OPŠTINA SRBOBRAN

OPŠTINA SRBOBRAN
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

 

Opštinska uprava Srbobran

Opština Srbobran se nalazi u Vojvodini (Srbija), i zauzima središnji deo Bačke. Geografski položaj Srbobrana je veoma povoljan. Sem vodenog puta Velikim bačkim kanalom kojim je preko Dunava i Tise povezan sa svetskim vodenim putevima, kroz njega prolaze i dva veoma značajna suvozemna puta koja se ukrštaju u samom centru grada. Ovako povoljan geografski položaj i blizina glavnog grada Vojvodine Novog Sada, uticala su da se Srbobran razvije u jedno od većih naselja u Vojvodini. Od 1918. godine, Srbobran nosi svoje današnje ime, dobijeno po šancu koji je 1848. godine građen za odbranu naselja kod današnje Srbobranske ulice. U pomenutom šancu nalazili su se Srbijanci, pa je zbog toga šanac nazvan "srbijanski", a potom i "Srbobran". Po tom šancu, naselje je dobilo današnje ime Srbobran. Najstariji pisani podatak o naselju je iz 1338., pod nazivom Sentomaš (Sveti Toma).

Najveće prirodno bogatstvo opštine Srbobran je izuzetno kvalitetno poljoprivredno zemljište. To zemljište po pedološkom sastavu čine cernozemi i livadske crnice na lesnoj podlozi. Od podzemnih voda, najveći značaj imaju termalne vode sa povoljnom temperaturom, ali se one za sada nedovoljno koriste. U površinske vode se ubrajaju: rečica Krivaja, Veliki Bački kanal (u sastavu hidro sistema Dunav-Tisa-Dunav) i bare među kojima je najpoznatija Beljanska.

Opština Srbobran se nalazi u Vojvodini i zauzima središnji deo Bačke na površini od 284 km². Opštinu čine ti naselja: Srbobran, Turija i Nadalj.

Kulturno-istorijski spomenici:

  • Crkva Svetog Bogojavljenja u Srbobranu (građena od 1787-1807), ikonostas je radio poznati slikar Novak Radonić
  • Kapela Svetog Georgija iz 1884. godine koju je podigao Lazar Dunđerski, veleposednik i u kojoj je sahranjena Lenka Dunćerski i drugi članovi porodice.
  • Rimokatolička crkva Uzvišenja svetog Krsta u Srbobranu iz 1815. godine
  • Crkva Svetog Nikolaja u Turiji iz 1750. godine, ikonostas je radio Jovan Klajić
  • Srpska pravoslavna crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Nadalju iz 1813.godine

Mapa