OPŠTINA VELIKA PLANA

OPŠTINA VELIKA PLANA
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Velika Plana

Kada autoputem ili železnicom od Beograda krenete na jug, na 90-om kilometru naći ćete se u Velikoj Plani. Opština Velika Plana ima izuzetno povoljan geografski položaj jer se nalazi u centralnom području Republike Srbije. Smeštena je jednim delom u plodnoj moravskoj dolini a drugim delom na brežuljcima Šumadije. Opština Velika Plana je pretežno poljoprivredno-industrijsko područje sa plodnim zemljistem koje omogućuje proizvodnju zdrave hrane i razvijenim industrijskim kapacitetima. Stočarsko veterinarski centar u Velikoj Plani je po značaju svetski centar za selekciju i oplemenjivanje rasnog sastava stocnog fonda. Ulaganje u ovu oblast privrede predstavja veliku razvojnu perspektivu. Pored prehrambene industrije razvijne su i metalna industrija, industrija građevinskog materijala, fabrika opekarskih proizvoda..

Uz bogato lovno područje, terene za male sportove, više manjih sala i velike kongresne sale u hotelu, otvorenog olimpijskog bazena, sportsku dvoranu i fudbalski stadion u gradu te reku Veliku Moravu, gosti mogu obići veoma značajne kulturno istorijske spomenike u opštini.

Manastir Koporin sa početka XV veka, zadužbinu i grobnu crkvu despota Stefana Lazarevića, istorijski Radovanjski lug sa Spomen obeležjem na prvobitnom grobnom mestu Karađorđa iz 1817 godine i crkvom Zahvalnicom iz 1930 godine, crkvu-brvnaru Pokajnica iz 1818 godine, zadužbinu vojvode Vujice Vuličevića. U obližnjem selu Krnjevu crkvu-brvnaru s kraja 18. veka, od 1779 godine i konak-najstariju školu u Srbiji, crkvu-brvnaru u Lozoviku iz 1831. godine...U okruženju opštine Velika Plana nalazi se čitav niz značajnih kulturno-isrorijskih spomenika, prirodnih znamenitosti, muzeja, galerija, što Vaš boravak u ovom kraju Srbije može učiniti sadržajnijim.

Mapa