TURISTIČKA ORGANIZACIJA PRIJESTONICE CETINJE

TURISTIČKA ORGANIZACIJA PRIJESTONICE CETINJE
5 zvezdica od 11 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Bajova 2
  81250 Cetinje
  Crna Gora
 • Telefon: +382 41 230 250
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme Trenutno otvoreno

  Ponedeljak 07:00 - 15:00
  Utorak 07:00 - 15:00
  Sreda 07:00 - 15:00
  Četvrtak 07:00 - 15:00
  Petak 07:00 - 15:00

Promocija Prijestonice Cetinje

Turistička organizacija Prijestonice Cetinje osnovana je u martu 2005. godine. Osnivač Organizacije je Prijestonica Cetinje, a njena prava i obaveze utvrđene su Zakonom o turističkim organizacijama i Statutom Turističke organizacije Prijestonice Cetinje.

 

Djelovanje Turističke organizacije Prijestonice Cetinje odnosi se na unaprijeđenje i promociju izvornih vrijednosti područja Prijestonice Cetinje u pravcu razvoja turizma, saradnju sa pravnim i fizičkim licima koja se bave turizmom i ugostiteljstvom, muzejima, crkvama, gradskom upravom, nacionalnom turističkom organizacijom, civilnim sektorom i drugim subjektima koji se na posredan ili neposredan način bave turizmom i ugostiteljstvom. Turistička organizacija Prijestonice Cetinje bavi se i organizacijom kulturnih, sportskih i drugih manifestacija koje doprinose obogaćivanju turističke ponude na gradskom i ruralnom području.

Takođe, pomenuta organizacija podstiče i organizuje aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine, obezbjeđuje smještaj i osmišljava aktivnosti tokom boravka studijskih grupa i novinara na teritoriji Prijestonice Cetinje, pruža informacije turistima, registruje i prati turistički promet i sprovodi druge aktivnosti vezane za ocjenjivanje kvaliteta turističkog proizvoda na području Prijestonice Cetinje.

 

Prijestonica Cetinje

Prijestonica Cetinje se nalazi ispod planine Lovćen u kraškom Cetinjskom polju.

cetinje_nocu_panorama

Cetinje je udaljeno od glavnog grada Podgorice 37 km, a od Budve samo 29 km, što ga čini idealnom turističkom destinacijom za izlete za mnogobrojne turiste koji letuju na Crnogorskom primorju.

Cetinje postaje prestonica početkom 1482. godine, kada je Ivan Crnojević podigao novi dvor, a kroz dve godine i manastir. Ovaj zetski vladar je bio primoran da se povuče iz utvrđenog grada Žabljaka zbog osvajačkih pohoda Turaka. Uspon Cetinja pod Crnojevićima trajao je sve do 1499. godine, kada je Zeta izgubila samostalnost. 

Nov procvat Cetinja počinje 1697. godine, kada vladika Danilo, rodonačelnik crnogorske kraljevske dinastije Petrović, postaje Cetinjski mitropolita. Veliki državnik, pesnik i filozof, Petar II Petrović Njegoš podiže 1838. godine u Cetinju svoju novu vladarsku rezidenciju, koja je poznata pod nazivom Biljarda.

Nakon priznanja Crne Gore, kao samostalne države, na Berlinskom kongresu 1878. godine, pa sve do početka Prvog svetskog rata, u Cetinju su izgrađeni Vladin dom, Kraljevsko pozorište "Zetski dom" i mnoga strana poslanstva, pa Cetinje postaje prava evropska prestonica.

 

Šta obići u Prijestonici Cetinje

Turistička organizacija Prijestonice Cetinje Vam predlaže da obiđete mnogobrojne dvorove, muzeje i spomenike, koji predstavljaju bogatstvo crnogorske Prijestonice, stara poslanstva, crkve i manastire, prelepe cetinjske parkove, kao i Nacionalni park Lovćen i Njegošev Mauzolej na Lovćenu, Nacionalni park Skadarsko jezero, čuvena mesta Njeguši i Rijeka Crnojevića, srednjevekovnu tvrđavu Žabljak Crnojevića iz X veka, i još mnogo toga.

 

Biljarda

Nekadašnja Njegoševa rezidencija, Biljarda je dobila ime po jedinom bilijaru u Crnoj Gori, koji je Njegoš doneo iz Beča.

biljarda_njegosev_muzej_cetinje

Biljarda je impresivna pravougaona kamena građevina u kojoj se nalazi 11 prostorija u prizemlju i 14 prostorija na spratu. Stalna postavka sadrži Njegoševe lične predmete, rukopise, knjige, novac i oružje.

 

Reljefna karta Crne Gore

Reljefna karta Crne Gore se nalazi u novom paviljonu u cetralnom delu dvorišta Biljarde. Nastala je u periodu austrougarske okupacije Crne Gore 1916-1917. godine, a prikazuje sve važnije objekte tadašnje Crne Gore.

 

Dvor Kralja Nikole

Dvor Kralja Nikole je sagrađen 1867. godine u stilu secesije. Dvor je zamišljen da odgovara porodičnom i rezidencijalnom životu vladarske porodice.

dvor_kralja_nikole_cetinje

Dvor kralja Nikole 1926.godine postaje Državni muzej Crne Gore, koji raspolaže sa bogatom arheološkom, etnografskom i umetničkom zbirkom, kao i dvorskom bibliotekom, gde se nalaze i najvažnije knjige, dva Oktoiha – prvoglasnik i petoglasnik.

 

Plavi dvor

Plavi dvor je izgrađen 1896. godine, kao rezidencija prijestolonasljednika Danila, koji je ovde boravio do 1916. godine. Nalazi se između gradskih parkova i sadrži skladno zastupljene razne arhitektonske stilove.

plavi_dvor_rezidencija_predsjednika_crne_gore

Danas Plavi dvor služi kao rezidencija Predsjednika Crne Gore.

 

Muzeji u Cetinju

U Cetinju se nalazi Narodni muzej Crne Gore u okviru kog se nalaze brojni muzeji, koji imaju cilj da očuvaju istorijsko i kulturno nasleđe Crne Gore. Istorijski muzej sadži bogatu arheološku, filatelističku, umetničku, tehičku zbirku, kao i zbirke oružja, zastava, fotografija. Muzej novca je otvoren 2012. godine u zgradi u kojoj se 1906. godine nalazila Crnogorska banka.

Posetite:

 • Muzej kralja Nikole
 • Njegošev muzej - Biljarda
 • Etnografski muzej
 • Umjetnički muzej
 • Istorijski muzej

​Radno vreme: ponedeljak - petak od 07-15h

 

Crkve i manastiri u prijestonici Cetinje

U prijestonici Cetinje se nalaze izuzetno značajne crkve i manastiri, kao i izuzetno vredne crkvene relikvije. Najvažniji manastiri i crkve u Cetinju su: Cetinjski manastir, Pravoslavna crkva na Ćipuru, Crnogorska Pravoslavna Crkva, Katolička crkva Sv. Antuna i Vlaška crkva.

 

Cetinjski manastir

​Cetinjski manastir je podigao Ivan Crnojević, i od tog vremena je bio sedište crnogorskih vladika. Nekoliko puta je rušen i obnavljan. Vladika Danilo je 1701. godine na mestu gde je nekada bio dvor Crnojevića, podigao nov Cetinjski manastir. 

cetinjski_manastir_cetinje

Cetinjski manastir čuva izuzetno vredne relikvije. Ovde se nalaze: Ruka svetog Jovana Krstitelja i Čestica Časnog Krsta Gospodnjeg, dok se ikona presvete bogorodice Filermose čuva u Narodnom muzeju Crne Gore.

 

Pravoslavna crkva na Ćipuru - Dvorska crkva

​Pravoslavna crkva na Ćipuru ili Dvorska crkva nalazi se na mestu na kome se nalazio manastir Crnojevića.

pravoslavna_crkva_na_cipuru_dvorska_crkva_cetinje

Ova pravoslavna crkva je posvećena Rođenju Bogorodice, a podigao je knjaz Nikola 1890. godine. U crkvi se nalaze grobnice Ivana Crnojevića, osnivača Cetinja, kralja Nikole Prvog Petrovića i kraljice Milene.

 

Strana poslanstva u Cetinju

U drugoj polovini XIX veka, u periodu procvata, u Cetinju su sagrađena mnoga strana poslanstva. Danas su to velelepne građevine od posebne kulturne i istorijske vrednosti. 

 • Austrougarsko poslanstvo, poznatije kao "Divizija". Danas se u njemu nalazi Fakultet likovnih umjetnosti.
 • Belgijski konzulat
 • Englesko poslanstvo, danas Muzička akademija (Njegošava)
 • Francusko poslanstvo, danas Nacionalna biblioteka Crne Gore "Đurđe Crnojević", Muzejsko odjeljenje (Njegoševa 101, Cetinje)
 • Italijansko poslanstvo, danas Nacionalna biblioteka Crne Gore "Đurđe Crnojević", Osnovni fond i upravna zgrada (Bulevar crnogorskih junaka 163, Cetinje)
 • Poslanstvo Bugarske
 • Poslanstvo Njemačke (Njegoševa, Cetinje)
 • Rusko poslanstvo (Vojvode Batrića, Cetinje)
 • Srpsko poslanstvo, danas Etnografski muzej
 • Tursko poslanstvo, danas Fakultet dramskih umjetnosti (Bajova 5, Cetinje)

 

Nacionalni park Lovćen

Nacionalni park Lovćen je stanište mnogim endemskim vrstama biljaka i brojnim životinjskim vrstama. Nacionalni park Lovćen je podeljen na pet zona. Pored Njegoševog mauzoleja, ovde se nalaze i brojne crkve, tradicionalne kamene kuće sa pojatama, guvna, suvomede, ublovi i bistijerne.

 

Mauzolej na Lovćenu

Mauzolej na Lovćenu se nalazi na Jezerskom vrhu na 1660m, na mestu gde je za Njegoševa života podignuta kapelica, koju su srušili Austrijanci 1916. godine. Mauzolej na Lovćenu je podignut 1925. godine, po projektu čuvenog vajara Ivana Meštrovića. Do mauzoleja vodi 461 stepenik.

njegosev_mauzolej_na_lovcenu

U sezoni Mauzolej je otvoren od 9 do 17 časova.

 

Njeguši

Čuveni Njeguši se nalaze na oko 20 km od Cetinja. Njeguši su mesto sa najviše crkava, a danas ih ima 15. U Njegušima se nalaze Njegoševa rodna kuća, kuća – kula Petrovića, kuća Rada Petrovića i Toma Petrovića.

panorama_njegusi_cetinje

 U Njegušima se pravi nadaleko poznati njeguški pršut i njeguški sir. A pored ovih čuvenih tradicionalnih specijaliteta krajevi oko Cetinja su čuveni po kvalitetnom medu i pčelinjim proizvodima, kao i vrhunskim vinima, koja se proizvode od dve autohtone sorte grožđa: Vranca i Kratošije.

 

Njegoševa rodna kuća

Njegoševa rodna kuća se nalazi njeguškom zaseoku Erakovići. Predstavlja kuću sa početka XIX veka u kojoj je živela imućnija crnogorska porodica. U sezoni Njegoševa rodna kuća je otvorena od 9 do 17h.

 

Mauzolej na Orlovom kršu

Mauzolej na Orlovom kršu se nalazi u blizini Cetinja. Ovaj mauzolej vladike Danila, osnivača dinastije Petrović, podignut je 1896. godine, po projektu francuskog arhitekte Frušea i predstavlja simbol Cetinja.

 

Nacionalni park Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu. Ovde žive brojne vrste riba, ptica, sisara, vodozemaca i insekata, kao i raznovrsan biljni svet. Ovde se nalaze brojni arheološki lokaliteti, srednjovekvni manastiri i crkve, tvrđave, stari mostovi, koji svodeče o bogatoj istoriji i kulturi ovog kraja.

 

Rijeka Crnojevića 

Rijeka Crnojevića je jedan od najlepših gradova u Crnoj Gori.

rijeka_crnojevica

Rijeka Crnojevića je nastala kada je Ivan Crnojević preneo svoju prestonicu sa tvrđave Žabljak, pre nego što je kasnije prešao za Cetinje. U Rijeci Crnojevića se nalaze ostaci Obodske štamparije u kojoj je 1494. godine štampana prva ćirilična knjiga "Oktoih prvoglasnik". Blizina Skadarskog jezera, autentični riblji specijaliteti, prelepa priroda, vožnja kajakom, svakako su preporuka da posetite ovaj mali grad.

 

Lipska pećina

Lipska pećina se nalazi na 5 km od Cetinja, 33 km od Budve i 35 km od Podgorice. Sastoji se od niza dvorana i galerija i predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija Crne Gore.

 

Aktivan odmor u Cetinju

Ukoliko volite aktivan odmor, Prijestonica Cetinje pruža brojne mogućnosti za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. 

 • Hiking
 • Trekking
 • Biking
 • Vožnja električnim vozićem (sightseeing tour)
 • Pešačke staze (NP "Lovćen")
 • Pešačke staze (NP "Skadarsko jezero")
 • Avanturistički park (NP "Lovćen")
 • Zip line (Njeguši)
 • Kayaking (NP "Skadarsko jezero")
 • Posmatranje ptica (NP "Skadarsko jezero")
 • Paintball (PC "Victory", Lovćen)
 • Ostali sportovi (mali fudbal, tenis, košarka, skijanje)

 

Manifestacije u Cetinju

Tokom godine u Cetinju se organizuju brojne manifestacije i festivali. Posetite:

 • Božićni  bazar i koncert u podne (08.januar)
 • Obeležavanja Dana nezavisnosti (21.maj)
 • Sajam suvenira, rukotvorina i zdrave hrane (01. -  02.jun)
 • "Ljeto u Prijestonici" (preko 30 različitih dešavanja, počevši od muzičkih, kulturnih, umetničkih, pa sve do pozorišnih, modnih, sportskih i dr. Period održavanja jul-septembar)
 • Smotra Old tajmera (oktobar)
 • Godišnji koncert KUD-a Njegoš (novembar-decembar)
 • Novogodišnji bazar i mini koncert