RUDARSKI BASEN KOLUBARA

RUDARSKI BASEN KOLUBARA
5 zvezdica od 3 glasova

Kontakt

Iskopavanje i prerada lignita  

Privredna aktivnost Rudarskog basenaKolubara” zasniva se na rezervama lignita u Kolubarskom ugljenom basenu koji se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Beograda i prostire se na površini od gotovo 600 kvadratnih kilometara.

Sedište „Kolubare” nalazi se u Lazarevcu.

Ugalj se otkopava na četiri površinska kopa

  • Polju „B”
  • Polju „D”
  • „Tamnava - Zapadnom polju”
  • Površinskom kopu „Veliki Crljeni”  

U procesu rada, ova četiri kopa, koja se prostiru na površini od oko 80 kvadratnih kilometara, na području opština Lazarevac, Lajkovac i Ub, čine jednu tehnološku i proizvodnu celinu.

Godišnje se u RBKolubara” proizvodi oko 30 miliona tona uglja i oko 70 miliona kubika otkrivke. Za industriju i široku potrošnju godišnje se isporuči oko 1,2 miliona tona lignita.

Rudarski basenKolubara” je najveće privredno društvo u sastavu „Elektroprivrede Srbije” i vodeći proizvođač uglja u Srbiji, na čijim površinskim kopovima se godišnje proizvede oko 30 miliona tona lignita. Ta količina iznosi oko 70 odsto ukupne proizvodnje uglja u okviru EPS-a. Od kolubarskog lignita proizvede se oko 52 odsto električne energije u Srbiji.

Rudarski basen Kolubara doo Lazarevac

Najveći deo lignita (oko 90 odsto) koristi se za proizvodnju električne energije u TermoelektraniNikola Tesla” u Obrenovcu, u TEKolubara” u Velikim Crljenima i TEMorava” u Svilajncu.

Od kolubarskog uglja godišnje se proizvodi oko 20 milijardi kilovat-časova električne energije. RB „Kolubara” predstavlja oslonac srpske energetike, okosnice sigurnog i stabilnog snabdevanja srpskih termoelektrana u minulim i sadašnjim vremenima, prilagođavajući se društvenim i ekonomskim promenama Srbije.

Rudarski basen Kolubara Proizvodnja lignita

 

Preko 940 miliona tona kolubarskog uglja

Rudarski basenKolubara” je najveći proizvođač uglja u „Elektroprivredi Srbije”. Oko 52 odsto ukupne električne energije u Srbiji godišnje se proizvede na bazi kolubarskog lignita.

Rudarski basen Kolubara Iskopavanje i prerada lignita lignita

Od početka eksploatacije, od 1896. godine u kolubarskim rudnicima, uključujući i predratnu jamsku proizvodnju, do početka 2012. godine, ukupno je proizvedeno 944 miliona tona uglja. Od toga je na površinskim kopovima iskopano blizu 927,6 miliona, a u jamama 16,3 miliona tona uglja. Od 1950. godine u „Kolubari” je otkopano blizu 1,98 milijardi metara kubnih jalovine.

UGALJ je crna ili crno-smeđa sedimentna stena organskog porekla koja ima sposobnost gorenja. ZATO SE VEĆ VEKOVIMA koristi ŠIROM SVETA KAO fosilno gorivo i predstavlja jedan od najvažnijih resursa za proizvodnju električne energije.

Mapa