OPŠTINA SVILAJNAC

OPŠTINA SVILAJNAC
5 zvezdica od 1 glasova

Kontakt

Opština u Pomoravskom okrugu

Opština Svilajnac se nalazi u Pomoravskom okrugu i pripada srednjem Pomoravlju jer se cela njena zapadna strana oslanja na tok iste reke i velikim delom čini njenu prirodnu granicu.

Teritorija opštine obuhvata i jednu manju geografsku celinu, Donju Resavu, koju čini donji tok istoimene reke i njeno ušće u Veliku Moravu čija je desna pritoka. Brdski predeli na severoistoku-istoku postepeno prelaze u Homoljske planine i Beljanicu (1339 m), a na jugoistoku i jugu u Kučajske planine (1243 m).

Severozapadna oblast je obeležena nizijskim reljefom i srastanjem aluvijalnih ravni Resave i Velike Morave. Geografski položaj opštine Svilajnac je veoma povoljan. Položaj na desnoj obali Velike Morave i u donjem toku Resave daje izvanredne mogućnosti za naseljavanje stanovništva, a plodni aluvijalni nanosi pružaju mogućnosti za intenzivno bavljenje poljoprivredom.

Resavska biblioteka

Malo koja ustanova u Srbiji, pogotovo u maloj varoši kao što je Svilajnac, beleži kontinuirano istorijsko trajanje u protekla dva veka. Ove, 2008. godine, navršava se 140 godina postojanja Resavske biblioteke u Svilajncu koja je osnovana kao Čitaonica Omladine Resavske avgusta 1868. godine. Čitaonica je ubrzo postala značajna društvena i kulturno-obrazovna ustanova, a mnogi njeni članovi bili su  činovnici, predstavnici u državnim i političkim telima, u prosvetnim ustanovama i trgovačkim organizacijama  koji su pokretali mnoge  akcije korisne za Svilajnac.

Čitaonica Omladine Resavske menja svoje ime 1905. godine u Biblioteka Omladine Resavske, a svoj današnji naziv Resavska biblioteka je dobila poslednjim Pravilima iz 1931. godine. Zakoračivši u 21. vek, posle decenije stagniranja uslovljenih društvenim okolnostima, Resavska biblioteka počinje rad na reorganizaciji i modernizaciji svoje delatnosti u skladu sa zahtevima novog milenijuma.

Svilajnačka crkva

Svilajnačka crkva, posvećena Prenosu moštiju Svetog Nikole građena je tokom 1827. godine. Podignuta je zalaganjem kneza Miloša Obrenovića i velikim angažovanjem resavskog knjaza Milosava Zdravkovića Resavca. Zahvaljujući visokom političkom položaju i ugledu koji je Resavac uživao kod kneza, na izgradnji crkve angažovani su najpoznatiji neimari toga doba – Janko Mihailović i Nikola Đorđević. Izrada prvog ikonostasa, koji je premešten u crkvu u selo Dubnica, poverena je Jovanu Sterijeviću, poznatijem kao Janja Moler. U porti hrama je staro groblje gde su sahranjivani ugledni Svilajnčani i sveštenici.

Spomenici u Svilajncu

U spomen hrabrosti i odvažnosti Stevana Sinđelića - resavskog vojvode i junaka Prvog srpskog ustanka 1991. godine podignut je spomenik. Rad je akademskog vajara iz Beograda Mihaila Paunovića i rađen je u bronzi.

Spomenik Mare Resavkinje podignut je 1926. u čast palim ratnicima varoši Svilajnca u borbama 1912-1918. god.

Industrijska zona Svilajnac

Industrijska zona Svilajnac prostire se na površini od 60 hektara.

Sve lokacije su obrađene planskom i logističkom dokumentacijom i infrastrukturno su opremljene.

Mnoge svetske poznate kompanije prepoznale su potencijal Svilajnca i otvorile svoje fabrike koje uspešno posluju: Panasonic, Japan; PORR, Austrija; Green Only, Izrael; Tri Stan Fresh, Holandija; Conti 3 S.r.l, Italija.

Mapa