OPŠTINA ŠAVNIK

OPŠTINA ŠAVNIK
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Šavnik
  81450 Šavnik
  Crna Gora
 • Telefon: +382 40 266 103
 • Telefon: +382 40 266 127
 • Telefon: +382 40 266 108
 • Fax: +382 40 266 231
 • Pošalji e-mail

Opštinska uprava Šavnik

Opština Šavnik se nalazi u sjevernom dijelu Crne Gore, u visoko-planinskoj zoni Dinarida. Šavnik nalazi se na sastavu tri rijeke Bukovice, Bijele i Šavnika na nadmorskoj visini 840m.To je naselje na najnižoj koti u opštini. Za razliku od većine naselja u opštini, koja datiraju po nekoliko vjekova, naselje Šavnik je novo, a osnovano je 1861. godine. Osnovali su ga doseljenici iz drugih krajeva Crne Gore i Hercegovine. To su bili trgovci, tufegdžije i kovač,i zanimanja koja su bila neophodna drobnjačkim stočarima i ratnicima. Reljef je jako dinamičan i složen. Čine ga planinski masivi, visoravni i doline rijeka i kanjon. Opština Šavnik nalazi se u području u kome vlada izrazito planinska klima. Poljoprivreda je vjekovima bila osnovna djelatnost ljudi ovog kraja, a gajenje ovaca, koza, goveda i konja je tradicija.

Vode su veliko bogatstvo opštine, izvorske vode i izgradnja postrojenja za punjenje i flaširanje, izvor Maljen u Gornjoj Bukovici već je u eksploataciji; tamo je izgrađena fabrika vode “Gorska” koja zapošljava petnaestak radnika i već je našla svoje mjesto na tržištu. U šavničkoj opštini ima pet rijeka, i mogu se njenom u pravom smislu nazvati, jer u njoj sve izviru i gube svoja imena. To su: Tusinja, Bukovica, Bijela, Šavnik i Komarnica. Od ukupno 20 durmitorskih jezera dva se nalaze u šavničkoj opoštíni; tu je i Pošćensko jezero, koje svojom živopisnom ljepotom činie selo Pošćenje jedno od najljepših sela u Republici.

Šavnik je poznat i po dva prirodna fenomena. Prvi, u danima oko ravnodnevnice sunce se radja i zalazi dva puta u toku dana. Ujutru sunce izadje iza brda Kravice i oko dva sata poslije podne zadje za brdo Gradac. Kasnije, oko tri i po sata sunce opet izgrije i pojavi se u kanjonu Bukovice da bi na kraju dana zašlo za Vojnik. Drugi fenomen povezan je s rekom Šavnik koja u vrućim letnjim danima zna po nekoliko puta dnevno presušiti i ponovno nadoći.

 

Mapa