OPŠTINA PETROVAC

OPŠTINA PETROVAC
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Petrovac Drinić

Opština Petrovac - Drinić je smještena na sjevernozapadnom dijelu BiH. Opština Petrovac je nastala dejtonskom podjelom bivše opštine Bosanski Petrovac.Opština je formirana kao potreba riješavanja osnovnih potreba građana srpske nacionalnosti koji su 14.septembra 1995. godine morali da napuste svoja ognjišta i za većinu njih Derventa je bilo privremeno boravište. Odmah po raseljenju u Derventi je bilo formirano povjereništvo koje je u raseljenju pokušavalo riješavati najosnovnije probleme raseljenog stanovništva. Nakon sticanja najminimalnijih uslova za povratak, dvadesetak najodvažnijih se već početkom marta 1996.godine, obrelo u razrušenom i opljačkanom Driniću, koji je po Dejtonu pripao Republici Srpskoj. Na čelu najhrabrijih bio je Milanko Brkljač, koji je uvidio da je za Srbe izbjegle iz Bos.Petrovca, najbolje riješenje formiranje Opštine u Driniću, pa je tako u martu 1998. godine formirana Opština sa najnužnijom opštinskom administracijom.

Pristupilo se obnovi kuća, škole, renoviranju doma zdravlja, izgradnjom novih objekata za Opštinsku upravu, poštu, banku, upravnu zgradu za šumsko gazdinstvo, policijsku stanicu itd., što je bilo osnova za nicanje proizvodnih kapaciteta, zatim trgovačkih, ugostiteljskih i drugih objekata koji nastaju kao potreba za zadovoljavanjem potreba stanovništva. Pored naseljenog mjesta Drinić opštini Petrovac pripada i dio Bunare, kao i dio Bukovače.

Prostor Drinića u hidrološkom pogledu smješten je između rijeke Une na zapadu, rijeke Sane na istoku i Unca na jugu. Kako su Sana i Unac pritoke Une prvog reda, onda je prostor opštine Petrovac slivno područje rijeke Une.

Mapa