TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE KOVIN

TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE KOVIN
5 zvezdica od 16 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Cara Lazara 86b
  26220 Kovin
  Srbija
 • Telefon: +381 13 745 860
 • Mobilni: +381 60 04 17 130
 • Fax: +381 13 745 860
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme

  Ponedeljak 07:00 - 15:00
  Utorak 07:00 - 15:00
  Sreda 07:00 - 15:00
  Četvrtak 07:00 - 15:00
  Petak 07:00 - 15:00

pejzaz dunav kovin

 

Opština Kovin prostire se u jugoistočnom delu Vojvodine i obuhvata krajnji jug Južnog Banata. Kovin je udaljen od Beograda 50km, od Pančeva 35km, a od Smedereva 13km.

 

Na teritoriji opštine Kovin, koja obuhvata 725 km², živi preko 33000 stanovnika, a takođe je multietnička sredina u kojoj žive i rade pripadnici 20 različitih nacionalnih manjina koje ponosno čuvaju i neguju istoriju, tradiciju, kulturu i običaje svojih naroda.

 

 

Kratka istorija Kovina

Najstariji tragovi o naseljim u opštini Kovin pripadaju starčevačkoj kulturi, a Arheološka zbirka Galerije Centra za kulturu u Kovinu čuva brojno oruđe i oružje od uglačanog kamena, keramičke posude iz ovog perioda (6000 – 3000. godina p.n.e.), kao i eksponate iz neolita sa eneolitom, bronzanog, gvozdenog i antičkog doba, kao i srednjeg veka. Na arheološkim lokalitetima Kovin, Gaj, Dubovac i Mramorak pronađeni su ostaci bronzanog doba i Skita. Pri kraju praistorijskog doba na ovim prostorima su se smenjivali Tračani, Kelti i Dačani.

Ostaci naselja Contra Margum, Castra Augustio Flavicusia i Constantin pripadaju velikim carstvima Rimljana i Vizantije.
Srednjovekovno utvrđenje Castrum Ceve podignuto je 1073. godine, koje početkom 13. veka postaje središte Kovinske županije Kevevarmeđe, kao i kraljevska tvrđava Ugarske kraljevine.

Kovin je pao pod vlast Turaka 1552. godine, a početkom 18. veka ove krajeve Austrougarska naseljava graničarima. Graničari, koji su uglavnom bili srpskog, nemačkog i rumunskog porekla, inicirali su društveni i privredni razvoj Kovina u 19. veku, kada Kovin postaje mala varoš.

 

Šta posetiti u Kovinu?

Turistička organizacija Kovin vam preporučuje da posetite dva Specijalna rezervata, biciklističku rutu EuroVelo 6, manastir Bavanište, selo Skorenovac, Dubovački rit i prirodni rezervat Slatinu, ostatke srednjovekovnog grada Contra Margum, utvrđenje, koje je simbol grada Kovina, most Marije Terezije u Pločici, Ulicu kišobrana, maketu toka Dunava, i još mnogo toga. U letnjim mesecima možete se okupati na plaži Raj, jezeru Provala, gradskom kupalištu Šljunkara, na rukavcu Dunavac, a za ljubitelje kampovanja u izradi je projekat za Autokamp na Šljunkari.

Dođite i osetite lepotu južnobanatske ravnice!

 

Dunav, rukavci i ade

Dunav prolazi kroz opštinu Kovin u dužini od 46km, praveći pri tom prelepe meandre, rečna ostrva i rukavce.

dunavac dunavski rukavac kovin

Rukavac Dunava, Dunavac je prirodan zaklon i zimovnik za čamce i manja nautička vozila, a dugačak je 1800m. Iznad ove marine koja ima kapacitet 101 vez, nalaze se ostaci utvrđenja "Stari Grad" i popularna maketa Dunava. 

Žarkovačka, Stojkova i Žilova ada su omiljena mesta ljubitelja sportskog ribolova, eko turizma, kao i letnjih kupača.

 

Maketa Dunava

U Kovinu vam se pruža prilika da zagazite u Dunav, a da ne pokvasite noge, jer se jedinstvena na svetu maketa toka Dunava nalazi na samo kilometar od centra Kovina, na lokalitetu Grad. Projektovana je 1964. godine, pre početka gradnje Hidroelektrane Đerdap, kako bi tadašnji predsednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, mogao da vidi kako će podizanje brane uticati na priobalje i tok reke Dunav.

Maketa Dunava, izlivena od betona i duga 146 metara, verno prikazuje tok Dunava u Srbiji. Obilaskom makete videćete sve meandre, ade, rukavce, kao i mesta kroz koje Dunav prolazi, a saznaćete i kolika je dubina, širina i brzina vode na pojedinim delovima toka Dunava.

 

Deliblatska peščara

Specijalni rezervat prirode "Deliblatska peščara" je neobična oblast u Južnom Banatu, koja se pruža na površini od oko 350km² u pravcu severozapad-jugoistok, a nastala je tokom ledenog doba od naslaga eolskog silikatno-karbonatnog peska.  

Nalazi se na 15 minuta vožnje od Kovina i na sat vremena od Beograda.

dine i pesacno stepsko zemljiste deliblatska pescara

Ovaj jedinstveni prirodni fenomen u Evropi sadrži peščačna zemljišta, izražen dinski reljef i šumostepska staništa izuzetno retkih vrsta flore i faune.

Deliblatska peščara vam može ponuditi pešačke ture markiranim stazama, eko radionice, a moguće su i vožnja bicikla, lov u orgađenim lovištima, sakupljanje i raspoznavanje lekovitog i aromatičnog bilja, igra na otvorenim sportskim terenima, foto-safari, posmatranje ptica i uživanje u zdravom i čistom vazduhu.  

U pojasu gustih borovih šuma, u samom srcu Deliblatske peščare, nalazi se i Turističko naselje "Čardak".

 

Specijalni rezervat prirode Kraljevac

Specijalni rezervat prirode "Kraljevac" nalazi se u selu Deliblato, koje je 12km udaljeno od Kovina, a delom se  naslanja na jugozapadnu granicu Specijalnog rezervata prirode "Deliblatska peščara". 

jezero kraljevac deliblato

Ovaj prelepi prirodni rezervat nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje u prirodi, a posebno je uzbudljiva vožnja čamcima kroz lavirint stalnih i plutajućih tresetnih ostrva. Ovde vam se pružaju mogućnosti za foto-safari, posmatranje ptica, organizovane pešačke ture, kampovanje duž obale.

Uz posebnu dozvolu moguć je i sportski ribolov, a u jezeru se mogu naći kapitalni primerci soma, smuđa, amura, tostolobika, štuke, babuške, kao i strogo zaštićene vrste - umbra, linjak, zlatni karaš i čikov, čiji je izlov, kao i šarana zabranjen.

U neposrednoj blizini rezervata prolaze međunarodne i nacionalne biciklističke rute EuroVelo 6, Banat Greenway network, Banatska biciklistička ruta Kovin – Alibunar i 1 Dunavska ruta.

 

Biciklistička ruta EuroVelo 6

Kroz opštinu Kovin u dužini od 46 kilometara, duž dunavskog nasipa, prolazi biciklistička ruta koja povezuje Atlantik i Crno more.

biciklisticka ruta eurovelo 6

Atraktivne lokacije kroz koje prolazi ova međunarodna biciklištička ruta su: jezero Provala u Pločici, Kovin, Dunavac i Stari Grad, jezero Šljunkara, eko naselje "Manastirska rampa", plaža "Raj" u Gaju. EuroVelo 6 se nastavlja dalje preko Šumarka, Dubovačkog rita i Slatine, vikend naselja "Staro selo"  i nastavlja preko Bele Crkve do granice sa Rumunijom.

 

Banatska biciklistička ruta

Banatska biciklistička ruta u pravcu sever-jug, povezuje Kovin i Alibunar, kao i prirodne rezervate "Kraljevac" i "Deliblatsku peščaru". Povezana je sa rutom EuroVelo 6 i predstavlja D-tur ovoj stazi. Polazi od Kovina, preko Deliblata, Šušare, Izbišta, Uljme, Nikolinaca do Banatskog Karlovca u opštini Alibunar.

 

Srednjovekovni grad Contra Margum

Srednjovekovni grad Contra Margum bio je podignut na desnoj obali Dunava i imao je ulogu da brani južnu granicu ugarske države. Oko ovog utvrđenja su se vodile mnoge bitke između Ugara, Vizantinaca i Turaka, a porušen je nakon Beogradskog mira 1739. godine.

ostaci srednjovekovnog grada contra margum kovin

Danas su vidljivi samo ostaci ovog srednjovekovnog Kovina, kao što su temelji zidova kule sa pilastrima, i manji deo bedema. 

 

Manastir Bavanište

Manastir Bavanište se nalazi 12km od Kovina. Podignut je 1594. godine, u vreme bune banatskih Srba protiv Turaka, pod vođstvom episkopa vršačkog Teodora Nestorovića. Manastir Bavanište je više puta paljen i obnavljan, a današnji izgled je dobio 1857. godine.

maastir bavaniste kovin

U narodu je poznat po isceljenima čudotvornom vodicom, koja izvire ispod kapele.

Ikonostas je rad sestara iz manastira Grgeteg, a živopis je delo poznatog teologa Đorđa Popovića i živopisca Nenada Grastića.

 

Skorenovac

Naselje Skorenovac se nalazi 6km od Kovina, na putu Kovin - Omoljica - Pančevo. Ovo naselje u kome živi blizu 90% mađarskog stanovništva, izuzetno je popularna turistička destinacija, i smatra se jednim od centara razvoja seoskog turizma u Srbiji.

skorenovac kovin

Seoska idila, domaća hrana, rakija i vino, gostoprimljivi domaćini privuku i do 8000 ljudi godišnje.

 

Dubovački rit

Dubovački rit je mesto na kome se, kod sela Dubovac, spajaju Deliblatska peščara i reka Dunav. Osamdesetih godina, dvadesetog veka, Dubovački rit je postao oaza i gnezdilište mnogim pticama močvaricama, a takođe je poznato i  kao mrestilište dunavske ribe. 

Ukoliko volite pomatranje ptica, foto safari, šetnje po prirodi, pešačenje, vožnju bicikli, kampovanje, lov i ribolov, Dubovači rit je pravo mesto za vas. 

 

Plaža na Dunavu "Raj"

Plaža na Dunavu "Raj" se nalazi 18km od Kovina, a do nje se stiže preko mesta Gaj. A ukoliko se do plaže ide preko Malog Bavaništa, udaljena je oko 15km.

Plaža Raj se nalazi na rukavcu Dunava, koji je dug oko 7km. Na samoj plaži, koja je posuta šljunkom, nalazi se mali restoran i slamnati suncobrani, kao i prostor namenjen za kampovanje. Duž ovog rukavca prolazi i međunarodna ruta EuroVelo 6.

Osim kupanja, u letnjim mesecima, ovde možete iznajmiti čamac za sportski ribolov ili veslanje, ili se možete voziti brodićem i obići Stojkovu i Žilovu adu, a biciklisti mogu ovde napraviti predah.

 

Jezero Provala

Omiljeno mesto ljubiteljima prirode i ribolova, jezero Provala se nalazi na oko 7 km kod sela Pločice, na levoj obali Dunava. Ovo rečno jezero dugo je oko 1,2km, široko oko 500m, a najveća dubina je oko 10m. Povezano je uskim kanalom sa Dunavom. Bogato je ribom i raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom.

 

Most Marije Terezije 

Most Marije Terezije nalazi se usred polja, na suvom, jer je rukavac reke Ponjavice, koji je nekada tekao ispod njega, davno nestao.

most_marije_terezije_kovin

Meštani ga češće zovu "most Eugena Savojskog" jer se predpostavlja da je sagrađen od opeke početkom 18. veka.

 

Manifestacije u Kovinu

Izuzetno brojne manifestacije tokom godine su još jedan razlog da posetite Kovin.

 • Lomljenje božićne česnice -  8. januar
 • Pihtijada Deliblato - 19. januar
 • Plivanje za časni krst - 19. januar
 • Dani vina Deliblato - poslednji vikend u februaru
 • Uskršnji posni dani - kraj aprila
 • Susret akcijaša ORA Deliblatski pesak Deliblatska peščara - početkom  maja
 • Dani ćirilice Bavanište - krajem maja
 • Fijakerijada Gaj - drugi dan seoske slave Spasovdan
 • "Stari lala" Kovin - sredina juna
 • Manifestacija "Dani Dunava" - 29.jun
 • Pločička fijakerijada - Petrovdanski fijaker - Pločica - 12.jul
 • Dani Rumuna Kovin - 19. i 20. jul 
 • Kovinska slava - 26. i 27. jul
 • Kovinska fijakerijada - Kovin - 27.jul
 • Kovinsko kulturno leto - Kovin - jul, avgust
 • Etno bazar "Preobraženski dani" - Deliblato - početak avgusta
 • Udicom protiv droge - Deliblato - druga polovina avgusta
 • Moto žurka - Kovin - avgust
 • Skorenovačke večeri - Skorenovac - avgust
 • Gajački kotlić - avgust
 • Takmičenje u starim zaboravljenim igrama i veštinama - Pločica - septembar
 • Berba grožđa u Deliblatu - poslednji vikend u  septembru
 • Banatski fruštuk - Kovin - 4. oktobar 
 • Dani mađarske kuhinje - Skorenovac - drugi vikend u oktobru 
 • Sarmijada -  novembar
 • Novogodišnji bazar – Centar za kulturu Kovin - sredina decembra

 

Promocija turističke ponude Kovina

Osnovna delatnost Turističke organizacije Kovin je aktivna promocija turističke ponude opštine Kovin kroz događaje, distribuciju materijala i medijsku aktivnost u cilju unapređenja  turističke  ponude i razvoja turizma.

 

Turistički info centar Deliblato

Turistički info centar Deliblato je namenjen turistima koji žele da posete dva rezervata: Specijalni rezervat prirode "Kraljevac" i Specijalni rezervat prirode "Deliblatska peščara", kao i da se upoznaju sa čitavom turističkom ponudom opštine Kovin.

Ovde ćete naći sve potrebne informacije o smeštajnim kapacitetima, turističkim atrakcijama koje treba da posetite, brošure i flajere, kao i ručno rađene suvenire sa motivima ova dva rezervata.

Kontakt
Maršala Tita 123, 26225 Deliblato
Tel: +381 60 041 71 33
tic.deliblato@gmail.com

 

Turistički info centar Skorenovac

Turistički info centar Skorenovac je smešten u dvorištu etno kuće iz 18. veka, i koji uvodi posetioce u priču o tradiciji i običajima mađarskog stanovništva u ovom delu Vojvodine.

Ovde ćete naći sve potrebne informacije o Skorenovcu, brošure i ručno rađene suvenire sa motivima Skorenovca i Kovina.

Kontakt 
Bolmanska 21, 26228 Skorenovac
Tel: +381 63 245 583
tic.skorenovac@gmail.com