OPŠTINA OSMACI

OPŠTINA OSMACI
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Osmaci

Opština Osmaci se nalazi u istočnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Geografski položaj opštine Osmaci spada među značajnije faktore njenog društvenog razvoja. Područje opštine, u cjelini, nalazi se u pojasu umjereno kontinentalne klime. Osim prirodnih resursa i klima, kao prirodni uslov, determinirajuća je pretpostavka pri izboru proizvodne orijentacije u poljoprivredi ali i drugim privrednim aktivnostima. Područje opštine Osmaci raspolaže raznovrsnim prirodnim bogatstvom koje je više značajno sa aspekta kvantiteta nego kvaliteta. Ipak, uz racionalno korištenje, ovi resursi predstavljaju važan oslonac budućem razvoju opštine.

Opština Osmaci predstavlja jednu od najmlađih opština u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Opština Osmaci sa sadašnjim aministrativnim kapacitetima nastala je 1992. godine od dijela predratne opštine Kalesija.

Osmaci kao naseljeno mjesto prvi put se spominju početkom XVIII vjeka,  tačnije 1717. godine kao mjesto na kom su u okviru Bečkog rata vođene bitke između austrijske  i turske vojske. Po prvom austrijskom popisu od 1879. godine, mjesto Osmaci se prvi put spominje kao Osmak u okviru opštine Osmak, kotar Vlasenica.

Mapa