OPŠTINA NEGOTIN

OPŠTINA NEGOTIN
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Negotin

Negotinska Krajina se nalazi na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske. Ravnica, poznata pod imenom Negotinska nizija, proteže se između Timoka i Dunava do lučne brdovite kose Vidrovac-Badnjevo-Bratujevac. Smatra se da je Negotin naselje koje je nastalo u vreme pada srpske despotovine pod vlast Turaka, 1459.godine. Karađorđe je digao Srbiju na ustanak protiv Turaka 1804.godine, ali se Negotinska krajina nije odmah priključila ustanicima. Najsvetlije stranice svoje istorije, koje je obeležio Hajduk Veljko herojskom odbranom Krajine od Turaka, Negotin ispisuje izmedu 1811. i 1813.godine. Posle smrti negotinskog oborkneza Mihajla Karapandžića, Sovjet i Karađorđe premeštaju Veljka iz Banje u Negotin gde on kao vojvoda Krajinski, čuva istočnu granicu Srbije, obezbeđuje red i mir u Krajini, utvrđuje Grad i šanceve oko njega. Krajinci vode borbu protiv Turaka u sastavu Timočke divizije i Druge srpske armije. Posle pobede srpske vojske na Bregalnici rat je završen pobedom Srbije.

Znameniti Negotinci su: Hajduk Veljko Petrović , Stevan Mokranjac, Đorđe Stanojević.

Crkva Svete Trojice u Negotinu

Crkva Svete Trojice u Negotinu se nalazi na uglu Trga Stevana Mokranjca i svojom monumentalnošću i arhitektonskim vrednostima daje poseban vizuelni pečat starom gradskom jezgru Negotina.
Po prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim spomenicima, saobracajnim vezama, klimatskim karakteristikama, hidrografijom, uslovima za lov i ribolov i postojećim turističkim objektima, Negotinska krajina predstavlja izuzetno atraktivno područje.

Mapa