OPŠTINA ĆUPRIJA

OPŠTINA ĆUPRIJA
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  13.oktobar 7
  35230 Ćuprija
  Srbija
 • Telefon: +381 35 8470 248
 • Fax: +381 35 476 530
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme Trenutno otvoreno

  Ponedeljak 07:30 - 15:30
  Utorak 07:30 - 15:30
  Sreda 07:30 - 15:30
  Četvrtak 07:30 - 15:30
  Petak 07:30 - 15:30

Opštinska uprava Ćuprija, Pomoravski okrug

Opština Ćuprija se nalazi u centralnom delu Srbije, u Pomoravskom okrugu.

Opština Ćuprija se prostire na površini od 287 km². Nalazi se na obalama reka Ravanice i Velike Morave, a oko nje se prostiru planinski masivi Juhora, Južnokučajskih i Beljačkih planina.

Grad Ćuprija se nalazi između drumskog i železničkog magistralnog puta Beograd - Niš, i udaljen je od Beograda 145 km, a od Niša 90 km.

Istorija opštine Ćuprija

Oblast Ćuprije je bila nastanjena još u kameno doba. O tome govore praistorijska nalazišta u okolini Ćuprije, poput Stublina u selu Supska, gde je zastupljena kompletna statigrafija viničanske kulture. 

Predmeti koji su pronađeni u blizini manastira Ravanice vode nas još u kameno doba. U ćuprijskom kraju otkopana su i dva srebrna ilirska pojasa sa palmetama i nekoliko komada nakita od filigrana uz bogatu keramiku gvozdenog doba.

Horreum Margi

Oko 15.g. p.n.e. Rimljani su zauzeli oblast Morave. Sa sobom su doneli svoju kulturu i civilizaciju. Ćuprija je u to doba bila prilično naseljena i bila je najvažnije rimsko naselje Horreum Margi na putu Viminacijum-Naissus (Kostolac-Niš) i predstavljalo je glavni privredni, trgovački, saobraćajni, strategijski centar, kao i centar za izradu oružja i najveće skladište žita po čemu je grad i dobio ime Žitnica Morave.

horreum-margi-iskopine

Takođe je bila i najveće gradsko naselje Gornje Mezije, ali najveću važnost je imala što se nalazila na mestu gde je bio glavni prelaz preko Morave, gde su Rimljani imali zidani most. U tom periodu kroz Ćupriju je prolazio jedan od glavnih rimskih puteva - Via Militaris. U samom centru, postoji nalazište rimskog grada Horeum Margi. Na mestu današnje kasarne, pronađene su mnoge iskopine iz tog perioda, kao što su: novac,  vodovod, sarkofazi, tabla sa natpisom Horreum Margi. Huni su u V veku srušili Horreum Margi, a 100 godina kasnije, obnovio ga je Justijan I.

Ćuprija u srednjem veku

Arnold iz Libeka, idući za svetu zemlju 1172. godine, pominje Ravno, pod imenom Rabnel-Rabenelle. Kasnije se opet pominje 1183.godine, kada je Nemanjino izaslanstvo ovde dočekalo Fridriha Barbarosu s krstašima. U drugoj četvrtini XIII veka, Ravno su pregazili Tatari.

Ćuprija za vreme turske vladavine

Za vreme turske vladavine, Ćuprija je bila palanka, stanica na Carigradskom putu i prenoćište za odmor putnika. Za vreme vojnog pohoda Sulejmana Veličanstvenog (1521-66), sa privremenim pontonskim mostom na Moravi, naselje se javlja kao grad Morava. 

Od druge polovine 17.veka Mehmed-paša Ćuprilić, podigao je stalni most Ćupriju, kada je i grad dobio sadašnje ime. U XVI i  XVII veku, Ćuprija je i pristanište na Velikoj Moravi. Postoje dokazi da se Moravom brodilo do početka XIX veka.

Manastir Ravanica

Manastir Ravanica, jedan od centara srpske istorije i duhovnosti, udaljen je samo 10 kilometara od centra Ćuprije.

Izgradnja manastira počela je 1376. godine, a završena je pet godina kasnije, 1381. Arhitektonski, sa izgradnjom crkve u Ravanici, koja je posvećena Svetom Spasu - Vaznesenju Gospodnjem, počinje nova epoha graditeljstva u Srbiji nazvana "moravska škola". 

manastir-ravanica
 
Manastir je zadužbina kneza Lazara, jednog od najslavnijih likova srednjevekovne borbe protiv Turaka, koji je predvodeći srpsku vojsku hrabro izgubio život u Kosovskom boju 1389. godine. Posle pogibije Knez Lazar je sahranjen u crkvi Voznesenja u Prištini, odakle je posle godinu dana prenesen i sahranjen u crkvi manastira Ravanica. 

Mošti kneza Lazara vraćene su u njegovu zadužbinu 6. septembra 1989. godine.

Muzej Horreum Margi Ravno

Zahvaljujući iskopinama najstarijeg naselja i nekropole bronzanog doba, rimskog utvrđenog grada (od 1. do 5. v), između reka Ravanice i Morave, u Ćupriji se ponovo oživljava ovaj vid kulture i muzej dobija novu lokaciju u sastavu samog nalazišta.

muzej_horreum-margi-ravno

Crkva Svetog Đorđa u Ćupriji

Podignuta daleke 1834.god. crkva Svetog Đorđa je najstariji, dobro očuvani, graditeljski objekat u Ćupriji. Nalazi se na desnoj obali Velike Morave u blizini ušća Ravanice. Podignuta je po naređenju Miloša Obrenovića, kao jednobrodna bazilika.

crkva-svetog-djordja-cuprija

Spomen park Boj na Ivankovcu

Na samo nekoliko kilometara od Ćuprije, 18.avgusta 1805.god, odigrala se čuvena ivankovačka bitka. Boj na Ivankovcu, označio je kraj borbe protiv janičara i početak rata srpskog naroda protiv turskog carstva. Ovo je bio prvi otvoreni okršaj srpskih ustanika, pod komandom Karađorđa Petrovića i pod neposrednim rukovodstvom Milenka Stojkovića i Petra Dobrnjca.

spomen-park-boj-na-ivankovcu

Manifestacija Matićevi dani

U znak sećanja na Dušana Matića, jednog od rodonačelnika srpske kulture, u Ćupriji se svake godine okupe brojni poštovaoci dela jednog od najznačajnijih srpskih pesnika i velikana naše književnosti.

maticeva_soba_cuprija

Ova manifestacija je tradicionalna od 1982. godine i održava se u prvoj polovini septembra i tada se pesniku do 27 godina starosti, za najbolju prvu zbirku pesama, uručuje nagrada Matićev šal. Organizator manifestacije je Narodna biblioteka „Dušan Matić“. Program i sadržaj manifestacije obuhvata okrugli sto, pozorišne predstave i izložbu slika. 

Kontakt

Tel: +381 35 8470 248
Tel:+381 35 8470 631
Fax: +381 35 8476 530

Predsednik opštine Ćuprija
Ninoslav Erić

Mapa