VINARIJA PLAVINCI

VINARIJA PLAVINCI
5 zvezdica od 5 glasova

Kontakt

vinarija_plavinci_paorama_jesen

 

Na samo pola sata od Beograda, pobegnite na čas u jedan potpuno drugi svet - svet organskih vina i ukusnih zalogaja sa pogledom na večni Dunav. Na brežuljcima koji su se nekad plavili od plavog kamena kojim se prskalo grožđe, nalaze se vinogradi organske Vinarije Plavinci.

 

 


Vinarija Plavinci je mlada organska vinarija, čiji vinogradi pripadaju Gročaskom vinogorju. Ova organska vinarija proizvodi kvalitetna vina sa geografskim poreklom i to na potpuno prirodan način, bez prskanja i đubrenja. 


Organsko vino

Ovo u potpunosti prirodno vino je sertifikovano kao organsko, a zbog toga što se u proizvodnji ne koriste materije životinjskog porekla, moglo bi se reći da su vina Vinarije Plavnici vina za vegane.

Da bi vino bilo u potpunosti organsko, grožđe se gaji na tradicionalan način, uz primenu najnovijih naučnih saznanja. To znači da se grožđe ne prska, a vinogradi se ne obrađuju teškim mašinama, već ručno, motikama, i dohranjuju se biljnim kompostom koji obezbeđuje dovoljno hranljivih materija vinovoj lozi.

vinarija_plavinci_drone

U vinogradima rastu sorta grožđa Regent, koja je jedinstvena na Balkanu, kao i sorta Panonia, koju gaje samo još tri vinogradara kod nas. Ove sorte grožđa su poznate kao veoma otporne na insekte i bolesti, a gaje se na poseban način, tako da su im krošnje prozračne.

U vinariji Plavinci sve se radi ručno, kao nekada davno. Grožđe se bere ručno, pa se tako i cedi, flašira i etiketira. Ne dodaju se enzimi, pojčivači boja i ukusa, niti bistrila životinjskog porekla.
Zbog toga ovo organsko vino sadrži samo grožđe, od koga ujutru ne boli glava.

Za razliku od ostalih neorganskih vina, organska vina Plavinci  sadrže od 8 do 10 puta manje sumpora.

 

Gde kupiti vina

Vina vinarije Plavinci možete poručiti direktno u online prodavnici na njihovom sajtu

Zbog ovako tradicionalnog načina proizvodnje, broj flaša je ograničen, zbog čega su ova vina zaista izuzetan poklon, koji možete pokloniti sebi ili nekoj dragoj osobi.

Za porudžbine od 4.000 din i više isporuka je besplatna. Na užem području Beograda isporuka se vrši četvrtkom od 09:00 do 13:00. 
Van užeg područja Beograda isporuka vina stiže kurirskim službama.

 

Vina vinarije Plavinci

Vinarija Plavinci trenutno proizvodi četiri vrste vina: dva bela, jedno crveno i jedno rose vino.

Poručite:

  • Crveno vino Indigo
  • Belo vino Ćilibar
  • Belo vino Selena
  • Rose vino Ramonda


Vino Indigo

Vino Indigo je crveno vino proizvedeno od sorte grožđa Regent, koje jedinstveno na Balkanu.

vino_indigo

Ovo suvo vino izuzetno tamno crvene boje, odležava od 12 do 18 meseci. U mirisu preovlađuju nar, višnja i kupina. Vino Indigo je izuzetno pitko, sa dugom završnicom, srednje punog tela i blago trpko.

Slaganje uz hranu

S obzirm da je crveno vino, Indigo se najbolje slaže uz gulaše, mućkalice, divljač, bifteke, jela sa jakim sosovima, kolače od čokolade, kao i masne sireve uz koje možete poslužiti smokve, grožđice i orahe.

Služenje

Vino Indigo treba dekantirati i ostaviti na vazduhu bar dva sata pre služenja. Služiti na temperaturi od 16ºC – 18ºC.


Vino Ćilibar

Vino Ćilibar je suvo belo vino boje ćilibara. Proizvedeno je od sorte grožđa Panonia.

vino_cilibar

Ovo osvežavajuće, pitko organsko vino, naglašenih kiselina miriše na dinju, kajsiju i jabuku. U ustima je puno, a na nepcu kremasto sa naglašenom mineralnošću, a u grlu dugo ostaju arome crvenog grejpfruta.

Slaganje uz hranu

Osvežavajuće belo vino Ćilibar najbolje se slaže uz ljutu azijsku hranu, svinjetinu i jagnjetinu, piletinu, pačetinu i ćuretinu u belim sosovima, plave ribe i plave sireve, kao i uz čizkejk, pitu od višanja, baklavu.

Služenje

Vino Ćilibar poslužiti ohlađeno na 9ºC – 11ºC.


Vino Selena

Vino Selena je belo vino proizvedeno od organskog grožđa sorte Tamjanika.

belo_vino_selena

Ovo osvežavajuće belo vino, sa nesvakidašnjom punoćom, ima tipičnu, mada manje intenzivnu aromu Tamjanike.

Služenje

Veoma pitko i nesvakidašnje vino Selena se služi ohlađeno na 9ºC – 11ºC.


Vino Ramonda

Vino Romanda je rose vino, proizvedeno od organskog grožđa sorte Marselan.

vino_ramonda

Vino ima visoke kiseline i cvetni i voćni miris, a u vrelim letnjim danima pruža izuzetno osveženje.

Rose vino Ramonda je zvanično vino turističke rute "Kraljevski vinski put Srbije".

Slaganje uz hranu

Dobro ohlađeno rose vino Ramonda najbolje se slaže uz roštilj, hladno pečenje, picu, sireve i hladne nareske.

Služenje

Rose vino Ramonda se služi dobro ohlađeno na 7ºC – 9ºC.

 

Gde se nalazi

Vinarija Plavinci se nalazi nadomak Beograda, na Smederevskom putu u naselju Plavinci, kod Zaklopače, u opštini Grocka. Mornari koji su prolazili Dunavom, nekada davno, nazvali su ovo mesto po vinogradima, koji su se plavili okupani bordoškom čorbom.

 

Posete vinariji Plavinci

Ako do sada niste posetili Grocku, dođite i uverite se zašto je nazivaju srpska Kalifornija. 

sala_za_degustacije_vinarija_plavinci

Vinarija Plavinci rado prima posete. Broj mesta unutra je ograničen do 12 gostiju, jer vinarija nema klasičnu degustacionu salu. Zato prelepa terasa sa pogledom na vinograde i Dunav, prima i do 50 gostiju.

Zbog redovnih radova u vinogradu, kao i zbog ograničenog broja gostiju, Vašu posetu morate najaviti nekoliko dana unapred.

pogled_sa_terase_vinarija_plavinci

Terasu vinarije Plavinci možete iznajmiti za privatne proslave, a na raspolaganju su vam i roštilj, gorionik za kotlić i sudopera.

Vinarija Plavinci takođe povremeno organizuje različita dešavanja i promocije vina sa hranom uz muziku, na koje ste uvek dobro došli.

Mapa