TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE LAKTAŠI

TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE LAKTAŠI
5 zvezdica od 12 glasova

Kontakt

Promocija turističke ponude Laktaši

Turistička organizacija opštine Laktaši osnovana je 2004. godine, sa ciljem promocije i unapređenja turističke ponude opštine. Neposredno pored arheološkog lokaliteta "Rimske terme" u Laktašima, u aprilu 2012. godine, otvoren je novi poslovni objekat Turističke organizacije u kome se pored kancelarijskog prostora, nalazi i info centar, suvenirnica, etno soba sa autentičnom etnološkom postavkom i konferencijska sala.

Turistička organizacija opštine Laktaši će vam pružiti sve informacije vezane za boravak u Laktašima, smještajne kapacitete, cene usluga, turističke lokalitete.

Opština Laktaši

Opština Laktaši se nalazi na severu Republike Srpske, tridesetak kilometara od granice sa Hrvatskom. Sedište opštine je gradić Laktaši, koji je od Banja Luke udaljen oko 20-tak kilometara. Pored Laktaša, veća naselja ove opštine su Trn, Slatina i Aleksandrovac. Reka Vrbas deli opštinu Laktaši na dva dela. Na jednoj strani obale, nalazi župski deo, a na drugoj obali levčansko-potkozarski deo. Na području opštine Laktaši nalaze se dve banje: Banja “Terme” Laktaši i Banja Slatina. Upravo zbog svojih termo-mineralnih izvora, koji su od davnina poznati po čudotvornim izlečenjima i blagotvornim dejstvima na ljudski organizam, Laktaši su postali nadaleko poznati.

panorama_laktasi

Laktaši su bili naseljeni još u praistoriji, a najraniji podaci pronađeni na arheološkom nalazištu na Banjskom brdu u centru Laktaša, datiraju iz starijeg kamenog doba. Na ovim prostorima se smenjuju Rimljani, Istočni Goti, Avari i Sloveni. Početkom 12. veka Laktaši postaju deo kraljevine Ugarske, sve do početka 16. veka, kada su ovaj kraj osvojili Turci. Od 1878. godine Bosna i Hercegovina ulazi u sastav Austro-Ugarske monarhije, sve do njenog raspada 1918. godine, kada postaje deo Kraljevine Jugoslavije.

Šta posetiti u Laktašima

Ukoliko se nađete u ovim krajevima Turistička organizacija opštine Laktaši vam preporučuje da posetite dve banje, arheološko nalazište Zidine i Rimske terme, izgubljeni ranovizantijski grad Balkis, a tu su i mistična kamena kugla, kao i laktaški mali Stonehenge, lekovite stene u Devetini, izletište Balkis, mnogobrojne crkve, stare riglovane kuće, brvnare, mlječari, ambari, košane, stare vodenice na rečicama i potocima i još mnogo toga.

Turistička organizacija opštine Laktaši takođe organizuje obilaske centra Banja Luke, Nacionalnog parka Kozara, Krupe na Vrbasu, Etno sela "Ljubačke doline", kao i druge privlačne destinacije. Za razgledanje Laktaša i okoline na raspolaganju su vam i vrsni turistički vodiči.

Banja Terme Laktaši

Banja “Terme” Laktaši, koja je bila poznata još u rimsko doba, je jedna od najkvalitetnijih i najlekovitijih banja u Evropi, zbog čega su u Laktašima potražili lek pacijenti iz svih krajeva sveta. Pored samih izvora u centru grada izgrađen je zdravstveno-turistički kompleks Terme Laktaši, u okviru kog se nalaze "Biserni izvor", hotel “San” i kompleks bazena na otvorenom, koji sadrži brojne prateće sadržaje, kao što su dečiji bazen sa toboganom, vodopadi, brzaci i mnogo drugih sadržaja. 

bazen_banja_laktasi

Lekovita voda Terme  Laktaši

Termomineralna voda Terme Laktaši poznata je po svojim lekovitim svojstvima i pozitivnim efektima na ljudsko zdravlje još od antičkih vremena. Lekovita voda Terme  Laktaši pripada kategoriji kalcijum magnezijum hidrokarbonatnih ugljenokiselih oligomineralnih homeotermi, temperature oko 31 C. U anionsko-kationskom sastavu dominiraju joni kalcijuma i magnezijuma koji su veoma  značajni za ljudski organizam, kao i hidrokarbonatni joni. Dodatni kvalitet predstavlja količina rastvorenog ugljen-dioksida (CO2) od 1.25 g/l. Na osnovu nabrojanih kvaliteta vode, termomineralna voda Terme Laktaši koristi se u balneoterapijske svrhe kao pomoćno lekovito sredstvo i to kupanjem i pijenjem.

Indikacije za upotrebu pijenjem ljekovite vode Terme Laktaši

Pijenje ljekovite vode Terme Laktaši blagotvorno utiče na:

 • hronični gastritis i duodenitis
 • funkcionalna obolenja želuca i creva
 • hronični nekalkulozni holecistitis
 • stanje posle holecistektomije
 • bilijarnu diskineziju
 • obolenja bubrega i mokraćnih puteva (mikrourolitijaza, stanje nakon odstranjivanja kamena iz mokraćnih puteva, hronični cistitisi) itd.
 • hronični gastritis i duodenitis

Indikacije za upotrebu kupanjem u termomineralnoj vodi Terme Laktaši

Kupanje u termomineralnoj vodi Terme Laktaši ima blagotvorno dejstvo na:

 • bolesti srca i krvotoka: svi oblici povišenog krvnog pritiska, esencijalna hipertenzija, stanje posle infarkta miokarda, Angina pectoris, proširene vene, stanje posle tromboflebitisa, bolesti periferne cirkulacije, M. Reinaudi, Buerger
 • bolesti lokomotornog sistema: degenerativni zglobni i vanzglobni reumatizam – Spondylosis, Gonarthrosis, hronični upalni reumatizam u smirenoj fazi – Arthritis rheumathoides, Lupus erythematoides, Dermatomiosis, Discopathia, Myalgia, stanje nakon povreda i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu,
 • bolesti očiju: hronični konjuktivitisi i blepharoconjuctivitis, stanje nakon operacije katarakte, oštećenje i premor očiju kod ljudi koji dugo gledaju u monitore ili svjetlosne efekte;
 • bolesti neurovegetativnog sistema: ekstrapiramidalni sindrom, M. Parkinson, Mielosis funicularis, stanje poslije moždanog udara, Hemiparesis lakog do srednjeg stepena u prva 2 do 3 meseca od njihovog nastanka, vertebrobazilarni sindrom,
 • psihijatrijska oboljenja: Neurosis anxiosa, Neurosis depresiva, Neurosis anxio-depresiva, neurastenični sindrom, psihotična stanja pod medikamentoznom terapijom, stresne situacije, menadžerski sindrom
 • endokrinološka oboljenja – pod terapijom medikamenata: Struma diff. gl. thyreoideae, Struma nodosa gl. thyreoideae, Struma Hashimoto, Hyperthyreosis, Diabetes mellitus i komplikacije izazvane šećernom bolesti, poremećaji metabolizma, profesionalne bolesti i bolesti rada,
 • rekreaciju i revitalizaciju: rekreacija zdravih osoba, revitalizacija različitih stanja, kao što su hronični umor, stres, slabo pamćenje i koncentracija, redukcija seksualnih sposobnosti i sl.

Banja Slatina

Banja Slatina je udaljena 12 km južno od centra Laktaša. Ova banja je sastavni deo najveće i najuglednije zdravstvene ustanove u oblastima fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedske hirurgije i baromedicine u Republici Srpskoj i BiH. Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Banja Luka u Banji Slatina ima svoje odeljenje za rehabilitaciju pacijenata sa reumatološkim oboljenjima, postoperativnim i posttraumatskim stanjima. U procesu lečenja i rehabilitacije  kombinuje se primena moderne medicinske tehnologije sa prirodnim blagodetima termomineralne vode i lekovitog blata (peloida).

banja slatina laktasi 

Termomineralna voda sa izvora u Slatini upotrebljava se kao pomoćno lekovito sredstvo u sklopu kompletnih fizikalnih terapija i medicinske rehabilitacije kod: 

 • bolesti upalnog, degenerativnog, vanzglobnog reumatizma, 
 • stanja posle povreda i trauma (operativno i neoperativno lečenih), 
 • stanja posle operativnog lečenja diskus hernija kičmenog stuba, 
 • uznapredovanih degenerativnih promena kukova i kolena (nakon ugradnje "veštačkih zglobova"), 
 • kod funkcionalnih i organskih oboljenja perifernih arterijskih krvnih sudova i drugih.

Rimske terme

U samom centru Laktaša nalazi se arheološki lokalitet "Zidine", poznatiji kao Rimske terme. Ovi temelji nekadašnjeg rimskog javnog kupatila, tzv. Balneum, potiču iz perioda od I do IV veka. 

rimske_terme_laktasi 

Rimske terme su imale važnu ulogu u životu Rimljana, i bile su dostupne svim građanima. Osim održavanja telesne higijene, rimske terme su imale i kupatila sa toplom i hladnom vodom, prostorije sa toplim vazduhom, prostorije za vežbanje i masažu, kao i prostor za razgovor i zabavu. S obzirom na sadržaje koje su pružale, rimske terme se mogu smatrati pretečom današnjih Wellness i Fitness centara.

Ranovizantijski grad Balkis

Na teritoriji optine Laktaši, u selu Bakinci, nalaze se i ostaci izgubljenog grada Balkis, koji datiraju iz IV veka. Kompleks sadrži ostatke odbrambenih zidina i tri ranovizantijske bazilike, koje su predstavljale centar crkvenog života severnog dela Bosne, u periodu od IV do VII veka.

Ovaj izgubljeni ranovizantijski grad Balkis je stradao 597. godine. U naletu avarsko-slovenskog vojskovođe Bajana, pored ovog grada srušeno je i preko 40 stražarnica i refugija, a stanovništvo ovih krajeva je teško stradalo. 

Grad Balkis je bio opasan odbrambenim zidinama, debljine 1,5 metar, a koje su se pružale u dužini od 450m. Na pojedinim mestima zidovi su očuvani do visine od 4m.

ostaci_ranovizantijske_bazilike_balkis_laktasi

Ranovizantijske bazilike se nalaze istočno i jugoistočno od odbrambenih zidina.

Prilikom istraživanja ovog arheološkog lokaliteta pronađeno je i srednjevekovno zemljano utvrđenje Karaula.

Kamena kugla u Slatini

Neobična kamena kugla pronađena je pre 15 godina u blizini naselja Slatina. Do polovine je ukopana u potočić, koji leti presuši. S obzirom da poreklo kugle nije do sada istraženo, postoji niz teorija o njenom nastanaku. Da li je ovo magmatska stena, koju je reka uobličila vremenom, ili je možda meteorit, ili je ipak delo ljudskih ruku i trag neke drevne civilizacije.

kamena kugla u slatini

Bez obzira na njeno poreklo ova kamena kugla privlači veliki broj turista i bioenergetičara, koji dolaze u Slatinu da je dodirnu.

Lekovite stene u selu Devetina

U selu Devetina, u prelepoj stogodišnjoj hrastovoj šumi, ispred ukrajinske crkve, nalazi se osam kamenih gromada. Devetu je, prema legendi bacio Kraljević Marko, pa je udaljena nekoliko kilometara odavde. Narod veruje da su stene lekovite, dok naučnici smatraju da predstavljaju ostatke drevnog hrama.

lekovite_stene_selo_devetina

Ovo mesto, koje mnogi zovu i laktaški "mali Stounhendž", privlači turiste i bioenergetičare, koji veruju u njihovu čudotvornu moć.

Crkve u Laktašima

U opštini Laktaši postoje brojne crkve koje možete posetiti. U centru Laktaša se nalazi veličanstveni Hram Pokrova presvete Bogorodice, čije je temelje 1992. godine osveštao je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle. Crkva brvnara iz XVIII veka se nalazi u selu Malo Blaško, na 1,5 km od Slatine. Pravoslavna crkva u Maglajanima je poznata po svom ogromnom pozlaćenom lusteru.

hram pokrova presvete bogorodice u centru laktasa

 • Hram Pokrova presvete Bogorodice u centru Laktaša

crkva_brvnara_malo_blasko

 • Crkva brvnara iz XVIII veka u selu Malo Blaško 
 • Pravoslavna crkva u Maglajanima
 • Crkva Svetog proroka Ilije u naselju Klašnice

italijanska crkva u selu mahovljani

 • Italijanska crkva u selu Mahovljani
 • Ukrajinska crkva u selu Devetina

Aktivnosti u Laktašima

Brojne su aktivnosti kojima možete da se bavite u Laktašima. Ukoliko volite lov, ovde ćete naći bogata lovišta i divljač kao što su zec, fazan, srna i poljska jarebica, dok se divlja svinja pojavljuje zimi. Ribolov se odvija na rekama Vrbas i Turjanica. Makadamski poljski i šumski putevi su idealni za mountain bike.

 • Lov
 • Ribolov
 • Ronjenje
 • Biciklizam

biciklizam_latasi

Manifestacije u Laktašima

Tokom godine Turistička organizacija opštine Laktaši organizuje brojne manifestacije u Laktašima. A najvažnije su:

  Naziv manifestacije  Mjesec održavanja
  Međunarodni džudo turnir Laktaši Open  Februar
  Dan vina  April
  Salon stripa  April
  Zavičajna susretanja  April
  Đurđevdanski kup  Maj
  Kup u lovu na šarana i amura  Maj
  Dan jagode  Jun

 

Turistička organizacija opštine Laktaši sa dugogodišnjem iskustvom u organizaciji mnogih tematskih manifestacija preporučuje sada već tradicionalne događaje koje su zapažene i koje okupljaju veliki broj učesnika i posetilaca. 

  Naziv manifestacije  Mjesec održavanja
  Biciklijada  Septembar
  Likovna kolonija "Lasta"  Septembar
  Radničke sportske igre  Septembar
  Sajam "Laktaši Etno"  Septembar
  Dan rakije  Novembar
  Mali bibliotekari  Decembar
  Godišnji koncert KUD "Slavko Mandić"  Decembar
  Izbor sportiste godine  Decembar
  Dani biblioteke  Decembar

 

Laktaško ljeto 

Turistička organizacija Laktaši u saradnji sa Raznim udruženjima i ustanovama organizuje tokom leta manifestaciju Laktaško ljeto. Svake godine u okviru ove manifestacije održavaju se i tradicionalna sportska nadmetanja, proslavljaju dani nacionalnih manjina. 

U okviru čuvene manifestacije Laktaško ljeto možete posetiti:

                                                     Laktaško ljeto
  Internacionalni festival amaterskog teatra   Jun
  Slovenski dan  Jun
  Festival zanatskog piva Laktaši  Jul
  Književno veče  Jul
  Červona Kalena  Jul
  Moto susreti - Motorijada  Jul
  Utakmica Debeli-Mršavi  Jul
  Štraparijada  Jul
  Streetball Laktaši  Jul
  Trn u pjesmi i igri  Jul
  Laktaško veče folklora  Jul
  Zavičajna kolijevka  Jul
  Promocija džudoa i vještine samoodbrane  Jul
  Međunarodni rukometni turnir  Avgust

 

Dobro došli!

www.laktasiturizam.org

Mapa