OPŠTINA ALEKSANDROVAC

OPŠTINA ALEKSANDROVAC
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Aleksandrovac, Rasinski okrug

Opština Aleksandrovac se prostire u centralnom delu Srbije. Zapadna teritorija opštine predstavlja krajnje delove Dinarskog planinskog sistema (Goč, Željin i Kopaonik), pravca pružanja sever - jug. Raščlanjenost terena je izrazita i kreće se od 190 do 1785 m nadmorske visine.

Opština Aleksandrovac Vinogradarstvo i vinarstvo
  
Pod pojmom župa se najčešće podrazumeva blago zatalasana kotlina sa nadmorskom visinom od 250 do 700 m.

Opština Aleksandrovac Poljane u Župi Aleksandrovačkoj

Teritorija ima nekoliko morfoloških celina. 
Uglavnom su to brežuljkasto-brdoviti i nisko-planinski predeli u istočnom delu opštine i predeli sa izrazito planinskim karakterom na zapadu.

To su: Donja Župa i planinsko zaleđe Gornja Župa.

Donja Župa predstavlja geografsku celinu sa nizom fizičko-geografskih i kulturno-istorijskih osobenosti. 

Planinska Župa se izdiže iznad zatalasane jezerske površi Donje Župe i nižih dolinskih strana rečnih tokova zahvatajući najveći deo teritorije. 

ISTORIJA ALEKSANDROVCA

Opština Aleksandrovac Poljane u Župi građene u vinogradima

Prema istorijskim i arheološkim izvorima u Župi se pravi vino već više od 3000 godina. Župa zauzima značajno mesto u vekovnoj tradiciji srpskog vinogradarstva i vinarstva. U pisanim dokumentima prvi put se pominje još 1196. godine u Studeničkoj povelji, gde stoji zapisano da je župan Stefan Nemanja manastiru Studenici darovao vinogradarska sela u Župi.

Kožetin je 1. marta 1880. godine proglašen za varošicu, a 19. juna 1882. godine, po Aleksandru Obrenoviću, Kožetin je promenio svoje ime u Aleksandrovac.
Imajući u vidu značaj Kožetina u prošlosti Župljani su učinili veliki gest – zadržali su i ime Kožetin, za neselje koje se nalazi u produžetku Aleksandrovca.

TURISTIČKE ATRAKCIJE ALEKSANDROVCA

Opština Aleksandrovac Manastir Rudenica

U ovom kraju se nalaze mnogi stari manastiri – ostaci manastira Drenča iz 14. veka i manastira Rudenice iz 15. veka, kao i ostaci srednjovekovnog naselja Koznik, udaljenog od Aleksandrovca samo 10 km.

  • Manastir Rudenica
  • Manastir Drenča
  • Zavičajni muzej Župe u Aleksandrovcu
  • Muzej vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu
  • Stari grad Koznik
  • Stara vinogradarska naselja (Poljane)

VINSKI PUT ŽUPA ALEKSANDROVAČKA

Opština Aleksandrovac Mapa Vinski put Župa Aleksandrovačka

Kažu da ako želiš nekoga dobro upoznati onda je nabolje sesti sa njim za sto i piti dobro vino.
A kada se pomene grad Aleksandrovac i Župa prva asocijacija su vinogradi i naravno dobro vino koje je slavu ovog kraja pronelo na daleko.

Vino je Božije piće pa se  zato i veruje da u kraju gde uspeva grožđe žive dobri, plemenini i veseli ljudi koji znaju odgajiti i dobro grožđe i od njega napraviti vino - piće Bogova.

Da biste se uverili  u originalnost i autentičnost domaćih župskih vina morate lično posetiti sve vinarije, vinske kuće i podrume u Župi. 

ŽUPSKA BERBA

Opština Aleksandrovac Župska berba

Najveća svetkovina vinogradara Aleksandrovačke župe je manifestacija Župska berba koja se tradicionalo održava krajem septembra u Aleksandrovcu.

U okviru ove manifestacije posetioci imaju priliku da uživaju u raznim kulturno-umetničkim dešavanjima, ali i da degustiraju kvalitetno vino čuvenih vinara iz Župe.

Mapa