OPŠTINA KOSTAJNICA

OPŠTINA KOSTAJNICA
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Kostajnica, Republika Srpska

Opština Kostajnica je smještena u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, na desnoj obali rijeke Une. Opština Kostajnica ima relativno dobre saobraćajno-komunikacijske veze prema ostalom dijelu Republike Srpske i BiH. U pogledu reljefa teritorija opštine Kostajnica se može podijeliti na brdovito-brežuljkasti dio na koji otpada 3/4 opštine sa najvišim brdima. Priroda je obdarila ovaj kraj šumom. Smještena u čistom ambijentu gotovo netaknute prirode Kostajnica obiluje očuvanim prirodnim ljepotama.

Rijeka Una

Rijeka Una izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Čemernice u Republici Hrvatskoj, a ulijeva se u rijeku Savu pored Jasenovca. Ukupna dužina rijeke Une iznosi 212 km. Dobila je ime od starih Rimljana, koji su, po prvi put, ugledavši njenu ljepotu uzviknuli „UNA“, što na latinskom znači „jedna“ ili „jedina“. Rijeka Una pogoduje različitim sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Prvo lovačko društvo na području kostajničke opštine formirano je 1947. godine. Danas ono posluje pod imenom Lovačko udruženje "Balj" i broji oko 173 člana. Bogastvo ribljeg fonda u rijeci Uni pruža mogućnost za razvoj sportskog ribolova.

Turističke atrakcije Kostajnice

Turističke atrakcije Kostajnice čine ostaci praistorijskih naselja, ostaci rimskog vodovoda iz doba Rimljana i nekoliko srednjovjekovnih lokaliteta, kao što su Gradina Marinković - Tavija, Oštra glavica - Mrakodol i Gradina Grdanovac. Nekoliko srednjovjekovnih lokaliteta svjedoče o postojanju života poslije Rimljana (Crkvina-Kalenderi, ostaci tvrđave "Soko", tvrđave "Slatina", tvrđave "Drenovac"- Petrinja, tvrđave "Slatina"). Tragovi arhitekture iz perioda Austrougarske sačuvani su u zgradi Opštine koja je izgrađena 1887. godine i zgradi Magistrata.

Jedna od najstarijih je vodenica "Pepinovac" u selu Petrinja sagrađena 1802. godine. Svake godine,uoči "Đurđevdana" kod ove vodenice održava se tradicionalno "Đurđevdansko veče".

Vjerski objekti na teritoriji kostajničke opštine su: pravoslavna crkva „Hram Svete Trojice“ u Kostajnici, pravoslavna crkva „Hram Svetog cara Lazara“ u Mrakodolu i džamija „Azizija“ u Kostajnici.

Kontakt

tel: +387 52 663 139
tel: +387 52 663 113
tel: +387 52 665 239
fax: +387 52 663 553
portparol@opstina-kostajnica.com

kabinet načelnika: nacelnik@opstina-kostajnica.com

DRAGO BUNDALO  načelnik opštine

Tel: +387 52 663 139

Mapa