OPŠTINA PRNJAVOR

OPŠTINA PRNJAVOR
5 zvezdica od 1 glasova

Kontakt

Opština Prnjavor, Republika Srpska

Opština Prnjavor se prostire između planina Motajice na sjeveru i Ljubića na jugu, na plodnim ravnicama rijeka Ukrine i Vijake i nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske. Društveno – ekonomski razvoj opštine Prnjavor bio je dosta neravnomjeran i posljednjih pedeset godina usmjeren na razvoj grada i naselja Prnjavor kao glavnog opštinskog prostora, u kome su locirani svi privredni kapaciteti.

Privredno preduzetništvo u opštini Prnjavor ima dugu tradiciju i njegova uloga uveliko je dovela do činjenice, da je opština Prnjavor od nerazvijene opštine postala jedna od razvijenih opština u BiH: Kompanija Mladeks pak, Tehnoplast, Dion & Tehniks, DM Gradnja i montaža, Eurogrand, Komerc mali...

Turističke atrakcije opštine Prnjavor

Turistički gledano opština Prnjavor raspolaže bogatim turističkim potencijalom. Priroda je ovom području podarila raznolike prirodne komplekse, a kroz vijekove narod je stvarao kulturno-istorijske motive.

Podzemne vode na prnjavorskoj opštini su afirmisane od davnina, dok površinskim tek predstoji valorizacija. Dobru osnovu za razvoj ribolova čine rijeka Ukrina i jezero Drenova. Povoljan turističko-geografski položaj i bogat turistički potencijal opštinu Prnjavor u budućnosti mogu afirmisati kao prepoznatljivu turističku destinaciju.

Šumski kompleks je oduvijek predstavljao neprocjenjivo bogatstvo i veliki turistički potencijal opštine Prnjavor. Lovišta na Motajici, Čavki i Ljubiću, ponovu su postali meta lovaca iz Njemačke, Austrije i posebno Italije.

O kulturno-istorijskom nasljeđu opštine Prnjavor svjedoče arhitektonski turistički motivi, koji svojom vrijednošću upotpunjuju turističku ponudu.

Crkva brvnara u Palačkovcima, izgrađena je 1843. godine. Ovaj svojevrstan spomenik kulture posvećen apostolima Petru i Pavlu, u potpunosti je izgrađen od hrastovog drveta.

Banja Kulaši

Danas na području opštine Prnjavor možemo izdvojiti više turističkih lokaliteta, a jedan od najkompleksnijih je svakako Banjsko-rekreativni centar Banja Kulaš, udaljena 14 kilometara od centra grada, kao lječilište poznata je još iz doba Austrougarske. Stoljetna tradicija Banje "Kulaši" zasniva se na izvorima izrazito ljekovite termomineralne vode. Značajno je spomenuti da na prostoru Evrope postoje samo tri izvora vode sa ovakvim karakteristikama što je svrstava u svjetske raritete.

Manastir Stuplje

Jedan od izuzetno vrijednih kulturno-istorijskih spomenika Manastirske Stuplje nalaze se na razmeđu prnjavorske i čelinačke opštine uz rijeku Manastirku.

Po predanjimana na mjestu današnjeg manastira bilo je mnogo stupa za nabijanje konoplje, pa je tu preko noći osvanio manastir. Manastir je bio posvećen Svetom Arhangelu Mihailu, pa se predio iznad njega zvao i danas zove Mihailovac-pretpostavlja se da je Manastir Stuplje izgrađen u XIII vijeku.

Lipicanska ergela Vučijak

Opštini Prnjavor pripada još jedno bogatstvo, čija se vrijednost ne može procijeniti. Riječ je o lipicanerskoj ergeli Vučijak, najstarijem preduzeću na području opštine osnovanom aprila 1946. godine. Ime je dobilo po obližnjem uzvišenju Vučijak i predstavlja ogranak slovenačke ergele u Lipicama.

Mapa