NACIONALNI PARK SUTJESKA

NACIONALNI PARK SUTJESKA
4.88 zvezdica od 17 glasova

Kontakt

Gde se nalazi | Šta videti | Smeštaj | Aktivnosti | Pešačke ture | Manifestacije

pogled_na_maglic_s_prijevora

 

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u BiH  koji je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser Bosne i Hercegovine. 

 

Nacionalni  park  „Sutjeska“  se  nalazi  na  jugoistoku Bosne i Hercegovine, na granici sa Crnom Gorom obuhvatajući  dijelove monumentalnih  planinskih  masiva  Maglića, Volujaka  i  Zelengore. Park je osnovan 1962. godine i iako je osnovni motiv proglašenja našeg najstarijeg i njavećeg nacionalnog parka bila  zaštita  kulturno-istorijskog  naslijeđa vezanog  za  događaje  iz  Drugog  svjetskog  rata (istorijska Bitka na  Sutjesci  1943. godine), ipak se vrijednost  brojnih  prirodnih  znamenitosti od početka  nametnula  kao ravnopravna, da  bi  u  posljednje  vrijeme  stekla  primat. Izražen reljef,  velika  visinska  amplituda  (500–2386 m), raznovrsna geološka građa, te geografski položaj na granici uticaja submediteranske i planinske kontinentale klime, doprinijeli  su  tome  da je  ovo  područje  u  pogledu  biodiverziteta, endemizma i reliktnosti jedno od najbogatijih u BiH. Posebnu vrijednost čine brojni hidrografski fenomeni kao što su glacijalna jezera Zelengore (Bijelo i Crno jezero, Orlovačko  jezero, Donje i Gornje  Bare), impozantni  kanjoni  Sutjeske  i  Hrčavke,  vodopad Skakavac (72 m), ali i nepregledna  šumska prostranstva  od  kojih  je,  svakako,  najvrijednija prašuma Perućica. Imajući  sve  ovo  u  vidu,  nije  iznenađujuće  što područje Nacionalnog parka od  samih  njegovih početaka  pa  do  danas  predstavlja  poligon  za naučna istraživanja u raznim oblastima, naročito u šumarstvu i u oblastu biodiverziteta. 

Nacionalni park “Sutjeska” često nazivaju Josemitom Balkana. Upravo zbog ljepote svojih vrijednosti i činjenice da se radi o netaknutoj prirodi, ovaj nacionalni park 2000. godine dospio je u II kategorijiu IUCN-a (Odjeljenja UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara). U srcu Parka smješten je i strogo zaštićeni prirodni rezervat Perućica (1.434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čovjeka. Nije ni čudo što se ovo jedinstveno mjesto nalazi na Tentativnoj listi Svjetske baštine UNESCO-a.

 

 

Gde se nalazi

Najstariji i najveći nacionalni park u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini prostire se na 16.052,34 ha, nalazi na jugoistoku Bosne i Hercegovine, na granici sa Crnom Gorom.

Udaljenosti
Tjentište - Foča - 27 km
Tjentište - Sarajevo - 96 km
Tjentište - Trebinje - 120 km
Tjentište - Dubrovnik - 143 km
Tjentište - Podgorica - 146 km
Tjentište - Banja Luka - 370 km
Tjentište - Beograd - 380 km

 

Šta videti

U Nacionalnom parku Sutjeska vas očekuje izuzetna prirodna lepota i raznoliki pejzaži, visoki planinski vrhovi, pitome doline, guste šume i planinski pašnjaci, prelepa planinska jezera. Na području Nacionalnog parka Sutjeska nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije.

 

 • Memorijalni kompleks na Tjentištu (Spomenik, Spomen kuća i Muzej Bitke na Sutjesci)
 • Strogo zastićeni prirodni rezervat Perućica (1.434 ha) - najočuvanija i najveća prašuma u Evropi
 • Prijevor
 • Maglić (2.386 mnv) - najviši vrh u BiH
 • Trnovačko jezero
 • Zelengora
 • Posebno lovište "Zelengora"
 • Prirodni rezervat Perućica
 • Vodopad Skakavac
 • Jezera Zelengore (Jezero Donje bareJezero Gornje bare, Orlovačko jezero, Crno i Bijelo jezero, Kotlaničko, Štirinsko, Borilovačko jezero..)
 • Vidikovci
 • Savin grob
 • Bregoč (2.014 mnv) - najviši vrh Zelengore
 • Kanjon rijeke Sutjeske - Vratar
 • Kanjon rijeke Hrčavke
 • Volujak
 • Vučevo

tjentiste_spomenik_nacinalni_park_sutjeska

 

 

Zelengora

Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera „gorskih očiju“, a ono što također karakteriše ovo područje su duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrmkom. 

orlovacko_jezero_i_planina_zelengora_nacionalni_park_sutjeska

Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske.

 

Posebno lovište "Zelengora"

Posebno lovište "Zelengora" se prostire na površini od 53.240 ha. U lovištu "Zelengora", kojim upravlja Nacionalni Park Sutjeska, vrši se uzgoj, zaštita i uzgojni odstrel divljači, medvjeda, divlje svinje, divokoze, srne i tetrijeba. Lovište je veličine 53.700 ha i prostire se na jednom od najatraktivnijih dijelova Bosne i Hercegovine.

 

Prirodni rezervat Perućica 

U samom srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.

prijevor_pogled_na_maglic

Prirodni rezervat Perućica se nalazi se oko reke Perućice u uvali između planina Maglić, Volujak i Sniježnica. Ovde ćete videti prelepa visoka stabla bukve, jele i smrče. 

 

Vodopad Skakavac

Vodopad Skakavac se nalazi u prirodnom rezervatu Perućica, kroz koji protiče istoimena reka. Ovaj prelepi vodopad obrušava se sa 70m visine u srcu prašume. 

 

Jezero Donje bare

Jezero Donje bare se nalazi u podnožju severoistočne strane Tovarnice, na 1500m nadmorske visine. Jezero je dugo oko 200m, a široko oko 140m, dok mu je najveća dubiona preko 4m.

donje_bare_nacionalni_park_sutjeska

Oko jezera se nalaze planinske livade, a od jezera kreće i pešačka staza do vidikovca Borići, odakle se vidi kanjon Sutjeske. 

 

Vidikovci

planinski_vrhovi_maglic_nacionalni_park_sutjeska

Najlepši vidikovci u Nacionalnom parku Sutjeska su:

 • Dragoš sedlo
 • Beškita
 • Prijevor
 • Borić - kod jezera Donje Bare na Zelengori

 

Smeštaj u Nacionalnom parku Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska nudi različitu vrstu smeštaja, a u ponudi su:

hotel_mladost_nacionalni_park_sutjeskaHotel “Mladost”

Hotel Mladost

Hotel Mladost se nalazi na Tjentištu, u blizini memorijalnog kompleksa iz Drugog svetskog rata "Bitka na Sutjesci". Raspolaže sa 63 sobe. Pruža udoban smeštaj, a možete izabrati samo noćenje, noćenje s doručkom, polupansion ili pun pansion. Hotel organizuje razgledanje nacionalnog parka, vodiče i prevoz, kao i ručak u prirodi. Hotel Mladost je takođe pogodan za sve vrste konferencija i poslovnih skupova, tim building.

U okviru ovog hotela u Nacionalnom parku Sutjeska, su:

 • Jednokrevetne sobe
 • Dvokrevetne sobe
 • Trokrevetne sobe
 • Apartmani
 • Restoran Mladost
 • Parking
 • Kamp prostor

 

Paviljon A

Paviljon A se nalazi pored Hotela Mladost. Pruža udoban smeštaj, i sadrži: jednokrevetne i dvokrevete sobe, i jednu petokrevetnu sobu. Gosti paviljona A mogu koristiti besplatan WiFi, parking, veliki otvoren bazen, sportske terene, kao i organizovane ture za razgledanje nacionalnog parka uz pratnju vodiča i prevoz i ručak u prirodi.

 

Vila Silver I

Vila Silver I se nalazi na Tjentištu, u blizini spomenika. Ova novoizgrađena vila pruža udoban smeštaj u 3 moderno opremljena apartmana sa po 6 ležaja. Svaki apartman sadrži dve spavaće sobe i dnevni boravak, besplatan WiFi, kablovske kanale, kupatilo sa tuš kabinom, toaletnim priborom i fenom za kosu. U blizini se nalazi Restoran Komlen, u kome se poslužuju obroci ukoliko se odlučite za noćenje sa doručkom, polupansion ili pun pansion.

vile_silver_nacionalni_park_sutjeska

 

Vila Silver II

Vila Silver II se nalazi u blizini spomenika na Tjentištu. Ovaj novoizgrađeni objekat nudi luksuzan smeštaj u dva moderno opremljena apartmana, koja sadrže dve spavaće sobe sa 6 ležaja, dnevni boravak, saunu i đakuzi. Za boravak u ovoj luksuznoj vili možete se odlučiti za noćenje sa doručkom, polupansion ili pun pansion, a obroci se služe u Restoranu Komlen koji se nalazi u neposrednoj blizini Vile Silver II.

 

Bungalov

Bungalov se nalazi 200m udaljen od Hotela Mladost, u okviru Omladinskog kampa na Tjentištu, a sadrži četiri dvokrevetne sobe.

 

Planinska kuća Donje bare

Planinska kuća Donje bare se nalazi na samom jezeru Donje bare, a od Tjentišta je udaljena 20km. Ova kompletno opremljena kuća, koja se možete iznajmiti dnevno, ima dve spavaće sobe, dnevni boravak sa kaminom, kuhinju i kupatilo.

 

Planinska kuća Dobre vode

Planinska kuća Dobre vode se nalazi 45km udaljena od Tjentišta. Kompletno opremljena kuća, koja se možete iznajmiti dnevno, ima dve trokrevetne sobe, jednu jednokrevetnu sobu, dnevni voravak, kuhinju i kupatilo.

 

Planinska kuća Orlovačko jezero

Planinska kuća Orlovačko jezero se nalazi blizu jezera Orlovačko jezero i kampa, a od Tjetišta je udaljena oko 50km. Kompletno opremljena kuća, koja se možete iznajmiti dnevno, ima dve spavaće sobe, dnevni boravak sa kaminom, kuhinju i kupatilo.

 

Katuni u Nacionalnom parku Sutjeska

Katuni u Nacionalnom parku Sutjeska su nov atraktivan smeštaj, koji se nalazi u podnožju Maglića, na Prijevoru, na 1700m nadmorske visine. Ovi potpuno savremeni katuni imaju kapacitet od 15 ležajeva, a izgrađeni su u tradicionalnom stilu.

 

Restoran Komlen

Restoran Komlen se nalazi na Tjentišu, u blizini spomenika. Ovaj restoran nacionalne kuhinje ima salu sa 40 mesta i ljetnju baštu sa 150 mesta. Na meniju se nalazi veliki broj specijaliteta nacionalne i internacionalne kuhinje, veliki izbor vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića i toplih napitaka. 

restoran_komlen_nacionalni_park_sutjeskaRestoran “Komlen”

U restoranu Komlen uživaće te u pogledu na vrhove Zelengore, Maglića i Volujka, a udaljena huka planinskih reka i cvrkut ptica popuno će vas opustiti.

 

Omladinski kamp Tjentište

Omladinski kamp Tjentište se nalazi na Tjentišu, u okviru Nacionalnog parka Sutjeska, a od Hotela Mladost je udaljen 200m.

 

Aktivnosti

U nacionalnom parku Sutjeska vas očekuju mnogobrojne aktivnosti, kao što su: planinarenje, pešačenje, kupanje u velikom bazenu, razna vrste sportova, alpinizam, biciklizam, posmatranje ptica i još mnogo toga.  

 

Pešačke ture

Nacionalni park Sutjeska svim posetiocima nudi različite organizovane pešačke ture, kako bi ste na najbolji način obišli najveće atrakcije ovog nacionalnog parka. U ponudi su jednodnevne i višednevne pešačke ture.

U okviru jednodnevnih pešačkih tura, možete izabrati nekoliko organizovanih pešačkih tura ili alpinističku turu, kao što su:

 • Jednodnevna tura Donje Bare (srednje teška pešačka tura 5 sati)
 • Jednodnevna tura Perućica (lakša pešačka tura 3,5 sati)
 • Alpinistički uspon Maglić

 

Pešačke staze

Za sve ljubitelje prirode, koji žele da obiđu Nacionalni park Sutjeska, namenjene su mnogobrojne pešačke staze različite težine. Izaberite pešačke staze prema svojim sposobnostima.

Lakše pešačke staze

 • Staza 3: Donje Bare – vidikovac Borić (2km; 40min)
 • Staza 7: Prijevor – Trnovačko jezero (4km; 1 sat 30 min)
 • Staza 8: Prijevor – Suha (6km; 2 sata)

Srednje pešačke staze

 • Staza 2: Kovačev panj (620m) – Donje Bare – Gornje Bare – Orlovačko jezero (1438m) (21km; 6 sati)
 • Staza 4: Dragoš Sedlo – Suha (11km; 3 sata)
 • Staza 12: Suha – Trnovačko jezero (14km; 4 sata)

Teške pešačke staze

 • Staza 1: Tjentište (559m) – Borovno – Dragoš Sedlo – Lokva Dernečište – Maglić (2386m) (22km; 8 sati)
 • Staza 5: Suha – Volujak (2294m) (1km; 4 sata)

Alpinističke staze

 • Staza 6: Prijevor – Maglić (2km; 3 sata)

 

Biciklističke staze

Ukoiliko želite da biciklom obiđete Nacionalni park Sutjesku, ovde vas čekaju biciklističke staze u dužini 48 sati, a u Info centru možete iznajmiti bicikl.

Deonice biciklističke staze se kreću u pravcu: Tjentište – Milin klade – Hrčavka – Donje Bare – Hrčavka – Dobri do – Ljubin grob – Crno Jezero – Stari katun Videž – Zavidež – Džafer potok – Orlovačko jezero.

 

Sportsko-rekreativni centar

Sportsko-rekreativni centar se nalazi na Tjentišu u blizini Hotela Mladost. Sadrži terene za fudbal, košarku, odbojku, rukomet, atletiku, kao i otvoren bazen veličine 16000 m². Ovaj sportsko- rekerativni centar na Tjentištu je idealan za sportske pripreme i sportska takmičenja.

 

Planinski vodiči

U nacionalnom parku Sutjeksa su zaposleni sertifikovani i specijalizovani stručni planinski vodiči, koji će Vam pružiti svu potrebnu pomoć i Vaš boravak učiniti ugodnijim i sigurnijim. 

Park nudi vodiče za:

 • Planinski turizam
 • Kanjoning
 • Naučno-edukativni turizam
 • Kulturno-istorijski turizam
 • Eko-turizam

 

Manifestacije

Posetite tradicionale manifestacije u Nacionalnom parku Sutjeska:

 • Obilježavanje Dana EUROPARC-a - 24. maj
 • Obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životne sredine - 05. jun
 • Obilježavanje Dana bitke na Sutjesci - 13. jun
 • Planinarska akcija Vidovdanski uspon na Maglić - 28. jun
 • Parkovijada - jun
 • Kamp prijateljstva - jul
 • Planinarska akcija "Jezera Zelengore" - avgust

 

Kontakt

Tel centrala: +387 58 233 102
Fax: +387 58 233 114

Rezervacije
Tel: +387 58 233 130

Generalni direktor 
G-din. Dr. Dejan Pavlović

Tel: +387 58 233 200   
Fax: +387 58 233 114   
E- mail: pavlovicradiology@yahoo.com

Mapa