GRADSKA OPŠTINA SOPOT

GRADSKA OPŠTINA SOPOT
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Kosmajski trg 5
  11450 Beograd Sopot,
  Srbija
 • Telefon: +381 11 8251 155
 • Telefon: +381 11 8251 379
 • Telefon: +381 11 8251 255
 • Fax: +381 11 8251 136
 • Pošalji e-mail

Opštinska uprava Sopot

Sopot je dobio ime po staroj slovenskoj reči što u prevodu znači IZVOR. Opština Sopot, jedna od sedamnaest beogradskih opština, nalazi se južno od Beograda u severnom delu pitome i niske valovite Šumadije. Prema broju stanovnika gradska opština Sopot je najmanja opština grada Beograda.

Sopot se prvi put pominje 1818. godine na Langerovoj karti kao Sopot-BACH. Istorijat naselja počinje 1823. godine izgradnjom mehane u Ropočevu. Klima opštine Sopot je umereno kontinentalna. Prirodne lepote, povoljna klima, raznorsnost turističkih lokaliteta, dobar saobraćajno-geografski položaj upućuje da je opština Sopot sa svim svojim naseljima raj za uživanje nadomak Beograda.

U Seči, oko izvora Gajić i šire, postoje tragovi neolitskog naselja. Dragomir Maričić je našao kamenu sekiru koju je izorao njegov stric Radoje. Sada se taj predmet nalazi u eksponatima Gradskog muzeja u Beogradu. Na ovom lokalitetu pronađen je rimski novac iz drugog veka naše ere i jedan klesanjem izdubljen kamen koji je služio kao sarkofag.

Začetak naselja Sopot je mehana kod izvora Sopot, sagrađena 1823. godine po nalogu Kneza Miloša Obrenovića, mehana je služila kao prenoćište na putu za Beograd. Prvo pominjanje Sopota kao mesta nalazimo 1832. u pismu turijskog kapetana Nikole Katića knezu Milošu u Kragujevac kojim prenosi molbu tri sela turijske kapetanije za pomoć radi dovršavanja crkve. Sopot se sporo razvija do poslednje decenije 19. veka. Godine 1891. podnela je Opština po drugi put molbu da se Sopot proglasi za varošicu. Inicijatori ove molbe bili su ugledni sopotski trgovci LJuba Nikolić, Obrad Majstorović i Gliša Novičić. Početkom 20. veka sve su brojnije zanatlije u Sopotu. Oni imaju svoje pomoćnike (šegrte). Širi se radnički sloj društva u koji počinju da prodiru socijalističke ideje i oni počinju da se organizuju u radnička društva i organizacije.

Najznačajniji prirodni resursi na području opštine Sopot su: poljoprivredno zemljište, šume, rudna bogatstva, izvori termalne vode.

Naselja u opštini Sopot

Gradska opština Sopot obuhvata naselja: Babe, Guberevac, Drlupa, Dučina, Ðurinci, Mala Ivanča, Mali Požarevac, Nemenikuće, Parcani, Popović, Ralja, Rogača, Ropočevo, Sibnica, Slatina, Sopot i Stojnik.

Kosmaj

Planina Kosmaj (626 m) je najveća, najprivlačnija i najznačajnija geomorfološka prirodna lepota u okolini Sopota. Naziv Kosmaj nastao je od keltske reči "cos" (šuma) i predindoevropske reči "maj" (planina). Na Kosmaju ima i razne divljači od značaja za lovni turizam.

Područje Kosmaja je za vreme despota Stefana Lazarevića bilo jedno od centralnih područja u Srbiji i na njemu je podignuto više manastira i crkvi. Na Kosmaju se nalaze manastiri: Sveti Arhanđeli-Tresije i Sveti Georgije-Kastaljan, koji se nalaze u ataru sela Nemenikuća, Sveti Nikola-Pavlovac u Koraćici i Sveta Petka u Sibnici. Deo naše bogate istorije je i crkva u Nemenikućama, jer je u staroj crkvi patrijarh Arsenije III Čarnojević služio poslednju službu prilikom Velike seobe Srba 1690. godine ne sluteći da će im to biti zadnja služba i zadnje prenoćište u otadžbini. Zatim prema pričanju Petra Jokića, Karađorđevog buljubaše iz Topole, 1804. godine, Karađorđe je u nemenikućkoj crkvi pričestio vojsku sa kojom je pošao na Beograd.

Trešnja

Lokalitet Trešnja je uvučen u poseban miroljubiv ambijent u kome dominira veštačko jezero dugo 160 m a široko 25 m, najveće dubine 4 m.

Guberevačke šume

Zajedno sa Kosmajem i Lipovicom Guberevačke šume predstavljaju okosnicu južnog beogradskog izletničkog područja i još uvek su neotkrivene vrednosti za širi turizam. Guste šume pune divljači sačuvale su autohtonu sliku i ambijent nekadašnje Šumadije i neophodno je da se sačuvaju kao vredan, prirodan nacionalni park.

Mapa