja je udaljena 58 km od Beograda, a nalazi se na pitomim obroncima Fruške gore zagledanim u večni Dunav u mestu Slankamenački vinogradi u Opštini Inđija. Mlada Vinarija Stojanović idealna je za jednodnevni izlet i opuštanje uz degustaciju authotonih srpskih vina i nesvakidašnjih ukusnih zalogaja sa Dunava, Srema i Fruške gore. Zbog toga što je broj mesta ograničen, obavezna je najava i rezervacija telefonom.

Dog budete degustirali sjajna autohtona srpska vina sa Fruške gore, uživaće te u prelepom pogledu na desnu obalu Dunava i ostrvce Jandu.

Pre nego što posetite vinariju Stojanović, predlažemo vam da u okolini obiđete neke od turističkih atrakcija. Nedaleko od vinarije u pravcu prema Slankamenu nalazi se Spomenik u čast herojima bitke kod Slankamena. U Domu kulture "Branko Radičević" u Beški, ljubitelji umetnosti mogu obići Memorijalnu sobu srpske slikarke Danice Jovanović. Na dvadesetak kilometara u Čortanovcima se nalaze ostaci rimskog grada "Castra Herculis" iz 3. veka. Na ulasku u Stari Slankamen, videćete ostatke rimskog utvrđenja Acumincum, a brdo iznad Slankamena predstavlja jedinstven geološki lokalitet star oko 800.000 godina koji krije tajnu ledenog doba. U Slankamenu se nalazi i izuzetno zanimljiva crkva Svetog Nikole, podignuta 1468. godine, koju je prema predanju podigao Zmaj Ognjeni Vuk tj. despot Vuk Grgurević.

Leti, ljubitelji prirode mogu obići rečno ostrvo Krčedinska ada, koji je deo Specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit".


8. Etno selo Tiganjica (Zrenjanin)

etno selo tiganjica

 

Za oko sat vremena možete posetiti prelepo Etno selo Tiganjica, koje se nalazi oko 60 km udaljeno od Beograda, u neposrednoj blizini zanimljive Carske bare.

Banatsko etno selo Tiganjica je idealno za odmor, opuštanje i uživanje u ukusnim banatskim specijalitetima. Ukoliko na izlet idete sa decom, moći ćete u potpunosti da se opustite, jer ovo etno selo nudi mnogobrojne atrakcije i zabavu za decu, kao što su: dečije igralište, jahanje ponija i mini zoo vrt. A ne zaboravite da obiđete i Ljubišin muzej, koji čuva razne predmete iz naše prošlosti.

U sklopu etno sela Tiganjica, nalazi se i nadaleko čuven po ukusnoj hrani i sjajnoj atmosferi, restoran Trofej. 

Pre nego što posetite Etno selo Tiganjica, možete obići i Specijalni rezervat prirode "Carska bara", u kome se  2 sata možete voziti "carskom lađom", voziti bicikle ili prošetati pešačkim stazama i razgledati oko 500 biljnih vrsta, 239 vrsta ptica, 20 vrsta riba, kao i 30 vrsta retkih sisara.

 

Opštine koje se nalaze u okolini Beograda, a udaljene su oko sat vremena su: Alibunar, Aranđelovac, Bogatić, Velika Plana, Vladimirci, Grocka, Žabalj, Zrenjanin, Inđija, Irig, Kovačica, Kovin, Lajkovac, Malo Crniće, Mionica, Mladenovac, Novi Sad i Petrovaradin, Obrenovac, Opovo, Pančevo, Pećinci, Požarevac, Ruma, Smederevo, Smederevska Palanka, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Titel, Topola, Šabac i Šid.