OPŠTINA TUTIN

OPŠTINA TUTIN
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Tutin, Sandžak, Raški okrug

Opština Tutin kao jedna od Sandžačkih opština, nalazi se na teritoriji jugozapadne Srbije i graniči se sa teritorijama 7 drugih opština: Novim  Pazarom, Sjenicom, Zubinim potokom i Istokom iz Srbije, a Rožajama, Beranama i Bijelim Poljem iz Crne Gore.

Opštinska uprava Tutin, Sandžak, Raški okrug

Teritorija opštine Tutin sa prosečnom nadmorskom visinom od 1000m prostire se na površini od 741 km2 što je čini, zajedno sa opštinom Novi Pazar, drugom opštinom Raškog okruga, dok je po broju stanovnika (30.054) treća opština istog okruga.

Tutinska opština ima 93 naselja. S obzirom na izgled koji karakterišu doline reka, rečica i potoka, brda, visoravni i planine, na području se mogu jasno razlikovati šest većih grupa naselja:

 • Tutin, gradsko područje sa okolnim selima
 • Delimeđe, Melaje, sa okolnim selima
 • Ribariće sa okolnim selima
 • Crkvine sa okolnim selima
 • Draga i Mojstir sa okolnim selima
 • Leskova sa okolnim selima

Reljef opštine Tutin karakterišu visoravni, brdovito zemljište, brežuljci, bregovi, brda, planine, planinski venci, brojni planinski predeli (sedla), klisure, kotline, vrtače, pećine i reke sa nizom manjih pritoka.

Istorijski podaci o Tutinu

Najstariji nalazi o stanovništvu na teritoriji tutinske opštine potiču iz Delimeđa iz vremena prije 3 000 godina. Po mišljenju mnogih naučnika i istraživača najstariji stanovnici Tutina i Pešteri u cjelini bili su vrlo ratoborni Dardanci, koji su bavili stočarstvom, a koji su kasnije proterani prema dolini rijeke Raške.

Počev od II stoleća Tutin se nalazi u okviru rimske provincije Dardanije, a stanovništvo biva romanizovano. Tu se nalazio i rudnik gvožđa u Gluhavici.

Arheološki lokalitet Gluhavica
Pred najzdom Slovena starosedelačko stanovištvo se povlačilo u južne brdske prijedele, ali je kasnije u najvećem broju slovenizirano.

Na ovim prostorima je formiran jedan od prvih, ako ne i prvi, srpski plemenski savez iz koga je u XII vijeku konstituisana nezavisna srpska država Raška.

Nešto više od sto godina prije dolaska Turske na Balkan, najveći dio teritorija današnjeg Sandžaka pripojen je Bosni.
Dolaskom Osmanskog carstva na ove prostore, bošnjačko bogumilsko stanovništvo prihvatilo je Islam kao spas pred naletima katoličkih i pravoslavnih misionara.

Osmansko osvajanje Sandžaka i Crne Gore trajalo je preko sto godina, a prvi pisani istorijski dokument o opštini Tutin potiče iz 1396. godine.

Današnje ime Tutin dobija 1831. godine prilikom prolaska Husejin-Bega Gradaščevića sa vojskom preko Tutinske teritorije da bi ratovao protiv Turske vojske i reformi koje je sprovodio Sultan Mahmud II.

Od 1912. godine Tutin, iako malo mjesto, počinje da dobija sve značajniju ulogu kao sedište nove teritorijalno-administrativne jedinice - sreza štavičkog, koji je zvanično konstituisan 1913. godine.

Štavički srez je 1953. godine činilo 14 opština, 94 sela i 3.978 domaćinstava.

Opština Tutin

Kultura i spomenici kulture

Od kulturnih institucija u opštini Tutin se izdvajaju "Multimedijalni centar", kao i Narodna biblioteka "Ejup Mušović".

Od kulturno-turističkih lokacija u opštini Tutin se izdvajaju Manastir "Crna rijeka" u Ribarićima, Crkvinište u Tutinu, Godovska pećina u Godovu, Gluhavica, Promuklice i  Smolućka pećina, arheološki lokalitet Gluhavica, jezero Gazivode i seoska područija na kojima se održavaju seoski vašari.

Opština Tutin pećina

MANIFESTACIJE U TUTINU

 • Dani kulture opštine
 • Smotra stvaralaštva iz svih oblasti kulture
 • Takmičenje pevača amatera
 • Festival dečije pjesme
 • Smotra narodnog stvaralaštva
 • Seoski vašari - Delimeđe, Leskova, Batrage

Opština Tutin Ribariće

KONTAKT

Husein-bega Gradašćevića 7
36320 Tutin, Srbija
Tel +381 20 811 123
Fax +381 20 811 035

Web 
www.tutin.rs
Email opstina@tutin.rs

PREDSEDNIK OPŠTINE
Gdin Šemsudin Kučević, dipl. politikolog
Tel +381 20 811 111
e-mail:
 kabinet@tutin.rs

ZAMENIK PREDSEDNIKA
Gdin Kenan Hot
Tel +381 20 811 111
e-mail: kenan.hot@tutin.rs

Mapa