VINARIJA MIKIĆ

VINARIJA MIKIĆ
5 zvezdica od 5 glasova

Kontakt

viogradi_vinarija_mikic

 

U želji da ljubiteljima vina ponudi najbolja negotinska vina sa zaštićenim geografskim poreklom, nakon obnove vinograda i izgradnje moderne vinarije 2011. godine, Vinarija Mikić nastavlja tradiciju vrhunskih vinogradara i vinara Negotinske Krajine.

 

 

Sadržaj:
Moderna negotinska vinarija
Vina vinarije Mikić
Chardonnay
Traminer
Sauvignon Blanc
Rose
Merlot Barrique
Cuvée I
Cuvée I Selection
Crna Tamjanika
Pinot Noir

 

 

Moderna negotinska vinarija

Vinarija Mikić se nalazi u selu Rečka koje udaljeno od Negotina oko 12km. Moderna negotinska vinarija proizvodi devet vrsta vina i ima kapacitet vinskog podruma od 150.000 litara. U pet vinograda, koji pripadaju Negotinskom i Rajačko-Rogljevačkom vinogorju uzgaja se sedam različitih sorti grožđa. 

Povećanjem kapaciteta vinskog podruma 2018. godine, i zasadom na površini od 8ha u vinogradu Lećevo, Vinarija Mikić postaje jedan od najvećih proizvođača vina u Negotinskoj Krajini.

U brojnim vinogradima vinarije Mikić, koja pripadaju rejonu Negotinske Krajine, rastu internacionalne i autohtone sorte grožđa, kao što su: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer i Crna Tamjanika.

 


Vina vinarije Mikić

Kada su 2017. godine vina vinarije Mikić osvojila titulu apsolutnog pobednika na sajmu "Meda i Vina" u Negotinu, privukla su pažnju šire publike. Njihovo vino Cuvée I, iste godine osvaja i zlatnu medalju na prestižnom takmičenju vina u Beču "AWC Vienna 2017".

 

vina_vinarije_mikic

 

Vina vinarija Mikić su vrhunska negotinska vina sa zaštićenim geografskim poreklom. Trenutno se proizvode tri bela vina (Chardonnay, Traminer i Sauvignon Blanc), jedan Rose i pet crvenih vina (Merlot Barrique, Cuvée I, Cuvée I Selection, Crna Tamjanika i Pinot Noir).

 


Chardonnay 

Chardonnay vinarije Mikić je suvo belo vino zlatno žute boje, nežnog cvetnog mirisa u kome preovlađuju sveže arome kruške i ananasa. Pitko belo vino ima zaokruženi ukus, osvežavajuće kiseline i dugu završnicu.

chardonnay_vinarija_mikic

 

Nagrade

Chardonnay vinarije Mikić je osvojio srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2018", kao i na Sajmu Meda i Vina u Negotinu 2018.

Slaganje sa hranom

Chardonnay se najbolje slaže sa jelima od ribe i morskih plodova kao i sa raznim testeninama.

Služenje

Chardonnay se služi rashlađen na 10-12˚C.

 


Traminer

Traminer vinarije Mikić je suvo belo vino zagasito žute boje, slatkasto cvetnog mirisa zove, bagrema i ličija. Ovo suvo vino srednje duge završnice ima puno telo sa blagim kiselinama.

traminer_vinarija_mikic

 

Slaganje sa hranom

Traminer se odlično slaže uz jela od svinjskog mesa i skoro sve sireve.

Služenje

Traminer je najbolje služiti rashlađen na temperaturi od 10-12˚C.


Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc vinarije Mikić je suvo belo vino svetlo žute boje, mirisa tropskog voća, ribizle i zove sa primesama zelene paprike, laganog tela i hrskavih kiselina.

sauvignon_blanc_vinarija_mikic

 

Nagrade

Sauvignon Blanc Mikić osvojio je srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina u Beču "AWC Vienna 2018".

Slaganje sa hranom

Sauvignon Blanc vinarije Mikić najbolje se slaže uz letnja lagana jela, razne salate, piletinu, grilovanu ribu ili morske plodove. 

Služenje

Sauvignon Blanc je najbolje služiti na temperaturi od 8-10˚C, a kao zrelo vino na temperaturi od 10-12˚C.


Rose

Rose vinarije Mikić je roze srednje intenzivne roze boje, sa osvežavajućim mirisom maline i jagode. Ovaj pitki rose umereno punog i glatkog voćnog ukusa, proizvodi se od Pinot Noir-a i Merlo-a.

rose_vinarija_mikic

 

Nagrade

Rose Mikić je osvojio srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2017", i zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu Meda i Vina u Negotinu 2017. i 2018. godine.

Služenje

Rose vinarije Mikić je najbolje služiti rashlađen na 10-12˚C.

 


Merlot Barrique

Merlot Barrique vinarije Mikić je crveno vino rubin boje, ima kompleksan miris na suve šljive, duvan, ribizlu, borovnicu i kupinu. Merlo punog ukusa sa dosta uglačanih tanina, blagih kiselina i srednje duge završnice. Ovaj barikirani Merlot odležava 12 meseci u hrastovim buradima i još najmanje 3 meseca u boci. 

merlot_barrique_vinarija_mikic

 

Nagrade

Merlot Barrique Mikić osvojilo je srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2018", kao i na Međunarodnom sajmu Meda i Vina u Negotinu 2018. godine.

Slaganje sa hranom

Merlot Barrique savršeno se slaže uz jela od crvenog mesa, jagnjetinu i aromatične sireve.

Služenje

Merlot Barrique najbolje služiti na temperaturi od 17-19˚C.


Cuvée I

Cuvée I je crveno vino zagasite rubin boje, snažnog, slojevitog voćnog mirisa. Ova kupaža Cabernet-a i Merlot-a mekanih tanina i prijatnih kiselina ima izuzetno kompleksan voćni ukus.

cuvee_I_vinarija_mikic

 

Nagrade

Vino Cuvée I osvojilo je zlatnu medalju "AWC Vienna 2017" i srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2018".

Slaganje sa hranom

Cuvée I se najbolje slaže sa jelima od divljači i jelima od crvenog mesa.

Služenje

Cuvée I služiti na temperaturi 17-18˚C.

 


Cuvée I Selection

Cuvée I Selection je suvo crveno vino zagasito rubin boje, slojevitog, snažnog i veoma voćnog mirisa, mekanih tanina i prijatnih kiselina, izuzetno kompleksnog voćnog ukusa. Ovo je kupaža vina Cabernet Sauvignon (75%) i Merlot (25%) koja su odležala 12 meseci u barrique buradima od srpskog hrasta.

cuvee_I_selection_vinarija_mikic

 

Nagrade

Vino Cuvée I Selection osvojilo je srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2018".

Slaganje sa hranom

Cuvée I Selection odlično se slaže uz govedinu, ovčetinu i divljač.

Služenje

Cuvée I Selection služiti na temperaturi od 18°C.

 


Crna Tamjanika

Crna Tamjanika vinarije Mikić je suvo crveno vino proizvedeno od autohtone sorte grožđa Negotinske Krajine, poznatije kao vino sa Rujna. Jarko crvene boje, sa mirisom ruža i primesama bosiljka, tamjana, maline i jagode, ima nesvakidašnji ukus, koji se ne zaboravlja.

crna_tamjanika_vinarija_mikic

 

Nagrade

Vino Crna Tamjanika osvojilo je srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2017" i "AWC Vienna 2018", kao i zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu Meda i Vina 2018. godine u Negotinu.

Slaganje sa hranom

Crna Tamjanika savršeno se slaže sa ribom i mekanim sirevima, kao i čokoladnim desertima i kolačima od svežeg voća. 

Služenje

Crna Tamjanika se služi na temperaturi od 17-19˚C.

 


Pinot Noir

Pinot Noir vinarije Mikić je crveno vino rubin boje sa violetnim nijansama, voćnog mirisa sa primesama trešnje, višnje, jagode, badema, vanile i cimeta. Ovaj sjajan Burgundac odležava 12 meseci u barik buretu od srpskog hrasta, i 6 meseci u bocama. Umerenih kiselina i elegantne završnice, ima izrazito voćni ukus trešnje, višnje, borovnice i šumskog voća.

pinot_noir_vinarija_mikic

Nagrade

Pinot Noir Mikić osvojilo je srebrnu medalju na prestižnom takmičenju vina "AWC Vienna 2017".

Slaganje sa hranom 

Pinot Noir vinarije Mikić sjajno se slaže uz jela od divljači i jagnjetine.

Služenje

Pinot Noir najbolje služiti rashlađeno na 16-18˚C.

Mapa