OPŠTINA KNJAŽEVAC

OPŠTINA KNJAŽEVAC
5 zvezdica od 1 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Knjaževac, Timočka krajina

Opština Knjaževac se nalazi u istočnom delu Srbije, uz granicu sa Republikom Bugarskom i ulazi u sastav Timočke krajine.

Geografski podaci o Knaževcu

Opština se prostire na površini od 1.202 km2 i po veličini je četvrta u Republici Srbiji. Pretežni deo opštine Knjaževac pripada brdsko – planinskom području.

Najviša tačka na teritoriji opštine je Midžor na Staroj planini (2169m nadmorske visine), koji je i najviši vrh u Republici Srbiji. Najniža tačka je 176m nadmorske visine i nalazi se u knjaževačkoj kotlini. Područje opštine obuhvata 86 naselja, od čega je 85 seoskih naselja.  Sam grad se nalazi na sastavu Trgoviškog i Svrljiškog Timoka koji zajedno čine Beli Timok,  koji teče ka Zaječaru i zajedno sa Crnim Timokom čini Timok, po kome je i sama Timočka krajina dobila naziv.

Istorija Knaževca

Knjaževački kraj je naseljen u vreme praistorije, o čemu svedoče staništa u Baranici, Škodrinom polju, Dubravi i dr, pećinski crtež konjanika u Gabrovnici i drugi mnogobrojni arheološki nalazi.
Rimsko utvrđenje Timacum Minus kod sela Ravna, sa otkopanim bedemima, delovima civilnog naselja, bogatom nekropolom, objašnjava period istorije knjaževačkog kraja do vremena srednjeg veka. U samom gradu su pronađeni ostaci i drugog poznatog kasnoantičkog grada Timacum maius.

Opština Knjaževac Antički lokalitet Timacum Minus južna kapija

Iz perioda srednjeg veka potiču gradovi Ravna i Koželj, crkva Svete Bogorodice u Gornjoj  Kamenici i manastir Svete Trojice u Donjoj Kamenici, građene u XV veku, kao i prvi trag imena Gurgusovac.
Turci su ovaj kraj osvojili 1396.godine i pripojili ga Vidinskom pašaluku. Iz vremena turske vlasti ima malo podataka. Zapis iz XVII veka bliže beleži ondašnji Gurgusovac kao vojno utvrđenje sa palisadima i topom, sa 46 turskih i 120 hrišćanskih kuća.

Gurgusovačka kula, zloglasni zatvor za političke zatvorenike, poznatiji kao „Srpska bastilja“ zapaljena je naredbom Knjaza Miloša Obrenovića, pa su njemu u čast, građani 1859.godine promenili ime grada u Knjaževac.

Grad Knjaževac

Knjaževčani su se pokazali kao dobri borci kroz sve ratove koji su zahvatili ove krajeve, kao Srpsko-bugarski rat, Balkanski, Prvi svetski rat. Prilikom povlačenja srpske vojske 1915.godine knjaževčani su se posebno istakli u borbama za odbranu Beograda.

Ubrzan razvitak počinje 1960.godine, a period od 1970. do 1985. godine najznačajniji u dosadašnjem razvoju Knjaževca. U tom periodu podignuti su objekti po kojima se prepoznaje Knjaževac: Dom kulutre, Dom zdravlja, Predškolska ustanova sa mrežom vrtića, više stambenih blokova.

Knjaževac je najpoznatiji po republičkoj smotri, Festivalu kulture mladih Srbije, koji je uspostavljen 1962. godine, a koji traje i danas.

 

TURISTIČKE ATRAKCIJE KNJAŽEVCA

Stara planina

Opština Knjaževac Stara planina

Stara planina predstavlja prirodno bogatstvo izvanrednog značaja, i ima odlične predispozicije za razvoj turizma. 
Stara planina je skoro pet meseci pod snegom na visini između 1100m i 1900m,što predstavlja dobru osnovu za upražnjavanje zimskih sportova, a blagi i oštri usponi, prostrane livade, rečni useci i doline, kompleksi obrasli četinarskom šumom predstavljaju osnov za razvoj različitih oblika turizma.

Šume bogate životinjskim svetom omogućavaju bavljenje lovnim turizmom, a u toku leta možete uživati u sledećim aktivnostima: šetnja, paraglajding, mount-biking, trčanje.

Rgoška Banja

Opština Knjaževac Rgoška Banja

Rgoška banja se nalazi na obali Svrljiškog Timoka, između sela Rgošta i rudnika Tresibaba i Podvis (koji nisu u funkciji), 5km jugozapadno od Knjaževca.
Prema temperaturi mineralne vode Rgoška banja je topla ili subtermalna (20-37oC). Voda sadži selen, radon, magnezijum, fluor, mangan. Ljudi najviše dolaze da bi se lečili od išijasa, reumatizma, i nekih nervnih oboljenja.

Seoski turizam

Opština Knjaževac Seoski turizam

Područje opštine Knjaževac se prostire u živopisnim dolinama reka Svrljiški, Trgoviški, i Beli Timok, na brežuljkastim padinama Tresibabe i Tupižnice, i na privlačnim područjima severnog dela Stare Planine.
Termalni izvori, brzi planinski potoci i rečice, šumski kompleksi koji se smenjuju sa voćnjacima, vinogradima i oranicama, raznovrstan biljni i životinjski svet, čine ovo područje izuzetno atraktivnim za seoski turizam.

Lovni turizam

Opština Knjaževac Lovišta

Na ovom području postoje četiri lovišta ukupne površine oko 60000 hektara: "Tupižnica", "Srbija šume   II", "Tresibaba", i "Midžor-Kalna". Od divljači su najzastupljenije: trofejna divljač, fazan, vidra, zec.

Zavičajni muzej Knjaževac

Zavičajni muzej u svom sastavu ima Muzej grada u kući Ace Stanojevića, Arheo-etno park u Ravni i antički lokalitet Timacum Minus.

 

MANIFESTACIJE U KNJAŽEVCU

  • Festival kulture mladih Srbije - početkom jula
  • Molitva pod Midžorom - u selima Vrtovac i Balta Berilovac na Đurđevdan 06. maja
  • Sabor na Panadžur - na Veliku Gospojinu 28. avgusta
  • Sabor na Kadibogazu - vikendom oko 19. jula

 

KONTAKT

Tel: +381 19 732 730
Tel: +381 19 733 119
Fax: +381 19 732 730

Centrala

Tel: +381 19 731 601
Tel: +381 19 731 623
Tel: +381 19 731 633
Tel: +381 19 731 614
Tel: +381 19 731 712

Predsednik opštine
Mr Milan Đokić
Tel: +381 19 733 119
Fax: +381 19 732 730
milan.djokic@knjazevac.rs

Mapa