VINARIJA STOJANOVIĆ

VINARIJA STOJANOVIĆ
5 zvezdica od 3 glasova

Kontakt

basta-sa-pogledom-na-dunav-vinarija-stojanovic

 

U blizini Beograda i Novog Sada, na pitomim obroncima Fruške gore zagledanim u večni Dunav, nalazi se mlada Vinarija Stojanović. Idealna je za jednodnevni izlet i opuštanje uz degustaciju authotonih srpskih vina i nesvakidašnjih ukusnih zalogaja sa Dunava, Srema i Fruške gore.

 

 

Vlasnik gazdinstva i vinarije Stojanović, Ivica Stojanović, nakon dugogodišnjeg somelierskoj iskustva, odlučio je da u selu Slankamenački vinogradi, u kome se oduvek gajila vinova loza i pravilo odlično vino,  započne sa proizvodnjom sopstvenih vina.

 

 

Gde se nalazi

 

vinogradi-vinarija-stojanovic

 

Gazdinstvo i Vinarija Stojanović se nalazi u selu Slankamenački vinogradi, u severoistočnom delu opštine Inđija. Vinogradi se prostiru na istočnim obroncima Fruške gore, tj. na padinama pobrđa Koševac, odakle se pruža fantastičan pogled na Dunav i ostrvo Jandu, po kome je i čitav kraj dobio naziv.

Vinarija Stojanović udaljena je od Beograda 58km, a od Novog Sada 39km.

 

 

Vino Krokan Stojanović

Vino Krokan Stojanović se pravi od autohtone, pomalo zaboravljene sorte grožđa Muskat Krokan, koje je bilo omiljeno Titovo vino. 

Vino Krokan Stojanović je belo vino nežnog cvetnog mirisa sa primesama zove i lipe, koji se prepliću sa voćnim mirisima jabuke i vinogradarske breskve. Ovo autentično srpsko vino, srednje punog tela sa finom slašću u završnici, izuzetno je zahvalno za uparivanje sa hranom. 

 

krokan-vinarija-stojanovic

Berba 2019
Alkohol 12,2 %

 

 

Vino Slankamenka

Vino Slankamenka vinarije Stojanović pravi se od stare autohtone sorte grožđa Slankamenka, po kome je i selo Slakamenački vinogradi, dobilo naziv. 

Vino Slankamenka je lagano i pitko rose vino ružičaste boje i izrazito voćnog ukusa, koji osvežava, a ljudi su ga nekada pili od jutra do večeri.

 

vino-slankamenka-vinarija-stojanovic

Berba 2019
Alkohol 11%

 

 

Vino Peharnik 

Vino Peharnik vinarije Stojanović je kupaža tri sorte grožđa, u kojoj dominira autohtona balkanska sorta grožđa Vranac (70%), a ostatak čine Merlot (15%) i Cabernet Sauvignon (15%).

Crveno vino Peharnik odležalo je dve godine u buradima od srpskog hrasta. Naziv Peharnik dobilo je po dvorskoj tituli koja je dodeljivana osobama koje su se brinule i služile vino na srpskom srednjevekovnom dvoru, a danas se ta profesija zove somelier (sommelier).

 

vino-peharnik-vinarija-stojanovic

Berba 2017
Alkohol 14%

 

 

Poseta vinariji

 

restoran-vinarija-stojanovic

 

Vinarija Stojanović prima posete uz obaveznu najavu i rezervaciju telefonom, jer je broj mesta ograničen.

Dok budete degustirali autohtona srpska vina sa Fruške gore, uživaće te u prelepom pogledu na desnu obalu Dunava i ostrvce Jandu.

Uz vina vinarije Stojanović očekuju vas i autentična jela Srema i Fruške gore i riblje specijalitete sa Dunava.

 

keciga-tolstolobik-bucov-vinarija-stojanovic

 

Ako volite riblje specijalitete obavezno probajte jela kao što su: dimljena marinirana deverika, dunavski kavijar, dunavski rakovi, alaska riblja čorba i široka paleta dunavskih riba na talandari, grilu ili roštilju. 

 

meze-vinarija-stojanovic

 

U gazdinstvu i vinariji Stojanović pripremaju se i ukusne đakonije i sremski specijaliteti od mesa, kao što su: sremačka zakuska (kulen, slanina, pršuta, čvarci), suvo meso od muflona, pačetina u medu, srneće kobasice, guska punjena suvim šljivama, petao u vinu. 

A tu su i razni sirevi, grilovani halumi sir, sezonska organska salata, krompir iz žara i drugi ukusni zalogaji.

 

 

Šta obići u okolini

Ukoliko želite da osmislite celodnevni izlet, uz posetu vinariji Stojanović možete obići i mnogobrojne turističke atrakcije, koje se nalaze u okolini.

U slovačkom selu Slankamenački vinogradi, u prostoriji pored crkve, koja je namenjena za prezentaciju slovačke kulture i tradicije, možete razgledati mnogobrojne slovačke nošnje i druge interesantne predmete iz svakodnevnog života Slovaka. A svakog avgusta meseca, ovde se organizuje čuvena manifestacija "Pudarski dani".

Nedaleko od vinarije u pravcu prema Slankamenu nalazi se Spomenik u čast herojima bitke kod Slankamena, koja se dogodila 19. avgusta 1691. godine, u kojoj je 20. 000  Austrijanaca i 10. 000 Srba pobedilo nadmoćniju tursku vojsku, i zaustavilo njihovo prodiranje na sever.

 

pogled-vinarija-stojanovic

 

Od juna do septembra, ljubitelji prirode i Dunava mogu otići na vožnju čamcem i obići rečno ostrvo Krčedinska ada, koji je deo Specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit", poznato po mnogobrojnim pticama i biljnim i životinjskim vrstama.

Ljubitelji umetnosti mogu obići Memorijalnu sobu srpske slikarke Danice Jovanović, koja se nalazi u Domu kulture "Branko Radičević" u Beški.

Mapa