TURISTIČKA ORGANIZACIJA PANČEVA

TURISTIČKA ORGANIZACIJA PANČEVA
5 zvezdica od 4 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Vojvode Petra Bojovića 2
  26000 Pančevo
  Srbija
 • Telefon: +381 13 333 399
 • Fax: +381 13 333 399
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme Trenutno otvoreno

  Ponedeljak 08:00 - 20:00
  Utorak 08:00 - 20:00
  Sreda 08:00 - 20:00
  Četvrtak 08:00 - 20:00
  Petak 08:00 - 20:00
  Subota 09:00 - 14:00

kula_svetionik

 

Pančevo

Pančevo je grad na ušću Tamiša u Dunav, 15 km severoistočno od Beograda. Sedište je južnobanatskog okruga i ekonomski i kulturni centar Južnog Banata.

Tokom XIX veka Pančevo kao graničarsko mesto između dva carstva postalo je značajni privredni i trgovački centar. Građanski život obeležiće plansko uređenje grada koje je sproveo brigadir Mihovil Mihaljević na čijim se osnovama grad razvija i danas.

pancevo

Zbog prirode u okolini, izgleda grada i mnogih očuvanih građevina, Pančevo je i značajan filmski centar gde su snimane i mnoge kultne scene iz filmova poput „Maratonci trče počasni krug”, „Ko to tamo peva”, „Balkan ekspres”.

Na teritoriji grada nalaze se tri spomenika kulture od izuzetnog značaja: Crkva Preobraženja Gospodnjeg, manastir Vojlovica i arheološko nalazište „Starčevo grad”.

 

Znamenite ličnosti Pančeva

U Pančevu su rođene, živele, radile ili neko vreme boravile mnoge važne ličnosti iz sveta privrede, umetnosti, kulture i humanitarnog rada, mnoge vojskovođe i političari. 

Kao najpoznatiji i najzanačajniji, rođeni Pančevac, svakako se ističe Đorđe Vajfert - tvorac modernog rudasrtva Srbije, prvi i doživotni počasni guverner Narodne banke Srbije, industijalac, graditelj i veliki dobrotvor. 

Zbog njegove značajne zaostavštine Turistička organizacija Pančeva formirala je Vajfertovu rutu, putem koje se može pratiti život i delo Đorđa Vajferta od njegove rodne kuće do mesta gde je sahranjen. 

Od drugih ličnosti se izdvajaju: Mihajlo Pupin, Ilija Milosavljević Kolarac, Dr. Vladimir Aleksić, Uroš Predić, Konstantin Danil, Olga Smederevac, Stevan Šupljikac, Isidora Sekulić, Prota Vasa Živković, Miloš Crnjanski, Jovan Jovanović Zmaj, Miroslav Mika Antić, Dr. Svetislav Kasapinović, Milan Zako, Ljubica Hadži Pavlović i Jovan Pavlović.

 

Industrijsko nasleđe Pančeva

Poznato je da je u Pančevu 1722. godine osnovana prva pivara na Balkanu. Na istom prostoru danas se nalaze ostaci Vajfertove pivare. Kao simboli grada ističu se i kule svetionici podignuti 1909 godine. Svetionici su jedinstveni kao jedini svetionici u paru na celom toku Dunava. U gradu je očuvana i fabrika svile, kao i železniko nasleđe, magacini, mlinovi. U gradu se nalazi i najveća zbirka starovremenih motocikala u Srbiji.

 

Šta posetiti u Pančevu

Ako se pitate šta posetiti u Pančevu Turistička organizacija Pančeva predlaže parkove prirode, specijalne rezervate, muzeje, manastir Vojlovicu, Park Barutanu i još mnogo toga.

 

Parkovi i izletišta u blizini Pančeva

U blizini Pančeva nalaze se omiljena izletišta Pančevaca, dva specijala rezervata, gradska šuma i park prirode.

Reke Tamiš i Dunav, Istorijski park - Narodna bašta, park ekstremnih sportova „Barutana” u kome se nalazi i najveća veštačka stena u Srbiji, Gradska šuma, Park prirode „Ponjavica”, Spomenik prirode „Ivanovačka Ada”, kupalište Bela Stena, pešačke kulturne staze i Euro VAnchorelo trasa samo su deo ponude zbog koje se morate zaljubiti u ovaj grad. 

deliblatska_pescara

U blizini je jedinstven fenomen i najveća pustinja Evrope Deliblatska peščara.

 • Park prirode Ponjavica
 • Specijalni rezervat prirode Ivanovačka Ada
 • Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara
 • Gradska šuma

 

Crkve u Pančevu

Pančevo je zabeleženo i kao mesto od značaja za razvoj kulture i prosvete srpskog naroda sa obe strane Dunava. Dva tornja Svetouspenske crkve simbolično predstavljaju srpski narod u dve carevine. Gradnju crkve pomogao je Karađorđe zbog pomoći Srba iz Pančeva ustanicima u Šumadiji.

hram_svetog_preobrazenja_gospodnjeg_pancevo

Veoma značajna je i crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koja ima velik kulturno istorijski značaj, kao prva crkva nakon turskog perioda, koja vraća Srpsko-Vizantijski stil gradnje. Ikonostas je sa 34 ikone oslikao naš poznati slikar Uroš Predić, dok je zidove crkve oslikao Stevan Aleksić.

 

Muzeji u Pančevu

Za ljubitelje istorije i kulture nezaobilazna je poseta zgradi magistrata – danas Narodni muzej Pančevo, u kojoj se između ostalog čuva i čuvena slika Paje Jovanovića „Seoba Srba”, kao vredni eksponati "Starčevačke kulture". Takođe Istorijski arhiv u Pančevu, jedan je od najznačajnijih čuvara kulturno-istorijskog nasleđa u Srbiji.

zeleznicka_muzejska_kompozicija

 • Narodni muzej Pančevo
 • Železnička muzejska kompozicija
 • Muzejska zbirka starovremeskih motocikala
 • Istorijski arhiv Pančeva

 

Arheološko nalazište Neolitsko Starčevo

Arheološko nalazište Neolitsko Starčevo nalazi se na par kilometara od Pančeva, na ulazu u selo Starčevo. 
Pretpostavlja se da Stračevačka kultura datira iz perioda petog milenijuma pre nove ere i predstavlja početke stalnog naseljavanja i razvoja poljoprivrede.

 

Biciklističke staze u Pančevu

Biciklističke staze u Pančevu su deo EuroVelo projekta evropske biciklističke mreže, koja spaja biciklističke staze u jedinsveni sistem i omogućava pravu evropsku avanturu dugu 70 000km.

Biciklistička staza koja prolazi kroz Srbiju nosi broj 6 i poznata je kao "Rečna ruta".

 

Kružna pešačka staza

Kružna pešačka staza manastir Vojlovica - Ivanovačka ada je dužine 32 km i pruža mogućnost da za kratko vreme upoznate lepote Dunava, reke Nedele i rezervate prirode, kao i duhovi centar ovog kraja, manastir Vojlovicu.

kruzna-pesacko-biciklisticka-staza-vojlovica-ivanovo

 

 

Pančevačka avantura

Na par minuta od centra Pančeva nalazi se Park Barutana i počinje prava pančevačka avantura. Na 3 hektara Park Barutana je predviđen za ekstremne sportove. Tu se nalazi najveći skejt i biciklistički teren u Srbiji i najbolja veštačka stena visine 11 m.

vestacka_stena_park_barutana

Pančevačka avantura nudi:

 • Sportsko penjanje
 • Skejt teren
 • Biciklističke staze
 • Letenje motornim zmajem
 • Vožnja kanuom po Tamišu
 • Streličarstvo
 • Jahanje
 • Streljaštvo
 • Pešačenje po prirodnim rezervatima
 • Posmatranje ptica

 

Manifestacije u Pančevu

Turistička organizacija Pačeva organizuje niz manifestacija sa ciljem da promoviše turističe, kuturno-umetničke i privredne potencijale grada Pančeva. Tokom juna meseca organizuje se manifestacija „Dani Vajferta”.

 • Dani Vajferta - jun
 • Pančevačka avantura - septembar

 

Promocija turističkih vrednosti grada Pančeva

Osnovna delatnost Turističke organizacije Pačeva je promocija turističkih vrednosti grada Pančeva.

informativnom centru Turističke organizacije Pančeva možete dobiti informacije o poseti muzejima, galerijama, rekreativnim centrima, izletima, parkovima i rezervatima prirode, restoranima, a možete kupiti i suvenire sa simbolima Pančeva.

Mapa