OPŠTINA ČAJETINA

OPŠTINA ČAJETINA
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Čajetina, Zlatiborski okrug

 
Opština Čajetina se nalazi u jugozapadnom delu Republike Srbije, sa severa okružena opštinom Užice, sa istoka opštinom Arilje, sa jugoistoka opštinom Nova Varoš, sa juga opštinom Priboj, a sa zapada Republikom BiH.
 
opstina-cajetina
 
Administrativno pripada Zlatiborskom okrugu i zauzima površinu od 647 km. Prostor opštine Čajetina geografski podrazumeva talasastu visoravan između reka Sušice i Uvca i planina Tare i Murtenice, sa planinskim masivom Zlatibora kao središnim i glavnim delom.
 
Na povoljan geografski položaj Opštine utiču magistralni putevi za Crnu Goru (Jadransko more) i Republiku BiH. Preko teritorije Opštine Čajetina prolazi i pruga Beograd-Bar, a u neposrednoj blizini se nalazi aerodrom Ponikve (vojni aerodrom koji nije u funkciji, a planira se za civilni saobraćaj).
 

Prirodne odlike opštine Čajetina

Reljef opštine Čajetina je određen geološkim i geomorfološkim osobinama zlatiborskog masiva, koji pripada grupi Starovlaških planina, odnosno dinarskom planinskom masivu.
 
Preovlađujući udeo serpentina u sastavu terena opštine Čajetina ima veliki značaj za celokupni kompleks prirodnih uslova, kako fizičkogeografskih, tako i biogeografskih. 
 
stopica-opstina cajetina
 
Brdsko-planinski deo, koji čini 80% ovog prostora, je naseljen od 600 do 1100 m nadmorske visine. 
 
Podzemnim vodama je naročito bogato područje mesta Zlatibor, gde ove vode cirkulišu kroz različite pukotinske sisteme.
 
priroda-vodice
 
U flori dominira travnolivadski pejzaž pašnjačkog tipa bogat sa prirodnim lekovitim biljem.
 
Šumske površine nude mogućnosti za staništa divljači i korišćenje šumskih plodova.
 

Privreda u opštini Čajetina

Najvažnije delatnosti opštine Čajetina su turizam, poljoprivreda, prerađivačka industrija u oblasti poljoprivredne proizvodnje, tekstilna industrija, laka industrija u oblasti plastike i metala i drvnoprerađivačka industrija.
 
zlatibor-opstina-cajetina
 
Turizam je najrazvijenija i najvažnija grana privrede Opštine. Na Zlatiboru kao razvijenijoj turistučkoj destinaciji, godišnje se ostvari 1.200.000 noćenja sa oko 250.000 posetilaca.
 

Turistički potencijali opštine Čajetina

Prirodne karakteristike, zajedno sa kulturno-istorijskim vrednostima i geografskim položajem, daju realnu i dobru osnovu i preduslove za dalji osmišljeni razvoj zdravstvenog turizma. Realne šanse postoje i za dalji razvoj kongresnog, sportskog, kulturnog, tranzitnog, izletničkog, lovnog i ribolovnog, eko i etno turizma.
 
zlatibor
 

Zdravsteveni turizam

Navedene prirodne odlike prostora opštine Čajetina predstavljaju komparativne prednosti u odnosu na druga područja za intenzivan planski razvoj planinskog turizma i razvoj određenih segmenata poljoprivredne proizvodnje (zdrava hrana). Povoljna klima i čist i nezagađen vazduh, povoljno utiču na lečenje mnogih bolesti kao hipertireoze, astme, anemije i sl.
 

Kulturno-istorijski spomenici u opštini Čajetina

Ovo područje je bogato kulturno-istorijskim spomenicima počev od neolitskog doba. Prvi poznati stanovnici su bili Iliri, o čemu svedoče njihova groblja ("gradine") u okolnim selima (Kriva Reka, Ljubiš, Mušvete, Branešci i sl.). Takođe iz rimskog perioda potiče dosta utvrđenja, puteva, nadgrobnih spomenika. Iz srednjeg veka, perioda formiranja srpske države i perioda turske vladavine, postoji čitav niz spomenika (manastiri, crkve, spomenici, utvrđenja i sl.)
 
Prepoznatljivost ovog područja se ogleda i u etnografskim motivima, folkloru, arhitekturi, starim zanatima, gastronomiji, tradicionalnoj gostoprimljivosti i snalažljivosti ljudi ovog kraja i slično.
 

Kulturni život Čajetine

kultura-cajetina
 
  • Pesnici pesmama pričaju - Pesme Mihaila Ćupovića, Dobrosava P. Obradovića...
  • Biblioteka u Čajetini
  • Atelje Trnava - Vladimir Mitrović
  • Skulpture Miladina Lekića
  • Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno
 

Kontakt

 
Tel: +381 31 831 753
Fax: +381 31 831 151
Tel: +381 31 831 003
 
Predsednik opštine Čajetina
Milan Stamatović
 
Tel: +381 31 831 250
Fax: +381 31 831 447
 
E-mail predsednik@cajetina.org.rs

Mapa