VINARIJA RAJ

VINARIJA RAJ
5 zvezdica od 11 glasova

Kontakt

rajacke_pimnice

 

 

Selo Rajac se nalazi nadomak Negotina. Do njega se dolazi dugim, strmim i vijugavim putem, koji su tipični za ovaj živopisan kraj. U ovom kraju postoji izreka da u Rajcu ima dva sela, jedno u kome žive ljudi, a drugo u kome živi vino. 

 

 

 

 

 

Rajačke pimnice

Rajačke pimnice su mesto u kome živi vino. To su kuće koje su stare vekovima i koje su sazidane od posebnog kamena iz doba Jure, a čiji način gradnje i istorija spadaju u kulturnu baštinu ovog kraja. 

U rajačkim pimnicama možete degustirati i kupiti vino, ali i videti kako se ono proizvodi po tradicionalnim metodama, bez upotrebe električnih mašina, samo uz snagu sopstvenih ruku i veštinu koja je poznata starim majstorima ovog zanata. 

 

 

Vinarija iz Rajca

Vinarija Raj dolazi iz Rajca tj. istočne Srbije i Negotinske Krajine, prostora koji su već vekovima poznati kao idealni region za gajenje grožđa i proizvodnju vina.

 

panoramski_pogled_vinarija_raj_rajac_rajacke_pimnice

 

Vinarija Raj je osnovana sa željom da se domaćim i stranim ljubiteljima vina, ponude vina sa specifičnim poreklom, koja privlače pažnju svojom retkošću i plene i osvajaju svojim vrhunskim kvalitetom. Stoga se svaka odluka pažljivo odmerava u cilju postizanja najvišeg kvaliteta, uz učešće enoloških stručnjaka i tehnologa. 

 

vina_vinarije_raj

 

Vinarija Raj u svakom aspektu vinskog posla, bilo da govorimo o gajenju grožđa ili proizvodnji sprovodi standarde i kontrolu kvaliteta u svakom segmentu uzgoja i proizvodnje, što i osigurava vrhunski kvalitet vina vinarije Raj. 

 

 

Rajački vinogradi

Čuveni rajački vinogradi se nalaze iznad pimnica, na 160-250 metara nadmorske visine. Deo tih rajački vinograda su i vinogradi koji su u posedu Vinarije Raj. 

 

okopavanje_vinograda_rajacki_vinogradi_vinarija_raj

 

Nadovezujući se na specifičnu kulturu vina karakterističnu za ovaj region, Vinarija Raj u centar svoje proizvodne ponude stavlja upravo sorte koje tradicionalno dobro uspevaju u ovom kraju, pre svega Crna Tamjanika, Bela Tamjanika, Game, ali i francuska sorta grožđa Semijon.

 


Vino Raj Game

Vino Raj Game je tamne rubin boje, sortnog mirisa i voćnog karaktera. Ukus karakterišu punoća, alkoholna snaga i uravnotežene kiseline koje ističu voćnost, a uz umerenu oporost.

Sa preko 260 sunčanih dana u godini, Game (Gamay) iz vinograda Raj ovoj specifičnoj Sorti vraća stari ukus i duh vremena u kojem je negovana autentična i bogata kultura vina. 

game-vinarija-raj.png

 

Služenje

Vino dobre postojane arome, Raj Game je najbolje servirati na temperaturama od 16 do 18˚C.

Slaganje uz hranu

Game je crveno vino niskog nivoa tanina i visoke kiselosti, i kao takvo idealno je za kombinovanje sa pilećim ili ribljim paprikašem, kuvanim mesom, podvarkom ili snažnijim prevrelim sirevima.

 

 

 

Vino Raj Plot

Vino Raj Plot je kupaža u kojoj se susreću sorte Cabernet Sauvignon i Merlot, zatvoreno crvene boje, složenog mirisa u kome se prepoznaju višnja i kupina prožeti diskretnim tonovima plemenite hrastovine. Ukus je pun, snažan i harmoničan, uravnotežene taninske strukture i dobre postojanosti arome.

plot-vinarija-raj.png

 

Služenje

Vino Raj Plot je najbolje servirati na temperaturama od 16 do 18 C.

Slaganje uz hranu

Raj Plot se preporučuje za kombinovanje sa crvenim mesom kao što su biftek i ramstek, divljači, teletinom ispod sača kao i intenzivnim plavim sirevima i tvrdim, slanim kačkavaljima.

 

 

Vino Raj Crna Tamjanika

Vino Raj Crna Tamjanika je vino zatvoreno crvene boje, intenzivnog muskantnog mirisa, punog i uravnoteženog ukusa sa odličnom postojanošću arome. Odležavala je 4 meseca u hrastovim buradima.

crna-tamjanika-vinarija-raj.png

 

Služenje

Vino Raj Crna Tamjanika je najbolje servirati na temperaturi od 10˚C.

Slaganje uz hranu

Raj Crna Tamjanika se preporučuje za kombinovanje sa jelima ispod sača, divljači, kao i sa sitnim kolačima.

 

 

Vino Raj Sova

Vino Raj Sova vam pruža prefinjeni ugođaj sorte Sauvignon Blanc, svetle slamasto-žute boje, kristalno bistro i diskretno sortnog mirisa ali vrlo složenog karaktera. U njemu se mogu spoznati voćni mirisi breskve i dunje, prožeti finim tonovima akacije. Ukus je pun, snažan i živahan, protkan blagim, vibrantnim kiselinama. Uravnoteženost ukusa i izražena postojanost arome ovom vinu pružaju dugovečnost. 

Služenje​

Preporuka je servirati na temperaturi od 12 C. 

sova-vinarija-raj.png

 

Slaganje uz hranu

Vino Raj Sova odlično će se uklopiti sa kozjim sirevima, jelima na bazi jaja, ribom, sušijem, plodovima mora, kao i sirovim ili pohovanim povrćem.

 

 

Vino Raj Zenit

Belo vino Raj Zenit je sačinjeno od sorte Semijon, grožđa poreklom iz Francuske. Možemo se pohvaliti da smo jedni od malobrojnih vinara u Srbiji koji može ponuditi uživanje u ovoj sorti vina. Vino je kristalno bistro, svetle žuto-zelene boje, sortnog mirisa, prijatno i pitko. Odležavalo je u inoks buradima do samog punjenja. 

zenit-vinarija-raj.png

 

Služenje

Vino Raj Zenit je najbolje servirati na temperaturama od 10 do 12˚C.

Slaganje uz hranu

Preporučuje se za kombinovanje sa jelima od ribe i piletine.

 

 

Vino Raj Bela Tamjanika

Vinarija Raj po prvi put sa ponosom predstavlja vino Raj Bela Tamjanika, aromatično belo vino od tradicionalne sorte Bele Tamjanike.

bela- tamjanika-vinarija-raj

Raj Bela Tamjanika je muskatno vino svetlo žute boje, karakterističnog voćno-cvetnog mirisa, laganog tela, dobre postojanosti aroma, koje je do samog punjenja odležalo u inox buradima. 

Bela Tamjanika, retka sorta karakteristična za Negotinsku Krajinu, koja se pokazala kao pogodno zemljište za ovo izuzetno vino.

Služenje​

Belo vino Raj Bela Tamjanika najbolje je služiti na temperaturi od 10 do 12˚ C.

Slaganje uz hranu​

Raj Bela Tamjanika se najbolje slaže uz ribu, grilovano belo meso i sočne kremaste kolače sa koštunjavim voćem.

 

 

Raj Ronze

Raj Ronze je vino sačinjeno od sorte Game (Gamay) i skladne kupaže odabranih crvenih sorti grožđa, a ponajviše Crne Tamjanike koja obogaćuje sortni voćni miris Gamea svojim muskatnim mirisom ruže.

Ime Ronze i njegova orandž-roze boja predstavljaju omaž osnivaču vinarije Ljubinki O’Connor, čija je kosa bronzane boje.

ronze-vinarija-raj.png

Služenje​

Preporuka serviranja na temperaturi od 10°C do 12°C.

Slaganje uz hranu

Raj Ronze je lagano vino glatke strukture za svaki dan i svaku priliku. Odlično se uparuje uz piletinu, ćuretinu i kuvano ili grilovano povrće, kao i uz sve kolače sa crvenim voćem.

 

Mapa