OPŠTINA DANILOVGRAD

OPŠTINA DANILOVGRAD
4 zvezdica od 3 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Danilovgrad, Crna Gora

Opština Danilovgrad nalazi se u središnjem dijelu Crne Gore. Zauzima površinu od 501 km².
Graniči se sa opštinama: Podgorica, Nikšić, Cetinje i Kolašin, sa kojima je povezana dobrim komunikacijama.
zeta-danilovgrad
 
Bjelopavlićka ravnica zauzima površinu od oko 160 km². Kroz nju protiče rijeka Zeta, što daje mogućnost za intenzivan razvoj poljoprivrede.
Na jugozapadu se prostire planina Garač, sa najvišim vrhom od 1436 metara, a sjeveroistočno se uzdiže planina Prekornica, sa najvišim vrhom od 1927 metara.
Prema posljednjem popisu opština ima 18.472 stanovnika. Administrativni i kulturni centar opštine je Danilovgrad, sa preko 5.000 stanovnika.

Istorija opštine Danilovgrad

Dolina Zete sa komunikacijskim i geomorfološkim prednostima, posjeduje tragove kulturnog kontinuiteta od praistorije. Arhitektonski ansambli i nekropole na Tarašu, Crkvinama, Sigama. Podvrhu i Šipkovoj Glavici svjedočanstva su o prestižnim kulturnim dometima ovdašnjih stanovnika iz antičke epohe. Srednjovjekovni grad Spuž pominje jedna povelja iz 1378. god.  Iz srednjeg vijeka sačuvani su fragmenti živopisa iz crkve Sv. Vračeva iz Slatine i podaci o podizanju hrama Sv. Arhanđela Mihaila.

njegoseva-ulica-danilovgrad

Sredinom XVII vijeka Sv. Vasilije Jovanović je utemeljio značajno svetilište u Ostroškim stijenama koje od 1671. godine postoji kao jedno od najvažnijih svetilišta na Balkanu, a kao jedinstveni ansambl pećinskih hramova i zidnog slikarstva iz XVII vijeka, predstavlja izuzetnu kulturnu riznicu.

U drugoj polovini XIX vijeka stvorili su se povoljni uslovi za podizanje grada u Bjelopavlićima. Nastojanja knjaza Nikole o izgradnji nove varoši u Bjelopavlićima ostaju tragovi  Novi dvor Njegove Svetosti, Senat, Tavnica, Škola, Crkva, Kule za odbranu mosta. Najvažniji detalj u nastojanjima za povezivanje obala rijeke Zete i čvršćeg povezivanja Stare Crne Gore i Brda je izgradnja mosta koja je počela 1868. godine, a pušten je u rad 16. septembra 1870. godine. Tako je tih dalekih godina ubrzano Danilovgrad dobijao svoju infrastrukturu. Pored glavnih putnih pravaca formiraju se i nova naselja i niču novi privredni subjekti,  to su zahtjevi ovoga vremena.

Privreda opštine Danilovgrad

Privredna struktura Opštine Danilovgrad je vrlo razuđena i raznovrsna. Područje je bogato prirodnim resursima: zemljom, vodom, šumom, kamenom i značajnim potencijalima kada je turizam i poljoprivreda u pitanju. 

Područje je takođe bogato prirodnim nalazištem AG kamena.

Turistički potencijali opštine Danilovgrad

Planinski dio regiona iznad 1000m nadmorske visine, obrastao šumom, sa divnim predjelima, pruža mogućnost za razvoj planinskog turizma. Izletničko-vikend naselje Studeno je posebno primamljivo za goste. Predjeli koji su takođe pogodni za razvoj turizma su prostori Vukotice, Studenog, Ponikvice, Borovog Dola, Ivanj Uba i Topolova.

most-na-zeti

Lijepa priroda, povoljan geografski položaj, kao i znatan broj kulturno-istorijskih spomenika i arheoloških lokaliteta, pružaju realne mogućnosti za razvoj turizma, posebno vjerskog, lovnog i izletničkog - planinskog.

Zavičajni muzej i Gradska biblioteka smješteni su u zgradi starog Knjaževog dvora izgrađenog 1873/74 i prve Učiteljske škole u Crnoj Gori 1919-1929. U zgradi Muzeja se takođe nalazi rekonstrukcija oltarskog dijela srednjeg broda bazilike sa Gradine martinićke.

Lovni turizam se oslanja na lovno-privrednu osnovu.Granice lovišta se poklapaju sa granicama katastra Opštine Danilovgrad.

Manastir Ostrog

Manastir Ostrog spada među najposjećenije manastire na Balkanu. Posjećuju ga u grupama i pojedinačno iz svih krajeva svijeta pripadnici raznih vjera. Mošti Sv. Vasilija Ostroškog - pravoslavni, muslimani i katolici smatraju čudotvornim.

manastir-ostrog

Osnovan je početkom druge polovine XVII vijeka, od mitropolita zahumsko-hercegovačkog Vasilija Jovanovića, kasnije nazvanog Sv. Vasilije Ostroški.

Čine ga dvije pećinske crkvice - Donja i Gornja. Donju je, po kazivanju sagradio mitropolit Vasilije i posvećena je Vavedenju presvete Bogorodice, a Gornja Časnom Krstu.

 

Kontakt

Tel: +382 20 812 101
Tel: +382 20 810 140

predsjednik Opštine
Branislav-Brano Đuranović

Tel: +382 20 812 022

Mapa