OPŠTINA REKOVAC

OPŠTINA REKOVAC
5 zvezdica od 6 glasova

Kontakt

Istorija | Geografija | Kultura | Obrazovanje | Turističke atrakcije | Lovni turizam | Spomenici | Sport | Manifestacije

Opština Rekovac Sabor Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

 

Opština Rekovac se nalazi u središnjem delu Srbije i jugoističnom delu Šumadije, između Gledićkih planina na zapadu i Juhora na istoku.

 

 

Opština Rekovac se prostire na površini od 366 km², što čini 13,95% od ukupne veličine Pomoravskog okruga. Ima 32 naseljena mesta i ukupno 13551 stanovnika. Prosečna gustina naseljenosti u opštini je 37 st/km². Varoš Rekovac se nalazi na oko 30 km jugozapadno od Jagodine, na maloj reci Dulenki, u brdovitom kraju koji je poznat pod svojim istorijskim imenom Levač.

Povezanost sa drugim opštinama je dobra, ali veliki problem predstavljaju dotrajali putevi koji se slabo održavaju. Ukupna dužina puteva u opštini iznosi 179 km, od toga 120 km sa savremenim kolovozom.

Kratka istorija Rekovca

Zgrada opštine Rekovac

 

Levač se kao župa pominje već u poveljama Simeona Nemanje i Stefana Prvovenčanog u manastiru Hilandaru, krajem XII i početkom XIII veka, kao i u žitiju Svetog Simeona (Nemanje) od Save Nemanjića. Prema ovim navodima, Levač je ulazio u sastav države velikog župana Stefana Nemanje. Staro srpsko selo Rekavice prvi put se pominje u pisanim izvorima turskog načelstva i poreskim dokumentima 1595. godine kao Rakovac. Posle oslobođenja od Turaka, Rekovac je postao deo kneževine Levač u sastavu Jagodinske nahije. Naselje je ušoreno 1836. godine, a status varošice dobilo je 1886. godine.

Geografski položaj opštine Rekovac

Geografski položaj opštine Rekovac

Opština Rekovac se nalazi u središnjem delu Srbije i jugoističnom delu Šumadije, između Gledićkih planina na zapadu i Juhora na istoku.

Varoš Rekovac, centar istoimene opštine u Pomoravskom okrugu, nalazi se na oko 30 km jugozapadno od Jagodine, na reci Dulenki, u brdovitom kraju koji je poznat pod svojim istorijskim imenom Levač. Sa zapada se uzdižu visoki obronci Gledićkih planina, a sa jugoistoka pribrežje planine Juhor. Ceo Levač prošaran je malim ali vodonosnim rekama.

Reljef i klima

U reljefu opštine Rekovac izdvajaju se dve prirodne celine: ravničarski deo koji se prostire na površini od oko 3.700 ha i brdsko-planinski deo, površine 32.000 ha (približne procene). Ističu se sledeći tektonski oblici: Juhor (stara gromadna planina), Gledićke planine (mlade venačne planine) i Levačka kotlina spuštena između pomenutih planina koja predstavlja granicu između starih rodopskih i mladih dinarskih planina. Od fluvijalnih oblika reljefa veći značaj imaju doline Kalenićke, Županjevačke i Dulenske reke, a manji doline Lomničke, Dobroseličke i Kruševičke reke.

 

Kulturni život opštine Rekovac

Kulturni život u rekovačkoj opštini ima dugu i bogatu tradiciju u raznim vidovima stvaralaštva. Opština Rekovac se danas prepoznaje po manastiru Kalenić, slikarstvu Janka Brašića i njegovih sledbenika, po starim arheološkim nalazištima, staroj arhitekturi i Saboru Prođoh Levač, prođoh Šumadiju. Kako bi se održao kontinuitet u promociji slikarstva u Levču je osnovana Slikarska kolonija Kalenić U okviru ove manifestacije svake godine se obavlja i spremanje starih levačkih jela. Posebna pažnja se posvećuje narodnoj radinosti te se na izložbama mogu videti jako ukrašene nošnje, ćilimi, korpe i druge narodne rukotvorine.

 

Obrazovanje u opštini Rekovac

Na teritoriji opštine Rekovac postoji jedna predškolska ustanova, dve osnovne i jedna srednja škola.

 • Predškolska ustanova Miloje Milojević sa područnim odeljenjima
 • Osnovna škola Svetozar Marković u Rekovcu sa područnim odeljenjima
 • Osnovna škola Dušan Popović u Belušiću sa područnim odeljenjima
 • Srednja poljoprivredno - veterinarska škola u Rekovcu

 

Turističke atrakcije opštine Rekovac

Rekovac se prostire u središnjem delu Srbije i u jugoistonom delu Šumadije. Nalazi se na oko 30 km jugozapadno od Jagodine, na maloj reci Dulenki, u brdovitom kraju, poznatom po svom istorijskom nazivu Levač. Ovaj prostor u obliku levka, između Gledićkih planina i Juhora, okružuju reke Dulenka, Gruža, Lepenica, Belica i Temnić. Sa zapada se uzdižu visoki obronci Gledićkih planina, a sa jugoistoka pribrežje planine Juhor. Ceo Levač prošaran je malim, ali vodonosnim rekama.

Opština Rekovac Muzej na otvorenom Kalenić

Na teritoriji opštine Rekovac postoje brojne turistički atraktivne lokacije, zanimljive kako zbog svojih kulturno-istorijskih vrednosti, tako i zbog prirodnih resursa.

Najznačajnije turističke atrakcije opštine Rekovac su: 

 • Manastir Kalenić
 • Manastir Preradovac
 • Stari grad - Županjevac
 • Muzej na otvorenom Kalenić

Manastir Kalenić

Opština Rekovac Turističke atrakcije Rekovca Manastir Kalenić

 

Manastir Kalenić se nalazi u blizini Rekovca, na obroncima Gledićkih planina, 12 km zapadno od sela Oparića u Levču. Po likovnim vrednostima ubraja se među najznačajnije spomenike kulture u Srbiji.

Od prvobitnog manastirskog kompleksa ostala je samo crkva posvećena Vavedenju Bogorodice. Kalenić je zadužbina protovestijara Bogdana, uglednog velmože despota Stefana Lazarevića. Crkva je sagrađena i oslikana između 1413. i 1420. godine. Manastir su obnovili sredinom 18. veka monasi iz Morače. Moravska crkva bogato je dekorisana spolja, freske spadaju među najbolje očuvana ostvarenja živopisa 15. veka.

 

Lovni turizam

Značajan deo turističke ponude opštine Rekovac predstavlja lovni turizam. Lovni teren je pogodan, gotovo idealan za lov, razvoj i odgoj divljači. Najraspostranjenija divljač je zec koji je zastupljen na svim lovnim terenima. Pored zeca, u ravničarskim predelima, lovi se poljska jarebica, prepelica, grlica, fazan i srneća divljač. U brdsko-planinskom području, ekološkoj bazi, pored srneće divljači prisutne su i divlje svinje.
Lovačko udruženje Levač sa sedištem u Rekovcu, gazduje lovištem Dulenska reka ukupne površine 15.031 ha, od čega lovne površine obuhvataju 13.277 ha.

 

Kulturno-istorijski spomenici Rekovca

Najinteresantnije kulturno-istorijske lokacije u ovoj opštini su:

 • Manastir Kalenić
 • Spomen-kuća Dušana Popovića
 • Rodna kuća Miloja Milojevića u Ursulama
 • Manastir Preradovac
 • Crkva Manastirak

 

Sport u Rekovcu

Sport u Rekovcu se odvija na amaterskom nivou. Od sportova je najzastupljeniji fudbal. Ovaj podatak ilustruje činjenica da u gradu postoji 11 fudbalskih klubova.

 

Manifestacije u opštini Rekovac

Tokom godine u opštini Rekovac se organizuju brojne manifestacije, a najznačajnija je, svakako, tradicionalna manifestacija narodnog stvaralaštva i običaja "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju".

Na ovoj manifestaciji, koja se organizuje tokom avgusta meseca, nastupa veliki broj kulturno-umetničkih društava, bira se "najbrk" i lepotica sabora, devojka sa najdužom pletenicom, kao i najlepša ženska i muška šumadijska narodna nošnja.

Opština Rekovac Turističke atrakcije Rekovca Sabor Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Najvažnije manifestacije u opštini Rekovac su:

 • Takmičenje recitatora osnovnih i Poljoprivredno-veterinarske škole
 • Levački vino fest - maj 
 • Smotra narodnog stvaralaštva dece Šumadije i Pomoravlja - maj (Rekovac)
 • Sabor Prođoh Levač, prođoh Šumadiju - avgust (manastir Kalenić)

Zlatni glas Sabora
"Zlatne ruke Levča" (pripremanje i degustacija starih levačkih jela)
Izložba proizvoda starih zanata (korparstvo)
Slikarska kolonija Kalenić (manastir Kalenić)
Pesnički maraton
Izložba likovnog stvaralaštva
Izložba starih i retkih knjiga
Takmičenje zdravičara
Sportska takmičenja

Bacanje kamena s ramena
Penjanje uz motku
Skok u dalj iz mesta
Nadvlačenje konopca

 • Okrugli sto na kome učestvuju naučni i javni radnici rođeni u opštini Rekovac

Sabor slikara i pesnika Jankovi dani (Oparić)
Likovna kolonija Janko Brašić
Dečija likovna kolonija
Izložba
Susreti pesnika

 • Levačka pasuljada - septembar (Sekurič)
 • Festival zdrave hrane - oktobar

Kontakt

Tel: +381 35 8411 070
Fax: +381 35 8411 196

Predsednik opštine
Dr Aleksandar Đorđević

Tel: +381 35 8411 004

Mapa