MATALJ VINARIJA

MATALJ VINARIJA
5 zvezdica od 8 glasova

Kontakt

Vina negotinske krajine

Zahvalnost i predanost plodnoj negotinskoj zemlji, uobličene kroz višedecenijsko negovanje porodične tradicije pravljenja vina, temelji su na kojima nastaje vinarija Matalj.

 

Strast, znanje i odlučnost pretočeni u misiju.

 

 


 
Ljubav prema vinarstvu, usavršavanje veština koje se prenose kroz generacije i ovladavanje moderanim saznanjima afirmišu našu želju da plodove ličnog ulaganja podelimo sa svim pravim poštovaocima vina. I više od toga, naša vizija i obaveza je da izvanredan potencijal negotinskog kraja ne samo očuvamo, već sasvim obnovimo i tako vratimo Negotin na vinarsku kartu Evrope, gde je oduvek i pripadao.

 

 

Mihajlovačko vinogorje

Darežljivost zemlje i autentični vinarski stil zajedno čine da naša vina odišu prepoznatljivim kvalitetom i kompleksnošću.

Dom vinara od davnina.

Živopisno Mihajlovačko vinogorje sa dugom tradicijom bilo je dovoljan razlog da naš prvi vinograd raspoređen na površini od oko 12 ha, nikne upravo na dunavskoj terasi iznad reke.

 

 

Vinograd dunavska terasa

Raznovrsno i strukturalno zemljište vinograda Dunavska terasa sastavljeno uglavnom od rečnih nanosa šljunka, peska i gline, jedinstvena klima sa dosta sunčanih dana, malo padavina i hladne septembarske noći stvaraju uslove za optimalno sazrevanje sa jedne strane, a opet očuvanje kiselina i svežine sa druge strane, posebno belih sorti grožđa.

vinograd_dunavska_terasa

 

 

Rajačko vinogorje

U ataru sela Tamnič na strukturalnom i pre svega kamenitom zemljištu rajačkog vinogorja, na nadmorskoj visini od 220 do 250 m, zaštićen od dejstva hladnih vetrova planinama Deli Jovan i Stol, sa jedinstvenom mikroklimom formiranom pod uticajem reke Timok na površini od 5ha prostire se naš drugi vinograd Kremenjača.

 

 

Vinograd Kremenjača

Topla proleća, veoma sunčana leta, duge i suve jeseni u kombinacija sa zemljištem vinograda Kremenjača pogoduju kasnom sazrevanju crvenih sorti grožđa i među njima najzahtevnijeg Cabernet Sauvignon od kog i nastaje naše najače vino Kremen.

vinograd_kremenjaca

 

 

Terasa Chardonnay 2012

Terasa Chardonnay je vino obojeno svetlo žutom bojom. Na mirisu su dominantne voćne note uz ton mineralnosti. Kruška, dinja i kajsija su arome koje dominiraju, ali koje su prožete diskretnim aromama tosta, vanile, jezgrastog voća i putera. U ustima vino je izuzetno skladno, kremasto, puno, ali i sveže i vibrantno.

terasa_chardonnay_2012_matalj

Preporučujemo ga uz rečnu ribu poput štuke, smuđa, jastoga, i jela i salate sa blago kremastim sosom ili dresingom.

 

 

Terasa Sovinjon Beli

Terasa Sovinjon Beli je slamnato žute boje. Karakterišu ga svežina, skladan aromatski kompleks u kojem se jasno prepoznaju arome vreže zelenog paradajza, ogrozda, tropskog voća, zove, vinogradarske breskve i citrusa. Vino je ekstraktivno, glatko, živahnih, ali balansiranih kiselina sa čistom, jasnom voćnom završnicom.

terasa_sovinjon_beli

Preporučujemo ga uz mus od kozijeg sira, pastrmku na žaru, šopsku salatu, pileća krilca ili pastu sa morskim plodovima.

 

 

Kremen Kamen

Kremen Kamen je vino zagasite rubin boje. Na mirisu vino je izuzetno slojevito, duboko, kompleksno. Tu su arome šumskog tla, svežeg lista duvana, kedrovine, eukaliptusa, slatkog korena, suvih šljiva, crne ribizle, kupine, crne trešnje. Na nepcima vino je snažno, ekstraktivno, ali u isto vreme elegantno i ukroćenih izuzetno kvalitetnih tanina. U ustima je takođe kompleksno sa veoma intenzivnim voćno mineralnim ukusom i veoma dugačkom naknadnom impresijom.

kremen_kamen

Zbog svoje snage vino se dobro slaže sa najjačim mesom, divljači, gulašem od goveđih repova, jelenskim ili mesom divlje svinje, beef bourguignon ili tvrdim kozjim sirevima.

 

 

Kremen Cabernet Sauvignon

Kremen 2011 je Cabernet Sauvignon zagasite rubin boje dobijen posle 12 meseci odležavanja u barik buradima. Karakterišu ga zrele arome crnih ribizli, kupina, višanja, kedrovine sa diskretnim tonom hrastovine. Vino je umereno puno sa dobrom taninskom strukturom, voćnim karakterom i prijatnom završnicom.

kremen_cabernet_sauvignon_2011

Zlatna medalja i Grand Prix za najbolje vino na VTV, Beograd 2014.

Preporučujemo ga uz jača mesa poput divljači, srednje pečeni biftek ili tvrde, odležale sireve.

 

Dušica Rose Matalj

Dušica Rose je vino nežne ružičaste boje, jednako nežnih i diskretnih aroma svežih jagoda, ribizli i malina. U ustima ovo vino je iznenađujuće puno, hrskavih kiselina, zaokruženo i uravnoteženo. Završnica je glatka, čista i dugotrajna. Ovo je pravi osvežavajući roze i preporučujemo ga u vrelim letnjim danima kao aperitiv.

dusica_rose_matalj

Odličan je pratilac hrane poput hladnih predjela, dasaka, grilovanog povrća, salata ili pečenja. 

 

Poseta vinariji

U želji da osetite duh tradicije Negotinske Krajine porodična vinarija Matalj vam želi dobrodošlicu.

degustaciona_sala_vinarija_matalj

Probajte vina tamo gde nastaju.

Degustacionu salu možete posetiti samo predhodnim zakazivanjem. 

Zakazivanje degustacija 

Tel: +381 19 544 720

Mapa