OPŠTINA ŠEKOVIĆI

OPŠTINA ŠEKOVIĆI
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Šekovići

Opština Šekovići se nalazi u Republici Srpskoj - severoistočnom delu Bosne i Hercegovine, na ušću reke Lovnice u Drinjaču i uglavnom se poklapa sa teritorijom Donjeg Birča i ima površinu od 232 km². Udaljeno je 40 km Zvornika, 50 km od Tuzle i 100 km od Sarajeva.

Opština Šeković Republika Srpska

Opština Šekovići broji pet mjesnih zajednica. To su: Šekovići, Željeznik, Tišča, Papraća i Kaštijelj.

Opština Šekovići je oaza nedirnute prirode, na nadmorskoj visini od 320 m. Okružena je planinskim vrhovima Javornika, Bišine, Borogova i Bačkovca.

Rijeka Drinjača je glavna vodena arterija opštine Šekoviči i ima relativno miran tok okružen plodnim poljima. U nju se uliva 2,5 km duga rječica Lovnica.

ISTORIJA

Šekovićki kraj, od Rimljana do današnjih dana, presijecali su važni putevi koji su povezivali područja istočno od Drine sa centralnom Bosnom.
U selu Strmici, na “Gradini”, profesor Milutin Garašanin je 1975. godine otkrio ilirsko naselje, koje datira iz IV v.n.e., što je potvrdilo pretpostavku da su na ovom području prije dolaska Slovena živjeli Iliri.
Šekovići su dobili ime po jednom dijelu stanovnika koji su došli iz Šekovine u Hercegovini krajem XVII vijeka. Sebe su produžili zvati Šekovljanima, dok su susjedni Donji Birač počeli zvati Šekovići. Sve do pred kraj XVII vijeka Šekovići su bili relativno gusto naseljeni a tada su vojne pohare i bolesti proredile i skoro uništile stare žitelje a na mjesto njih su došli novi iz Hercegovine, koji čine i najveći dio današnjeg stanovništva.
Smatra se da su opštinu Šekovići naselili stanovnici istočne Hercegovine, s područja Gacka i Nevesinja. Prije drugog svjetskog rata Šekovići kao naseljeno mjesto nisu postojali. Postojala je samo žandarmerijska stanica. Sela u okolini Šekovića su bila gusto naseljena. Nakon drugog svjetskog rata polovinom sedamdesetih godina dolazi do razvoja opštine Šekovići. Otvorene su fabrike FON, Mermer, Elastik, Zanus, izgradjen je srednjoškolski centar, vrtić, Dom kulture, izgradjuju se stambene zgrade. U fabrike su zapošljavani stanovnici okolnih sela, koji su nakon zapošlenja pravili stambene objekte, pa Šekovići počinju dobijati konture urbane sredine.
 
Opština Šekovići Stećci

Treba istaći da su početkom XVII vijeka Šekoviće napustili preci Ilije Birčanina i Prote Mateje Nenadovića, te rodbinskim vezama uspostavljena je vojna saradnja ovog kraja sa Srbijom u Prvom Srpskom ustanku.
Od srednjovjekovnih spomenika, na području Šekovića sačuvano je, na 52 mjesta, preko 900 stećaka. Najznačajniji i najljepši spomenici materijalne kulture ovog prostora su dva srednjovjekovna manastira, manastir Blagovještenja u Papraći i manastir Svetog Đorđa u Lovnici.
 
 
Grb opštine Šekovići
 
KONTAKT

Josipa Kovačevića bb
Šekovići 75450
Republika Srpska, BiH
 
Tel: +387 56 654 600
Fax: +387 56 654 604

Načelnik opštine 
Gdin Momir Ristić

Mapa