OPŠTINA VLADIČIN HAN

OPŠTINA VLADIČIN HAN
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

Opštinska uprava Vladičin Han

U severozapadnom delu Vranjske kotline s obe strane toka Južne Morave, u neposrednoj blizini Grdeličke klisure formiran je i razvija se Vladičin Han. Sa svojom prostorno uticajnom sferom ova teritorija predstavlja deo centralne oblasti teritorijalnog jezgra Balkanskog poluostrva.

Vladičin Han je mlado naselje koje se prvi put pominje pre 120 godina. Ime je dobio po usamljenoj kući – hanu koju je do polovine XIX veka podigao Stefan Grk a kasnije je kupio vladika Pajsije. Od ove usamljene kuće, pojedinih kuća u selu Kalimance i novih doseljenika, 1887.god. osniva se naselje koje je dalje počelo da se razvija samostalno pod imenom Vladičin Han. Vladičin Han leži na ušću dveju reka – Vrle i Kalimanke u Južnu Moravu. Ovakvo obilje reka daje naselju izvanredan položaj za razvoj tako da Vladičin Han već 1921.god. biva proglašen za varošicu gde se ukrštaju značajnije saobraćajnice. Uporedo sa trgovinom, u Vladičinom Hanu je počelo da se razvija i zanatstvo. Krajem XIX veka formira se zanatski centar. I pored toga što okolina Vladičinog Hana pogoduje obavljanju raznolike poljoprivredne proizvodnje, mali broj ljudi se bavio poljoprivredom. Vladičin Han je 1931. god. dobio svoju prvu fabriku – fabriku crepa i cigle “Balkan” koja je svoje proizvode plasirala na domaćem tržištu, najviše na Kosovu.

Odevanje i ponašanje stanovništva je zavisilo od prilike i staleža.  Devojčice su od malena učene ručnim radovima i kućnim poslovima. Danas se ručnim radovima bavi jako mali broj žena i to su u velikoj većini slučajeva starije osobe tako da ovaj pa i mnogi drugi običaji polako izumiru što je i sasvim razumljivo s obzirom na dinamičan razvoj Vladičinog Hana koji je izrastao u modernu varošicu.

Kulturne vrednosti Vladičinog Hana zasnivaju se na lokalnom kulturnom nasleđu i tradiciji Južne Srbije.

Gvozdeni most, zaštitni znak Vladičinog Hana, izgradili su srpski, austrijski i italijanski inženjeri i radnici 1910. godine. Most spaja levu i desnu obalu Južne Morave i omiljeno je mesto za snimanje turističkih fotografija.

Park oslobođenja s Krstomje mesto okupljanja u vreme crkvenih praznika, kao što su Badnji dan i Vidovdan kada se seče slavski kolač.

Manastir Bogorodično uspenje se nalazi u selu Mrtvica, 14 kilometara od Vladičinog Hana, na izlazu iz Grdeličke klisure. Smešten je na platou jedva širem od samog manastira sa kojeg se pruža veličanstven i nezaboravan pogled na okolinu.

Manastirska crkva Sveti Ilija,koja potiče iz 13. veka, nalazi se u selu Kacapun, 13 kilometara od Vladičinog Hana. Prema predanju, manastir je početkom 19. veka bio značajno kulturno sedište i u njemu su živela tri kaluđera na čelu sa igumanom Simeonom, koji je lokalne Srbe podigao na ustanak 1809. godine. Mehmed paša je ugušio ustanak, ustanike i igumana obesio ispred manastira, kaluđere rasterao, manastir zatvorio i odneo mnoštvo knjiga u Vranje.

Hram Svetog Hristovog Preobraženja nalazi se u selu Stubal, 9 kilometara od Vladičinog Hana.

Kukavica je dragulj juga Srbije, planina mira i spokoja, bez ijedne fabrike ili zagađivača u okolini od 30 km. Ljubitelji prirode smatraju je za vazdušnu banju. Kao skladan ekosistem brojne flore i faune, sa vodotokovima među kojima se ističe preko 50 izvora pitke vode, Kukavica je jedan od najznačajnijih turističkih potencijala hanske opštine.

Jovačka jezera su oaza lepote, mira i tišine koja poklonicima ekološkog turizma, ribolovcima, izletnicima i svim ljubiteljima netaknute prirode nude brojne mogućnosti za odmor i uživanje u krajoliku netaknutu prirode. Jovačka jezera čine devet manjih jezera od kojih su najznačajnije Donje i u narodu poznata Crkveno i Rusimovo jezero.

 

Mapa