OPŠTINA RIBNIK

OPŠTINA RIBNIK
5 zvezdica od 1 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Rade Jovanića bb
  79288 Ribnik
  Bosna i Hercegovina
 • Telefon: +387 50 430 070
 • Telefon: +387 50 430 071
 • Fax: +387 50 430 075
 • Pošalji e-mail

Opštinska uprava Ribnik

Opština Ribnik se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske i jedna je od graničnih i rubnih opština ovog dijela Republike Srpske. Opština Ribnik obuhvata naselja: Ribnik, Previja, Vrbljani, Sitnica i Crkvina.

Ribnik kao naselje nastao je na lijevoj obali rijeke Ribnik, koja izvire nekoliko kilometara južno od samog naselja. Status opštine Ribnik prvi put dobija 1918. godine. U Kraljevini Jugoslaviji dio je Vrbaske banovine. Dejtonskim mirovnim sporazumom potpisanim 1995. godine uspostavljena je entitetska linija koja je prostor opštine Ključ podijelila na dva dijela, opštinu Ribnik u Republici Srpskoj i opštinu Ključ u Federaciji BiH.

Na teritoriji opštine nalaze se izvori dviju planinskih rijeka Sane i Ribnika i dviju rječica Stanička i Banjica. Zapadni dijelovi planinskog reljefa obiluju mnoštvom izvora pitke vode. Najveći dio ovih izvora nije iskorišten. Oko 70% prostora opštine Ribnik pripada brdsko– planinskom pojasu.

Srednje visoke planine Dimitor, Šiša, Lisina, Osoje i Manjača čine glavninu teritorije obrasle šumom sa velikim planinskim pašnjacima Crkveno, Resenovača, Jarčište, obronci Dimitora i Manjački plato. Opština je bogata šumom, vodom i netaknutom prirodom. Ribnik karakteriše ekološki čista sredina, naročito bogatstvo u vodi i šumama zahvaljajući čemu je razvijen i turizam, prije svega lovni i ribolovni. Kao ribolovna destinacija Ribnik je jedna od najpoznatijih u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Pored ribolova i lovni turizam u Ribnik privlači veliki broj ljubitelja lova i prirode. Na našim terenima ima rijetke divljači kao što su medvjed, tetrijeb i srneća divljač. Zahvaljujući sportskom ribolovu i lovu, Ribnik godišnje posjeti značajan broj stranih turista.

Nakon 15 godina samostalnog egzistiranja Opština je dobila karakter ekonomski samoodržive sredine. Ribnik je danas opština koja ima jasnu perspektivu privrednog, kulturnog i ekološkog razvoja.

 

Mapa