OPŠTINA LOPARE

OPŠTINA LOPARE
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Lopare

Opština Lopare se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH) i dio je entiteta Republika Srpska (RS). Opština je smještena na prelazu planine Majevice ka ravnicama Semberiji i Posavini, kroz opštinu prolazi regionalni put Tuzla–Brčko i magistralni put Bijeljina–Tuzla.

Naziv Lopare potiče, po legendi, od drevnog lopara, drvene alatke slične lopati za stavljanje tijesta u pekaru i vađenje hljeba, koje je nekada u ovom mjestu izrađivao od majevičkog drveta glasoviti majstor. Po drugoj legendi, Lopare su dobile ime po stanovnicima koji su ovdje živjeli i često se tukli, što se u žargonu kaže „lopali“. Neki dijelovi opštine Lopare su, po ostacima iz prošlosti, i ranije bili naseljavani, jer se u nekim selima nalaze stećci (nadgrobni spomenici iz perioda srednjeg vijeka). Prema nekim arheološkim nalazima, tvrdi se da je u ovom kraju bilo i Ilirsko naselje, još prije 2600 godina, što odgovara srednjem željeznom dobu. Lopare su dugo bile naselje drumskog tipa, sa dugom glavnom ulicom (prolaznim putem) kroz sredinu, i malim, često slijepim, uličicama koje se odvajaju od ove glavne.

Spomenici kulture: Nekropole stećaka, Hram  u selu Gornji Mačkovac datira iz vremena kralja Dragutina i sagrađen je na temeljima hrama (Namastira) Svetog Dimitrija  iz 1843. godine., Hram u Priboju posvećen „Rođenju  presvete Bogorodice“, Hram u Loparama posvećen je „Pokrovu Presvete Bogorodice“, kao i Hram u Mačkovcu, ..

Kulturne manifestacije: Svetosavska akademija, Majevičko posijelo, Dani dijaspore, Likovni sabor „Majevica“, „Đurđevdanske svečanosti“- Krsna slava opštine Lopare – Đurđevdan.

Kontakt

Kabinet načelnika opštine

055-650-174  lok/130

drDARO SAVIĆ  načelnik opštine

radosavic@yahoo.com

dipl.ecc. MILENKO RISTIĆ  predsednik so

055-650-218

milenkolopare@gmail.com

 

Mapa