DESTILERIJA TOK

DESTILERIJA TOK
5 zvezdica od 7 glasova

Kontakt

Vrhunske šljivove prepečenice

 

destilerija_tok_iskustvo_tradicija_kvalitet

 

Nazdravite u svim Vašim specijalnim prilikama vrhunskim voćnim rakijama jedinstvenog karaktera i ukusa!

 

Destilerija Tok

Destilerija Tok nalazi se u vlasništvu porodice Urošević i poseduje više od pola veka dugu tradiciju proizvodnje vrhunskih voćnih rakija, uz poštovanje najviših standarda kvaliteta.

Kombinacijom višedecenijske tradicije i savremenih znanja iz oblasti tehnologije jakih alkoholnih pića, nastaju vrhunske rakije od šljivove prepečenice i proizvodi od šljivovih destilata po kojima smo nadaleko poznati. 

Naša priča počinje sedamdesetih godina prošlog veka kada vlasnik i osnivač Destilerije Tok, Veroljub Ljuba Urošević, kao mlad inženjer tehnologije jakih alkoholnih pića, osniva zasad autohtonih sorti šljiva i otpočinje realizaciju svog dečačkog sna. Na obroncima planine Goč, iznad Kraljeva, na svojoj dedovini, on postepeno razvija ideju o stvaranju jedne savremene destilerije koja će jednog dana biti čuvena po proizvodnji najkvalitetnijih šljivovih prepečenica.

Danas se Destilerija Tok prostire se na pet hektara zemlje na planini Goč, na 810 metara nadmorske visine. Pored objekata destilerije, na porodičnom imanju se nalaze i plantažni zasadi autohtonih sorti šljiva Crvene ranke, Požegače i Trnovače, kao i sorti kombinovanih svojstava Čačanske rodne i  Čačanske lepotice. 

O celom procesu proizvodnje vode računa tri generacije školovanih prehrambenih tehnologa iz porodice Urošević. Sirovine iz sopstvenih zasada, primena selekcionisanih sojeva kvasaca, kontrolisani uslovi fermentacije, dvokratna frakciona destilacija i višegodišnje odležavanje i negovanje destilata, rezultiraju proizvodima koji su nadaleko poznati po svom kvalitetu i jedinstvenom karakteru. 

Za odležavanje i negovanje destilata koristimo burad napravljenu od stoletnih stabala hrasta kitnjaka koji se uzgaja na planinama Stolovi i Goč. Burad se već pola veka izrađuju u istoj pinterskoj radionici i isključivo po našem zahtevu.

U ponudi destilerije Tok trenutno se nalaze tri proizvoda koji se izrađuju u ograničenim serijama na godišnjem nivou:

 

Tok®

Šljivova prepečenica stara 3 godine oslikava svu lepotu i sinergiju cvetnih tonova šljive Čačanska rodna i blagog uticaja tanina hrasta.

sljivova_prepečenica_tok

Mekan, svilenkast i blago oštar ukus, kao i bogat miris sa izraženim cvetnim i začinskim notama, čini ovu rakiju pićem koje neizostavno morate da probate.

 

Stom®

Specijalna rakija travarica koja pomera granice kada je reč o kombinaciji šljivove prepečenice i lekovitih trava. Postupkom hladne maceracije, 16 vrsta lekovitog bilja sa planine Goč, sačuvana je svežina i lekovitost onoga što ovaj mikroklimat čini jedinstvenim.

travarica_stom

Ono u čemu se ogleda kompleksnost ove rakije jeste brižljivo odabrana kombinacija lekovitog bilja, pri čemu nijedna biljka ne dolazi posebno do izražaja, već čine jedinstvenu notu.

 

Zlatni Tok®

Prefinjena šljivova prepečenica stara 5 godina koja se u Destileriji Tok pravi u malim serijama od sedamdesetih godina prošlog veka.

rakija_zlatni_tok

Savršeno izbalansiran ukus daje 170 do sada zabeleženih ukusnih nota, od mahunasto drvenastih do slatkasto aromatičnih, začinskih, voćnih i cvetnih nota.

Mapa