Najbolji filmovi o vinu

od Admin u 29-07-2020 u Film i televizija

Najbolji filmovi o vinu

najbolji_filmovi_o_vinu

 

 

Kao što je čuveni pesnik Robert Luis Stivenson rekao "Vino je poezija u boci", tako je i vino inspiracija za mnoge umetnike, umetnička dela i filmove. Ukoliko ste ljubitelj vina, pogledajte koji su najbolji filmovi o vinu, pa uz čašu rashlađenog rosea, belog ili crvenog vina izaberite i odgledajte neki od njih.

 

 

Filmovi o vinu:
This Earth Is Mine (Ova zemlja je moja) (1959)
The Secret of Santa Vittoria (Tajna Santa Vitorije) (1969)
Verde Vinho (Mlado vino) (1982)
Year of the Comet (Godina komete) (1992)
French Kiss (Francuski poljubac) (1995)
A Walk in the Clouds (Šetnja u oblacima) (1995)
Blood and Wine (Krvi i vino) (1996)
Tierra (Zemlja) (1996)
At Sachem Farm (1998)
Conte d'automne (Jesenja priča) (1998) 
Sideways (Stranputice) (2004)
A good year (Dobra godina) (2006)
Botle Shock (Vinom do pobede) (2008)
Story of Wine (Priča o vinu) (2008)
A Heavenly Vintage (Rajska berba) (2009)
Corked (2009)
Tu seras mon fils (Ti ćeš biti moj sin) (2011)
Vinodentro (ReWined) (2013) 
Vino Para Robar (Vino koje treba ukrasti) (2013)
Tierra de Sangre (Zemlja krvi) (2014) 
Premiers Crus (Vinograd prve klase) (2015)
Saint Amour (Sveta ljubav) (2016)
Ce qui nous lie (Vino i vetar) (2017)
Finché c'è Prosecco c'è speranza (Do god ima Proseka ima i nade)(2017)
Wine Country (Zemlja vina) (2019)
Uncorked (2020)

 

 

This Earth Is Mine (Ova zemlja je moja) (1959)

Film This Earth Is Mine (Ova zemlja je moja) američkog reditelja Henri Kinga, rađen je po motivima romana "The Cup and the Sword" američke spisateljice Alise Tisdejl Hobart, sa Rok Hadsonom i Džin Simons u glavnim ulogama.

plakat_this_earth_is_mine

 

Zbog teškoća koje su nastale tokom prohibicije, porodica Rambuje koja genracijama uzgaja grožđe i pravi vina, poziva mladu rođaku iz Engleske da dođe u Kaliforniju kako bi se udala za susednog vinara, koji švercuje alkoholna pića, i tako pomogla porodici u nevolji. Tom braku se protivi njen rođak Džon Rambuje, koji ima neke druge planove za nju...

Ovaj filmski klasik prikazuje kako je kalifornijsko vino preživelo tokom prohibiciije početkom XX veka. Uz čašu ili dve vina uživaćete u ovom starom filmu sa Rok Hadsonom.

Film Ova zemlja je moja je snimljen na različitim vinogradima i vinarijama u dolini Napa: Beaulieu Vineyard, Beringer Vineyards, Cella Vineyards, Charles Krug Vineyards, Christian Brothers Vineyards, Draper Vineyard (koji se sad zove La Perla a deo Spring Mountain Vineyard), Inglenook Winery (koju je 1975. godine kupio čuveni reditelj Fransis Ford Kopola), Italian Swiss Colony Vineyards, Louis M. Martini Vineyards, Mayacamas Vineyards, Paul Masson Mountain Winery, Schramsberg Vineyards, Sebastiani Vineyards, Sucram Ranch i Stags' Leap Winery (jedini naziv vinarije koji je i korišćen u filmu).


Uz ovaj film koji se bavi istorijom vinarstva u dolini Napa odlično će se slagati rashlađen Sauvignon Blanc. Mi vam preporučujemo da probate: Sauvignon Blanc Vila Vina, vino Sova vinarije Raj, Sauvignon Blanc vinarije Mikić, Sauvignon Blanc vinarije Virtus i vino Terasa Sovinjon Beli vinarije Matalj.

 

 

The Secret of Santa Vittoria (Tajna Santa Vitorije) (1969)

Film iz 1969. godine The Secret of Santa Vittoria (Tajna Santa Vitorije) je dokaz da vino, pored toga što je velika inspiracija umetnika, može da inspiriše i na otpor represiji.

 

plakat_the_secret_of_santa_vittoria

 

Tokom Drugog svetskog rata gradonačelnik malog italijanskog sela organizuje sve stanovnike kako bi sakrili milion flaša vina pre nego što stignu Nemci koji su planirali da vino odnesu kao plen.

Film je snimljen u pitoresknom selu Antikoli Korado (Anticoli Corrado) u blizini Rima, i bio je nominovan za Oskara u dve kategorije, a osvojio je Zlatni Globus za najbolju komediju te godine.

Film Tajna Santa Vitorije režirao je američki reditelj Stenli Kramer, a glavne uloge igraju Entoni Kvin, Ana Manjani i Đankarlo Đanini.

U blizini Rima, u italijanskoj regiji Lacio, još od 5. veka pre n.e. pravi se vino Frascati (Fraskati). Ovo belo vino najčešće su pili antički Rimljani, srednjevekovne pape, renesansni umetnici, a kasnije i prvi turisti na Velikoj turi u 18. i 19. veku, kao i La Dolce Vita generacija 60-ih godina XX veka. 

Frascati DOC se proizvodi od različitih sorti grožđa: Malvasia di Candia, Malvasia del Lazio, Grechetto, Bombino bianco i Trebbiano, i jedno je od prvih italijanskih vina, koje je poznato kao vino sa geografskim poreklom. 

Uz ovu ratnu komediju mi vam preporučujemo da probate vino Bela Tamjanika: vino Selena vinarije Plavinci, Tamjanika Vila Vina, vino Bela Tamjanika vinarije Raj, vino Trač vinarije Pantić.

 

 

Verde Vinho (Mlado vino) (1982)

Brazilski film Mlado vino (Verde Vinho) ili u bukvalnom značenju Zeleno vino, je film portugalskog reditelja Manuela Game, koji je snimnjen po motivima čuvene portugalske pesme Dionisija Azaveda, koji pored Paola Aleksandre igra glavnu ulogu u ovom filmu.

 

plakat_verde_vinho

 

Vinjo Verde (Vinho Verde) je portugalski vinski region, koji se nalazi u severo-zapadnom delu Portugalije. Vina ove regije su vina sa geografskim poreklom, i obično su mlada vina koja se piju od tri do šest meseci nakon berbe.

Čak 86% vina iz ovog rejona čine bela vina. Vina sa geografskim poreklom Vinjo Verde se proizvode od raznih sorta grožđa, kao što su: Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal, Batoca, Loureiro, Trajadura, za bela vina, kao i od drugih veoma izdržljivih i otpornih autohtonih sorti grožđa koje se uzgajaju u Portugaliji: Amaral, Azalb Tinto, Borraçal, Brancelho, Espadeiro, Padeiro, Pedral, Rabo de Ovelha i Vinhão za crvena vina.

Film Mlado vino je snimljen u Brazilu i Portugaliji i prati sudbinu portugalskog imigranta, koji se vraća u Portugaliju nakon 40 godina, gde upoznaje sina, za kog nije znao ni da postoji.

 

 

Year of the Comet (Godina komete) (1992)

Film Year of the Comet (Godina komete) je film engleskog reditelja Piter Jejtsa iz 1992. godine. Ova romantična akcija o najskupljem vinu na svetu sigurno će vas zabaviti.

 

plakat_year_of_the_comet

 

Ono što je trebalo da bude rutinski posao za mladu Margaret Harvud, koja je dobila zadatak da iz Škotskih pobrđa donese u London na aukciju izuzetno retku flašu vina Lafitte cuvée koje je napravljeno 1811. godine u vreme kada se pojavila velika kometa, pretvorilo se u međunarodnu poteru i opasan poduhvat.

U filmu glume britanski glumci Penelopa En Miler, Oliver Pleksiko i Art Malik.

Najpoznatija berba u istoriji vina je svakako 1811. godina, kada se u martu pojavila velika kometa C/1811 F1, koju je primetio Onore Flagert, jer se kometa videla naročito iz Francuske. S obzirom da su prethodne godine bile izuzetno loše u francuskim rejonima Bordo, Konjak i Šampanj, godina 1811. je bila izuzetna, nakon čega su vinari počeli da veruju da prolazak komete znači i specijalno dobru berbu grožđa. Konjak iz 1811. godine se smatra najboljim konjakom u istoriji njegove proizvodnje, a vino Château d'Yquem iz 1811. godine je nakon osamdeset godina (1996.) osvojilo perfektnih 100 poena.

S obzirom da se 27. marta ove godine pojavila velika kometa C/2020 F3 (NEOWISE), možda će se i berba 2020.-te godine, smatrati specijalnom berbom. Poslednja specijalna berba iz godine Velike komete smatra se 1989. godina kada se pojavila velika kometa C/1989 Q1 Okazaki-Levy-Rudenko.

Uz film o nasjkupljem vinu morate probati jedno je od najskupljih vina Srbije Vino 33 vinarije Podrum Braća Rajković.

 

 

French Kiss (Francuski poljubac) (1995)

Čuvena romantična komedija French Kiss (Francuski poljubac) snimljena je 1995. godine u režiji Lorensa Kasdana, sa Meg Rajan, Kevin Klajnom i Timoti Hatonom u glavnim ulogama.

 

plakat_french_kiss

 

Kada francuski vinar Luk Tejsije podmetne ukradenu ogrlicu i dragocenu sadnicu vinove loze u tašnu svoje saputnice Kejt, koja je krenula u Pariz da povrati svog verenika, nastaće gomila nesporazuma i avantura.

Uz čašu dobrog vina uživajte u ovoj duhovitoj romantičnoj komediji, koja je devedesetih godina bila veliki filmski hit i saznajte da li će Kejt povratiti svog verenika, a Luk uspeti da povrati svoju  vinariju izgubljenu u partiji pokera.

Scene u vinogradima u filmu Francuski poljubac snimljene su u vinariji Château Val Joanis, koja se nalazi departmanu Vokliz u južno francuskom regionu Provansa-Alpi-Azurna obala. U ovoj vinariji, koja pripada francuskom vinskom regionu Rona, prave vina sa geografskim poreklom "Luberon", a mi vam preporučujemo da probate autentična vina sa Fruške Gore vinarije Tri međe i oblak, koja se nalazi na istoj geografskoj širini, kao i čuvena vinarija Chateau Lafite.

 

 

 

A Walk in the Clouds (Šetnja u oblacima) (1995)

Film A Walk in the Clouds (Šetnja u oblacima) je američki rimejk italijanskog filma iz 1942. godine 4 passi fra le nuvole, reditelja Alesandro Blasetija.

 

plakat_a_walk_in_the_clouds

 

Ova romantična drama se odigrava u vinogradima doline Napa u Kaliforniji, gde porodica Aragon, meksičkog porekla, već nekoliko generacija uzgaja grožđe i pravi vino. Slučajni susret u vozu, povratnika iz Drugog svetskog rata, vojnika Pol Satona (Kijanu Rivs) i mlade Viktorije Aragon (Aitana Sánchez-Gijón), pokreće ovu priču o ljubavi, časti, tradiciji i vinu.

Prelepi prizori doline Napa, upečatljiva muzika Moris Žara i ljubavna drama zabaviće vas uz čašu ili dve vina po vašoj želji.

Film Šetnja u oblacima je snimljen na različitim lokacijama u raznim vinogradima i vinarijama Doline Napa, u blizini gradova Sv. Helena i Sonoma. Na spisku vinarija koje se pojavljuju u ovom filmu su: Mayacamas Vineyards, Mount Veeder Winery, Beringer Vineyards, the Redwood Cellar of the Charles Krug Winery, the Duckhorn Vineyards, the Haywood Vineyards.

Mi vam preporučujemo da uz ovaj romantičan film sa Kijanu Rivsom probate merlo: Merlo Vila Vina, Merlot Barrique vinarije Mikić, Merlot vinarije In Ilić-Nijemčević, Vino Dogovor vinarije Pantić.

 

 

 

Blood and Wine (Krvi i vino) (1996)

Šta se desi kada nekada bogati trgovac vinima zapadne u dugove, možete videti u filmu Krvi i vino (Blood and Wine) iz 1996. godine.

 

plakat_blood_wine

 

Ovaj napeti triler režirao je američki režiser Bob Rafelson, kao poslednji deo njegove trilogije sa Džek Nikolsonom. Pored Džeka, koji glumi nevernog trgovca vina koji ne preza ni od krađe kako bi spasao svoj posao sa vinima, u filmu glume i sjajni Majkl Kejn, Stiven Dorf i Dženifer Lopez.

 

 

Tierra (Zemlja) (1996)

Film Zemlja (Tierra) je sjajan film čuvenog španskog reditelja Hulia Medema, u kom glavne uloge igraju  Carmelo Gómez, Emma Suárez i Karra Elejalde.

 

plakat_tierra

 

Pošto su larve napale zemljište vinograda, lokalne vinarije iz jedne španske regije, pozivaju Anđela, koji je nedavno pušten iz ludnice, da uništi ove štetočine, zbog kojih je njihovo vino dobilo neki čudan zemljani ukus. S obzirom da pati od poremećaja višestruke ličnosti, Anđelo se zaljubljuje u dve žene i tako nastaje nerešiva dilema.

Pogledajte uz čašu vina koje će vas opustiti, ovo izuzetno višeznačno filmsko ostvarenje o borbi između ljubavi i ljubomore, duhovnog i telesnog.

 

 

At Sachem Farm (1998)

Film At Sachem Farm (Na Sašem farmi) režirao je engleski reditelj Džon Hadls (John Huddles) a u glavnim ulogama igraju Rufus Sivel, Mini Drajver i Najdžel Hotorn.

 

plakat_at_sachem_farm

 

U želji da se obogati, mladi Ros namerava da proda neprocenljivu porodičnu kolekciju vina, ne bi li uložio novac u rudnik i obogatio se. Tom planu se protivi njegov eksentrični ujak, jer ima sasvim druge planove kada je njihovo porodično imanje u pitanju.

 

 

Conte d'automne (Jesenja priča) (1998)

Film Jesenja priča (A Tale of Autumn) je poslednji film poslednjeg serijala Priče o četiri godišnja doba, čuvenog francuskog reditelja Erih Romera.

 

plakat_conte_d_automne

 

Ovaj izuzetan francuski reditelj, začetnik francuskog Novog talasa krajem 50-tih i početkom 60-tih godina, snimao je iskrene niskobudžetne filmove rađene na osnovu njegovih scenarija, sa istom filmskom ekipom i često istim glumcima i glumicama koji nisu smatrani velikim filmskim divama.

Film Jesenja priča je film o vinu, berbi grožđa, prijateljstvu i potrazi za ljubavi. Glavna junakinja udovica Magali živi usamljeno i čitav život je posvetila uzgoju grožđa i pravljenju vina. Kada njena najbolja prijateljica u želji da joj pronađe novu ljubav, da oglas u lokalnim novinama, nastaje niz zabuna ali i novih otkrića.

 

 

Sideways (Stranputice) (2004)

Film Sideways (Stranputice) je sjajan film o vinu, prijateljstvu, krizi srednjih godina i ljubavi. Jedna od glavnih junakinja filma, na pitanje zašto voli vino kaže: "Vino je živo. Volim da razmišljam o tome šta se dešavalo te godine, dok je sazrevalo grožđe. Kako je sunce sijalo i da li je padala kiša. Volim da razmišljam o ljudima koji su uzgajali i brali grožđe."

 

plakat_sideways

 

Američki reditelj Aleksandar Pejn osvojio je svog prvog Oskara za adaptirani scenario za film Sideways (Stranputice), koji te godine dobio čak pet nominacija.

Film je baziran po istoimenom romanu Reks Piketa (Rex Pickett), a glavne uloge igraju sjajni Pol Đamati i Tomas Hejden Čerč.

Film prati najbolje prijatelje Majlsa i Džeka koji uoči Džekovog venčanja, odlaze na momački provod, tj. jednonedeljni obilazak vinarija u okrugu Santa Barbare, na kojem upoznaju nove ljubavi, ali dolaze i do nekih važnih spoznaja o životu i naravno o vinu.

 

Ukoliko nakog gledanja filma, poželite da posetite neke vinarije, pronađite ovde vinarije koje možete posetiti.

 

Film "Stranputice" je u Americi izazvao drastičan pad prodaje Merlot-a, ali i porast prodaje Pinot Noir-a. Takođe je izuzetno uticao i na popularisanje vinskog turizma u Americi.

Uz film Sideways najbolje se slaže Pino Noir. Izaberite: Vino Dina Barrique Braća Rajković, Pinot Noir vinarije Mikić, Pinot Noir vinarija Dumo.

 

 

A good year (Dobra godina) (2006)

Romantična komedija Ridlija Skota A good year (Dobra godina) sa Rasel Krouom i Marion Kotijar u glavnim ulogama bio je veliki filmski hit kada se pojavio u bioskopima.

 

plakat_a_good_year

 

Snimljen na prelepom imanju u Provansi, koje je okruženo vinogradima, film rađen po istoimenom romanu Pitera Mejla, prati sudbinu okorelog britanskog bankara, na koga vino, vinogradi i ljubav utiču da doživi potpuni preobražaj.

S obzirom da se u filmu pojavljuje vino Le Coin Perdu, kupaža grožđa Syrah, Grenache, Carignan i Mourvedre, mi vam preporučujemo da uz ovaj šarmantan film koji će vam svakako popraviti raspoloženje, popijete čašu omiljene kupaže, kao što su: vino Opium vinarije Braća Rajković, vino Raj Plot vinarije Raj, vino Credo crveni vinarije Virtus, vino Cuvée I Selection vinarije Mikić, vino Dijalog vinarije Pantić.

 

 

Botle Shock (Vinom do pobede) (2008)

Film Botle Shock (Vinom do pobede) američkog reditelja Rendal Milera baziran je na istinitom događaju o čuvenom pariskom testiranju francuskih i kalifornijskih vina na slepo, koje se održalo 1976. godine.

 

plakat_bottle_shock

 

Ovo takmičenje vina organizovao je britanski somelijer i trgovac vina Stiven Spurier, koga sjajno glumi Alan Rickman, nakon što je sasvim slučajno otkrio jednu kalifornijsku vinariju iz doline Napa, u kojoj su otac i sin, koje glume Bil Pulman i Kris Pajn, opsednuti da stvore savršen šardone.

Ovaj simpatičan film sa sjajnom glumačkom postavom, sigurno će vas opustiti, a mi vam savetujemo da uz njega pijuckate rashlađen Chardonnay.

Pronađite najbolji Chardonnay: Chardonnay vinarije Mikić, Vino Monolog vinarije Pantić, Terasa Chardonnay vinarije Matalj, Chardonnay vinarije Ilić-Nijemčević.

 

 

Story of Wine (Priča o vinu) (2008)

Južnokorejski film Story of Wine (Priča o vinu) iz 2008. godine režirao je režiser Cheol-ha Lee.

 

plakat_story_about_wine

 

Somalijer Min-sung povodom proslave prve godišnjice vinoteke "Priča o vinima", napravio je spisak specijalnih vina koje prate neobične priče koje najbolje objašnjavaju osobine i kvalitet vina.

Uz čašu vina izaberite koja priča će vam se najviše dopasti: priča o slasti, luksuzu ili strasti.

 

 

A Heavenly Vintage (Rajska berba) (2009)

Film novozelandske rediteljke Niki Karo A Heavenly Vintage (Rajska berba) je adaptacija romana Elizabet Noks The Vintner’s Luck. Ovaj film o vinu, ljubavi i anđelima prati priču o mladom vinaru koji žudi da napravi rajsko vino, u Francuskoj početkom XIX veka.

 

plakat_a_heavenly_vintage

 

Da bi stvorio ovo rajsko vino mladi Sobran Žodu spoznaće šta su strast, ljubav i prijateljstvo.

Film je sniman na prelepim lokacijama u Oklandu, Belgiji i Francuskoj, a glavne uloge igraju Žeremi Renije, Kejša Kasl Hjuz i Vira Farmiga.

Uz film o rajskom vinu probajte belo vino Raj Zenit vinarije Raj od francuske sorte grožđa Semijon.

 

 

Corked (2009)

Film Corked (Zapušen) je sjajna američka komedija koju su režirali Ros Klenenden i Pol Hejli.

 

plakat_corked

 

Izuzetno duhovita priča o dolasku slavnog kritičara vina u vinsku oblast Napa u Severnoj Kaliforniji i vinarima iz četiri vinarije koji na sve načine pokušavaju da se njihovo vino nađe u njegovom izboru najboljih vina.

 

 

Tu seras mon fils (Ti ćeš biti moj sin) (2011)

Film Tu seras mon fils (Ti ćeš biti moj sin) je sjajan film francuskog reditelja Žil Legranda (Gilles Legrand) sa odličnom glumačkom postavom.

 

plakat_tu_seras_mon_fils

 

Kada vlasnik velike vinarije razočaran u svog sina za koga smatra da nije sposoban da ga nasledi, upozna sina svog upravitelja vinograda, nastaje veliki konflikt.

Izuzetna kamera, sjajna glumačka ostvarenja Nils Arestrupa, Lorana Dojča i Patrika Šesne, mnogobrojni saveti o uzgoju grožđa i pravljenju vina sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Uz ovu sjajnu francusku dramu o vinu i porodici, koja se odvija u čuvenoj vinskoj oblasti Bordo i vinogradima Saint-Emilion-a, odlično će se slagati i čaša vina.

 

 

Vinodentro (ReWined) (2013)

Film Vinodentro (ReWined) je režirao italijanski režiser Ferdinando Vićentini Ornjani 2013. godine.

 

plakat_vinodentro

 

Ovaj pomalo komičan misteriozni triler prati sudbinu Đovanija Kutina koji nakon što je probao čuveno vino Marzemino postaje direktor banke, najveći poznavalac vina u Italiji, ali i optužen za ubistvo.

Tokom policijskog ispitivanja saznaćemo kako je strast prema vinu, drastično promenila život i sudbinu jednog stidljivog činovnika.

Italijansko vino Marzemino, koje se pominje u Mocartovoj operi "Don Đovani", pravi se od italijanske autohtone sorte grožđa, koje se gaji u severoistočnoj vinskoj regiji Italije, oko Isere u blizini Trentina.

U filmu glavne uloge igraju Vinćenco Amato (Vincenzo Amato), Đovana Mezođorno (Giovanna Mezzogiorno) i Stefano Kaseti (Stefano Cassetti).

 

 

Vino Para Robar (Vino koje treba ukrasti) (2013)

Argentinski film Vino koje treba ukrasti (Vino Para Robar) je simpatična romantična komedija, koju je režirao Ariel Winograd.

 

plakat_vino_para_robar

 

Film prati dva profesionalna lopova koja odlučuju da ukradu jedinstvenu flašu vina, koja se čuva u sefu banke u Medozi.

U filmu glume Daniel Hendler, Valeria Bertuccelli, Martín Piroyansky.

 

 

Tierra de Sangre (Zemlja krvi) (2014)

Čileanski film Zemlja krvi (Tierra de Sangre) je triler koji je režirao Džejms Kac (James Katz).

 

plakat_zemlja_krvi

 

Kada mladom bračnom paru Magdaleni i Luju, misterioznom vinaru francuskog porekla, u iznenadnu posetu stigne Lujov brat, Etjen, počinju da se dešavaju misteriozna ubistva koja se pripisuju strašnom čudovištu. Uplašena da su ubistva povezana sa Etjenom, Magdalena  počinje da istražuje, ne sumnjajući da vino sa zemlje krvi ima neverovatne moći.

 

 

Premiers Crus (Vinograd prve klase) (2015)

U francuskoj drami Premiers Crus (Vinograd prve klase), koju je režirao francuski reditelj Jérôme Le Gris, otkrićete koliko je lakše ocenjivati, nego napraviti vrhunsko vino.

 

plakat_premiers_crus

 

Radnja filma prati Šarla Marešala, čuvenog pariskog enologa, od čijih kritika se pribojavaju brojne francuske vinarije, koji se vraća u Burgundiju zbog očeve bolesti. S obzirom da se očeva vinarija u Zlatnoj obali (Côte-d'Or) koja proizvodi vrhunsko vino od sorte grožđa Aloxe-Corton, našla pred bankrotom, Šarl će se naći pred velikim zadatkom da dokaže ocu da je dostojan da nasledi vinariju koju su stvarale generacije najboljih vinara Francuske.

U filmu glavne uloge igraju Žerar Lanven (Gerard Lanvin), Žalil Lespre (Jalil Lespert) i Alis Taljoni (Alice Taglioni).

 

Saint Amour (Sveta ljubav) (2016)

Film Saint Amour (Sveta ljubav) je film reditelja Benoa Depelina i Gustava Kerverna iz 2016. godine. Ova francusko-belgijska duhovita drama, prati sudbinu oca i sina na vinskoj ruti po Francuskoj.

 

plakat-sveta-ljubav

 

Sredovečni, neženja Bruno (Benoit Poelvoorde) svake godine sa ocem Žanom (Gerard Depardieu) odlazi na na Sajam poljoprivrede u Parizu, na kome se takmiči njihov bik Nabukodonosor. Razočaran i usamljen, Bruno obilazi štandove francuskih vinarija, pretvarajući se da je konačno otišao na vinsku turu po Francuskoj. Kako bi oraspoložio sina, Žan rešava da ga povede na vinsku turu. Na putu po Francuskoj očekuju ih mnogobrojne avanture, pri čemu će se ispitati i dugo zanemarivan odnos između oca i sina.

Otac i sin u pratnji taksiste Majka, kreću na put na kome će se upoznati uz degustaciju francuskih vina.

 

 

Ce qui nous lie (Vino i vetar) (2017)

Film Ce qui nous lie (Vino i vetar) je ostvarenje francuskog reditelja Sedrika Klapiša iz 2017. godine. Ova porodična drama koja se dešava u Burgundiji, prati sudbninu Žana koji se zbog bolesti oca, vraća u porodičnu vinariju, kako bi sa bratom i sestrom odlučio o daljoj sudbini očeve vinarije.

 

plakat_ce_qui_nous_lie

 

Da li će ljubav prema vinu uspeti da prevaziđe poremećene odnose u ovoj porodici francuskih vinara, videćete u ovom dirljivom francuskom filmu.

Od berbe grožđa, krajem leta, film prati nastanak vina kroz smenu godišnjih doba, a pojedini kadrovi su snimani u nekoliko vinarija u Burgundiji.

S obzirom da i za ljubav poput vina treba vremena, mi vam uz preporučujemo da uz ovaj film probate barikirana vina: Cabernet Sauvignon Barrique Vila Vina, vino Dina Barrique Podrum braća Rajković, vino Presto Barrique vinarije Pantić.

 

                                               

Finché c'è Prosecco c'è speranza (Do god ima Proseka ima i nade)(2017)

Italijanska komedija sa elementima misterije Do god ima Proseka ima i nade (Finché c'è Prosecco c'è speranza) je rađena po motivima istoimenog romana Fulvia Ervasa, koji je režirao Antonio Padovan.

 

plakat_finche_ce_prosecco_ce_speranza

 

Film je snimljen u italijanskoj regiji Veneto u severoistočnom delu Italije, gde se nalaze brojne italijanske vinarije, koje proizvode Prosecco.

Nakon teatralnog samoubistva grofa Desideria Anćilota, koga glumi Rade Šerbedžija, inspektor Staki (Giuseppe Battiston) odlazi u brda oko Valdobijadene i Koneljana, kako bi istražio samoubistvo i niz ubistava koja su se dogodila u ovoj oblasti.

Uživaće te u prelepim predelima najposećenije italijanske vinske regije, kao i u veoma duhovitim situacijama u kojma će se naći simpatični inspektor.

 

 

Wine Country (Zemlja vina) (2019)

Američku komediju Zemlja vina (Wine Country) režirala je čuvena američka komičarka Ejmi Puler (Amy Poehler) za Netflix.

 

plakat_wine_country

 

Povodom 50-tog rođendana svoje drugarice Rebeke, Ebi je organizovala obilazak doline Napa za šest najboljih drugarica. Ispijanje vina i velika količina alkohola, utiče na sve njih da počnu da preispituju prijateljstva, životne odluke i svoju budućnoost.

Uz Ejmi Puler, glavne uloge igraju i Tina Fej, Maja Rudolf i Džejson Švarcman.

 

 

Uncorked (2020)

Uncorked je film koji se nedavno pojavio na Netflix-u.

plakat_uncorked

Ova simpatična drama u režiji Prentis Penija, prati sudbinu Elajdže (Mamoudou Athie), koji uprkos očevim željama da nastavi porodičnu pečenjaru, želi da postane somelijer.