TURISTIČKA ORGANIZACIJA DANILOVGRAD

TURISTIČKA ORGANIZACIJA DANILOVGRAD
5 zvezdica od 17 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Baja Sekulića 2
  81410 Danilovgrad
  Crna Gora
 • Telefon: +382 20 816 016
 • Telefon: +382 20 816 015
 • Mobilni: +382 69 150 500
 • Pošalji e-mail

Šta posjetiti u Danilovgradu?

Teško je nabrojati sve što ovaj grad i čitav kraj čini lijepim i interesanatnim za sve turiste i druge dobronamjerne goste. 

glavna_ulica_danilovgrad_nocu


Da li su to glavne gradske ulice koje, iako projektovane prije 150 godina, iznenađujuće plijene svojom komocijom, sačuvana arhitektura užeg gradskog jezgra sa specifičnim starim balkonima, jedinstvena Umjetnička kolonija, kojoj je svoje radove, izrađene od tvrdog crnogorskog kamena, poklonilo preko sto umjetnika – vajara iz čitavog svijeta, Zavičajni muzej sa bogatom zbirkom eksponata iz raznih istorijskih epoha, gradska biblioteka, koja egzistira u kontinuitetu preko 120 godina.

Sama piroda je bila posebno darežljiva prema ovom području. Njega krasi izuzetno lijepa Bjelopavlićka ravnica, koju neprekidno umiva bistra Zeta sa svojim pritokama i okolo omeđeni planinski masivi Garča, Prekornice, Studenog, Ponikvice i Vukotice. 

U opštini Danilovgrad možete posetiti:

 

Manastir Ostrog

Sa litica Ostroških greda nadmoćno se izdiže manastir Ostrog, jedno od najvećih svetilišta na Balkanu, koje danilovgradski kraj čini prepoznatljivim.

manastir_ostrog

Sveti Vasilije smatra se čudotvorcem i iscjeliteljem. Duhovni kompleks čine Gornji i Donji manastir.

Sam položaj Gornjeg manastira, koji je „uklesan“ u stijeni, je fascinantan, a ono što mu udahnjuje dozu misterije i čini ga ne samo svetim, nego i čudotvornim mjestom, su  legende i zapisi o čudima koja su se ovdje desila.

Gornji manastir je smješten u prirodnom pećinskom udubljenju, koga čine dvije pećinske crkvice: Gornja crkva, posvećena Svetom krstu iz 1665.godine, koju je osnovao hercegovački mitropolit Vasilije Jovanović i Donja, posvećena Vavedenju presvete Bogorodice iz 1774.godine. Poslije smrti mitropolita Vasilija Jovanovića 1671. godine, na mjestu gdje je preminuo, na kamenu je iznikla vinova loza, bez obzira što ova biljna vrsta ne uspijeva na tom predjelu. Sedam godina nakon njegove smrti, po otvaranju groba, njegovo tijelo je bilo neoštećeno, što je podstaklo narod i crkvene vlasti da mitropolita Vasilija proglase za svetitelja. Njegov kult, duboko utemeljen u narodnom biću, priče, kasnije i knjige o njegovim čudesnim iscjeljenjima (slijepi progledali, nijemi progovorili, nepokretni prohodali ...) obezbijedili su Ostrogu status jednog od najposjećenijih vjerskih centara. 

Donji manastir čine: crkva Svete Trojice iz 1824.godine, konak i bogoslovija iz 1742.godine. Na platou iznad Donjeg manastira podignuta je crkva Svetog mučenika Stanka. 

Manastir Ostrog spada među najposjećenije manastire na Balkanu. Posjećuju ga u grupama i pojedinačno pripadnici raznih vjera i konfesija, iz svih krajeva svijeta. Najveće posjete svetilištu su na dan Svetog Vasilija Ostroškog 12.maja, na Trojičin dan, Petrov dan, dan Velike Gospojine...

 

Manastir Ždrebaonik

Manastirski kompleks, koji se nalazi 3km od Danilovgrada, čine: crkva, veliki konak, kao i niz prizemnih zgrada, koje su svojevremeno služile kao učionice. Posljednjih godina je u krugu manastira sagradjen manastirski konak sa bibliotekom i radionicom, gdje monahinje „pišu“ ikone.  Manastirska crkva je posvećena Sv. Arhangelu Mihailu. Tu su pohranjene mošti Sv. Arsenija Sremca, nasljednika Sv. Save i dio moštiju Sv. Fevronije. Od 1991. god. manastir je postao „ženski“ i u njemu služi nekoliko monahinja sa igumanijom.

manastir_zdrebaonik

U blizini manastira Ždrebaonik nalazi se „guvno“, gdje se tradicionalno održavaju manifestacije povodom Prvomajskih praznika.

 

Rijeka Zeta

Dolina  rijeke Zete je čudesna i prirodna baština, sa brojnim mostovima i plažama. Zeta je pravi vodni i ribolovni dragulj, sa autohtonom pastrmkom i drugim vrstama riba. Teče kroz Bjelopavlićku ravnicu u dužini od 51km, i uliva se u Moraču naspram antičke Duklje.

most_na_reci_zeti_nocu_danilovgrad

Mostovi na rijeci Zeti su, u stvari, kapije danilovgradske opštine. Teritorija Opštine, zapravo, počinje i završava se mostovima.

Na Zeti je 6 mostova: na Glavi Zete, Tunjevu, Dobrom Polju, Slapu, Danilovgradu i Spužu.

 

Prirodni rezervat Tunjevo

Tunjevo – prirodni rezervat na Zeti, sa izvorskom vodom i atraktivnom plažom, udaljen 12 km od Danilovgrada.

prirodni_rezervat_tunjevo_danilovgrad

Tu se voda i kamen prožimaju, harmonizuju svijet oko njih i podstiču svijest o čistoći življenja.

 

Adžijin most

U Mijokusovićima na Sušici, obrastao u šiblje, krije se, po mišljenju mnogih, najljepši kameni most u Bjelopavlićima - Adžijin most. Nalazi se na staroj trasi karavanskog puta, koji je od Skadra preko Duklje vodio do Nikšića. Izuzev zapisa koji svjedoče da potiče iz turskog perioda, o godini njegove gradnje nema preciznih podataka, kao ni o Adžiji koji ga je gradio. Adžijin most visoko je izdignut iznad Sušice koju premoštava, ima jedan luk i neobičnog je izgleda. Urađen je od fino klesanog kamena. Uprkos tome što sada gotovo niko ne prelazi preko njega, ne ostaje neprimijećen.

adzijin_most_danilovgrad

Njegova uzvišena ljepota izbija ispod drača, šiblja i trava koje pokušavaju da ga pokore, i podsjeća na davna vremena.

 

Planinska izletišta i katuni

U okolini Danilovgrada možete obići mnogobrojna planinska izletišta i katune, kao što su: Studeno, Vukotica i Ponikvica.

 

Studeno

Planinski masiv i izletničko naselje, koje se nalazi na 1146-1305 m.n.v.

planinsko_izletiste_studeno_pod_snegom

Studeno predstavlja pravu vazdušnu banju, sa preko 400 vikendica. Nalazi se na 24km od Danilovgrada. Odavde vode šumski putevi i staze do planine Ponikvica, koja je pravi raj za ljubitelje pejzaža, šume i čistih izvora.

Ovim područjem gravitiraju sljedeći planinski katuni-izletišta: Bzo, Borov Do, Poljica, Ivanj Ubao, Stružnica – Topolovo …

 

Vukotica

Planinsko–izletničko mjesto, udaljeno 22km od centra grada, obraslo borovom šumom, bogato ravničarskim prostorima i proplancima, na 948-974 m.n.v.

Do Vukotice se dolazi iz dva pravca: putem iz Podgorice preko Vranjskih njiva, Pipera, Kopilja, Radovča ili Gostilja, i putem od Danilovgrada preko Gorice, Jelenka, Luka i Gostilja.  Putni pravac iz Podgorice je asfaltiran, sve do Vukotice, dok je putni pravac iz Danilovgrada, u dužini od 9,5 km, djelimično asflatiran. Od Vukotice se makadamskim putem stiže do Ponikvice. 

Ovom lokalitetu pripadaju sljedeći katuni: Vukotički Do, Rujišta, Dugi Do, Dobri Do, Lakine Lazine … 

 

Ponikvica

Ovaj kompleks, koji je udaljen 30km od Danilovgrada, čine: Mokra, Suva i Brajovićka Ponikvica. Prepoznatljive su po bogatstvu flore i faune, obrasle bukovom i borovom šumom. Planina Ponikvica je udaljena 8km od Vukotice. Dosta je pitoma, sa izuzetno bogatim pašnjacima i nalazi se na 1476-1712 m.n.v.

ponikvice

Na teritoriji naše opštine, najviši vrh je Kula Prekornica, na 1927 m.n.v.

 

Biciklizam

biciklisti_u_koloni_danilovgrad

Teritorija Danilovgrada veoma je pogodna za sport i rekreaciju, gdje bi posebno istakli i biciklizam, koji sve više postaje aktuelan.

 

Kulturne ustanove

Ukoliko želite da posetite neku likovnu izložbu, koncert, promociju knjiga, muzej, u Danilovgradu ćete naći razne kulturne ustanove: Centar za kulturu Danilovgrad, Umjetnička kolonija Danilovgrad i Zavičajni muzej.

 

 

Centar za kulturu Danilovgrad

Centar za kulturu je javna ustanova osnovana 1965.godine, koja  svoju djelatnost realizuje kroz organizovanje književnih večeri, promociju knjiga, pozorišnih predstava, koncerata, tribina i likovnih izložbi. Prostorni kapacitet je 1027 m² , uz posjedovanje velikog otvorenog prostora.

Adresa: Trg 9.decembar
tel: +382 20 812 032

 

Umjetnička kolonija Danilovgrad

Umjetnička kolonija je osnovana1972.god.i predstavlja prvu i jedinu instituciju ove vrste u  Crnoj Gori.

umjetnicka_kolonija_danilovgrad

U organizaciji Umjetničke kolonije, već dugi niz godina, 9. decembra (uoči Dana oslobođenja Danilovgrada), održava se tradicionalna izložba “Umjetnici zavičaju”. Početkom jula održava se “Savremena crnogorska skulptura”, na kojoj veliki broj autora izlaže svoje radove u kamenu, glini, terakoti i drvetu.

Svake godine, u septembru, održava se Internacionalni vajarski simpozijum, koji okuplja poznate umjetnike iz čitavog svijeta.

Kolonija svjedoči da istinska umjetnost nema granica.

Adresa: Trg 9.decembar
tel: +382 20 811 038
web:
www.vajarska-kolonija.co.me
e-mail: colonija@t-com.me

 

Zavičajni muzej

Zavičajni muzej je osnovan 1960.godine, kao Zavičajni muzej, smješten je u nekadašnjoj kući knjaza Nikole.

zavicajni_muzej_danilovgrad

U ovoj zgradi je bila smještena i I učiteljska škola u Crnoj Gori, a od 1973. do 1979. Gimnazija „Petar I Petrović - Njegoš“. Od 1979. god. u toj zgradi je smještena stalna postavka od 11.657 muzejskih eksponata, raspoređenih u različitim zbirkama, od koji je najznačajnija arheološka zbirka sa 683 eksponata. Osim toga, postoji još 12 zbirki iz oblasti etnografije, kartografije, filatelije, starih knjiga, časopisa, odlikovanja ...

Adresa: Rsojevica bb
tel: +382 20 812 629
e-mail:
ubzp@t-com.me