OPŠTINA JEZERO

OPŠTINA JEZERO
5 zvezdica od 1 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Jezero

 

Prije rata, opština Jezero je bila mjesna zajednica u sastavu opštine Jajce.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, linija razgraničenja entiteta je razdvojila Jezero od Jajca. Tako je opština Jezero osnovana odlukom Narodne skupštine Republike Srpske u junu mjesecu 1996. godine.

Opština Jezero Republika Srpska

Opština Jezero nalazi se u jugozapadnom dijelu Republike Srpske, BiH, na Plivskom jezeru. Sjedište opštine se nalazi u naseljenom mjestu Jezero. Graniči se sa opštinama Šipovo, Mrkonjić Grad i Jajce.

 

ISTORIJA OPŠTINE JEZERO

Jezero ima dugu istoriju. Pretpostavlja se da je još u doba Ilira na ovom prostoru bilo naselje, a po predanju, po nalogu ilirske kraljice Teute, prokopan je kanal, tako da se ilirska utvrda nalazila na adi na kojoj se i danas nalazi veći dio naselja.

Opština Jezero Republika Srpska Prirodne lepote

Rimski putevi su prolazili kroz Jezero, a prema istorijskim podacima i u srednjem vijeku. Na adi je bila utvrda koju je u svom pohodu na Bosnu, 1463. godine, zauzela turska vojska. Danas malobrojno stanovništvo Jezera održava drevnu tradiciju gradnje čamaca, takozvanih jezerskih lađa, tešući ih iz jednog debla drveta.

 

STANOVNIŠTVO OPŠTINE JEZERO

Opština Jezero je ukupne površine 64,8 km2. Budući da je opština Jezero manje veličine, nije moguće izvršiti podjelu stanovništva na urbano i ruralno, pošto samo centralni dio opštine Jezero spada u urbani dio, dok ostalo stanovništvo, oko 70% živi izvan urbanog dijela, razmješteno po ostalom ruralnom  dijelu.

Opština Jezero Republika Srpska Crkva Svetog velikomučenika Kneza Lazara

Po popisu iz 2013. Godine u opštini Jezero živi 1362 stanovnika, od čega je samo 30% zaposleno.

 

NASELJENA MESTA OPŠTINE JEZERO

U opštini se nalazi i istoimeno naselje Jezero, a pored njega još 8 seoskih naselja:

  • Prisoje I
  • Prisoje II
  • Kovačevac
  • Borci
  • Đumezlije
  • Perućica
  • Čerkazovići
  • Ljoljići
  • Drenov Do

 

TURISTIČKI POTENCIJALI OPŠTINE JEZERO

Opština Jezero ima značajan vodopotencijal (rijeke Plive, Jošavke i Perućičke rijeke, Đol u Ljoljićima). Ovi potencijali mogu se koristiti za razvoj turizma i Hidro potencijala, ekologije i očuvanje ekološki zdrave sredine.

Opština Jezero  je smješteno u dolini rijeke Plive, na pola puta između Jajca i Šipova na 430 m n.v. Specifično za Jezeo je to da je locirano upravo na ušću rijeke Plive u Veliko plivsko jezero, okruženo prelijepim planinskim lancem. 

Opština Jezero Veliko plivsko jezero

Osim Plivskih, u blizini se nalaze još dva jezera, Veliki i Mali Đol, mjesta izuzetno popularna za ribare. Osim toga, Jezero pruža izvanredne uslove za paragliding, planinarenje i mount-biking.

Opština Jezero Republika Srpska vožnja kanuom

 

RAZVOJ SPORTA U OPŠTINI JEZERO

Bokserski klub "Tadija i Slobodan Kačar" Jezero osnovan je 2013. godine i broji oko 20 članova. Svake godine tradicionalno organizuje Reviju boksa u čast slavnih boksera braće Slobodana i Tadije Kačara koji potiču sa ovih prostora i po kojim ovaj klub nosi naziv. 

Opština Jezero Republika Srpska Bokserski klub Tadija i Slobodan Kačar

Pored bokserskog kluba u opštini Jezero imamo formirano i kulturno-umjetničko društvo „KUD Pliva Jezero“ koji broji oko 50 članova.

U toku je formiranje i registracija planinarskog društva, a rijeka Pliva pogodna za održavanje sportskih aktivnosti od čega su najviše zastupljeni ribolov, kajak, rafting i kanu.

 

KONTAKT

21. novembra bb
70206 Jezero, BiH
Tel +387 50 291 001
Fax +387 50 291 002


Načelnik opštine
Snežana Ružičić, diplomirani pravnik

Mapa